Siirry sisältöön

Hoiva-alalle

Henkilö istuu ulkona puutarhassa kahvikuppi kädessään ja kuuntelee äänikirjaa kuulokkeilla.

Saavutettavuuskirjasto Celian kirjoja ja aineistoja voivat käyttää kaikki henkilöt, joille lukeminen on vaikeaa tai mahdotonta esimerkiksi lukivaikeuden, vamman tai sairauden aiheuttaman lukemisesteen vuoksi. Lukemisesteisyyden syitä on monia.

Celian kirjoja on hoivayhteisössä mahdollista kuunnella kahdella tavalla.

Yhteisön asukkaat voivat kuunnella Celian äänikirjoja ryhmässä, jos yksi tai useampi yhteisön työntekijä hankkii kouluttajatilin Celian palveluihin. Kouluttajatili on henkilökohtainen. Tunnuksia ei saa luovuttaa toisen työntekijän käyttöön. Lisätietoja kouluttajatilistä ja hakemuslomake löytyvät Celianetistä.

Palvelutaloissa tai muissa palveluyksiköissä asuvat lukemisesteiset henkilöt voivat myös liittyä Saavutettavuuskirjasto Celian henkilöasiakkaiksi kirjaston kautta ja lainata saavutettavia äänikirjoja. Kirjojen lainaus on heille maksutonta.

Yhteisö voi sopia kirjaston kanssa, miten asukas liittyy Celian asiakkaaksi. Asiakkaaksi haluavilla ja heidän yhteyshenkilöillään on erilaisia vaihtoehtoja käytössään. Asiakkuus voidaan aloittaa kirjastokäynnin yhteydessä, toimittamalla valtakirja (pdf) tai esim. puhelimitse.

Yhteyshenkilö voi olla esimerkiksi omainen, avustaja tai hoivakodin työntekijä.

Asiakas lukee kirjoja verkon kautta tai CD-äänikirjoina. Kun henkilö on liitetty Celian asiakkaaksi, myös omainen voi lainata asiakkaalle kirjoja. Lainattuja kirjoja ei palauteta Celiaan.

Celianet-verkkopalvelun Ohjeet ja tuki -osiossa on ohjeita ja vinkkejä äänikirjojen kuunteluun tabletilla ja tietokoneella. CD-kuuntelua varten hoivakodin henkilöstö voi anoa Daisy-soitinta asiakkaalle Näkövammaisten liitosta.