Gå till innehåll

Talböcker

En person sedd bakifrån sitter vid ett bord, dricker kaffe och lyssnar på en talbok på en surfplatta med hörlurar.

Talböckerna från Tillgänglighetsbiblioteket Celia är digitala ljudinspelningar i MP3-format. Skönlitteratur, faktaböcker och läroböcker för grundskolan och gymnasiet läses med mänsklig röst. Kurs- och läroböcker för högskoleutbildning och yrkesutbildning läses i regel med maskinröst.

Talböcker lämpar sig för nästan alla personer som har svårt att läsa en vanlig tryckt bok. Det kan vara svårt att läsa tryckt text till exempel på grund av läs- och skrivsvårigheter, synskada eller synnedsättning, intellektuell nedsättning, koncentrationssvårigheter, CP-skada eller muskelsjukdom.

Det finns över 55 000 talböcker i webbtjänsten Celianet. Kunderna kan låna bland annat romaner, biografier, faktaböcker, läroböcker samt barn- och ungdomslitteratur. Detr finns böcker på svenska och främmande språk, och talböcker på lättläst språk, där bokens språk och innehåll har anpassats för att göra dem lätta att förstå.

Böckerna kan lånas genom att besöka närmaste stads- eller kommunbibliotek som erbjuder Celias talbokstjänst. Bibliotekets personal berättar mer om tjänsten och ger användarkoder till den. Läs mer om talbokstjänsten.

Du kan lyssna på talböcker till exempel med den avgiftsfria mobilapplikationen Pratsam Reader på en surfplatta eller smarttelefon, eller genom Celianet. Boken kan också laddas ned och överföras till ett lyssningsprogram eller en lyssningsenhet.

Du kan lyssna på boken och bläddra i dess innehåll med ett datorprogram eller en mobilapplikation med hjälp av bokens länkar och struktur.

Så här söker och lyssnar du