Gå till innehåll

Tjänster för vårdbranschen

Nuori nainen opastaa iäkästä naista tabletin käyttöön.

Har du kunder som helst läser böcker genom att lyssna?

Med hjälp av Celias talböcker kan organisationer i vårdbranschen göra det möjligt för sina kunder att njuta av litteratur, oberoende av t.ex. nedsättningar som kommer med åldern och gör det svårt att läsa en vanlig bok.

Då man blir äldre blir det ofta svårare att läsa, på grund av bl.a.

• nedsatt syn
• nedsatt funktionsförmåga
• nedsatt muskelkraft
• minnesrelaterade störningar eller störningar som har att göra med den mentala hälsan

Förutom att Celia erbjuder läsupplevelser åt sina kunder kan Celias talböcker också erbjuda meningsfullt innehåll för den stimulerande verksamheten inom vården. Dessutom är Celias tjänster helt avgiftsfria.

Servicecenter för äldre, rehabiliteringsanstalter, vårdhem för personer med utvecklingsstörning och andra samfund kan själva bli kunder hos Celia. Både privata och kommunala organisationer kan ansluta sig. Vårdsamfundet kan ansluta sig till kund hos Celia genom att fylla i webblanketten. Du får användarnamn och lösenord för att logga in på tjänsten cirka en vecka efter att du fyllt i formuläret. Kunden kan läsa böcker via nätet eller vid behov som talböcker på CD-skivor.

Att läsa på webben – ett enkelt sätt att läsa böcker

Genom att ansluta ditt vårdsamfund till Celias tjänst för talböcker på webben kan dina kunder enkelt och snabbt få läsning som intresserar dem.

Celias webbtjänst för talböcker

För att göra läsning på webben så smidig som möjligt kan varje avdelning på ett stort vårdhem få egna användarkoder för att logga in på tjänsten.

Du hittar anvisningar och tips för att lyssna på talböcker på webben med surfplatta och dator under fliken Instruktioner för lyssning på webbtjänsten Celianet.

Celias CD-tjänst

Vid behov kan talböcker också beställas i CD-format.

1. Anslut vårdsamfundet till organisationskund hos Celia
Skicka in uppgifterna om ditt vårdsamfund med hjälp av webblanketten. Du får användarnamn och lösenord per e-post, som du kan använda för att låna talböcker på webbtjänsten Celianet.

2. Logga in på Celianet med ditt användarnamn och lösenord
När du är inloggad på Celianet www.celianet.fi/sv kan du låna 100 CD-talböcker i månaden helt avgiftsfritt från vårt sortiment på 45 000 böcker. CD-talböckerna får du på posten inom ungefär en vecka efter att du lånat dem.

3. Låna talböcker och låt dem cirkulera hos dina kunder
Låna olika böcker och låt dem cirkulera hos dina läsande kunder. Du kan också utnyttja Celias talböcker för stimulerande verksamhet genom att lyssna i grupp, då alla deltagare har rätt att använda tjänsten. När böckerna inte längre behövs kan du slänga CD-skivorna i blandavfallet.

4. Skaffa vårdsamfundet en lämplig anordning för att lyssna på böcker
För att lyssna på CD-talböcker från Celia behöver du en anordning som kan spela upp mp3-filer. Sådana anordningar är t.ex. DVD-spelare och vissa kommersiella CD-spelare. Det går också att lyssna på böcker med en Daisy-spelare, som finns i bl.a. hjälpmedelsbutiker. Daisy-spelaren är en lättanvänd och hållbar apparat med stora och tydliga knappar.

När du köper en spelare är det viktigt att apparaten minns var du senast avbrutit lyssnandet och fortsätter från samma ställe nästa gång ni lyssnar.

Med hjälp av vårt nyhetsbrev får du boktips enkelt

Nyhetsbrevet som är till för vårdsamfund ger dig aktuell information om Celias tjänster. Nyhetsbrevet innehåller också lästips om lättlästa berättelser och böcker på lättläst språk.
Beställ nyhetsbrevet till din e-post!