Gå till innehåll

För talboksläsare

En person lyssnar på en talbok med hörlurar.

Har du svårt att läsa vanligt text? Då kan du ha nytta av en talbok. Det kostar ingenting att använda Tillgänglighetsbiblioteket Celias talbokstjänst.

Prova tjänsten – talboken öppnar dörrarna till böckernas värld!

Du får koder till talbokstjänsten på biblioteket eller i skolan

Celia producerar böcker från olika förlag som talböcker, upp till 1 000 nya talböcker per år. Celia har mer än 50 000 talböcker. Se vårt urval på Celianet.

Vem är Celias talböcker avsedda för?

Talböcker som producerats av Celia kan endast användas av personer som har svårt att läsa en vanlig bok på grund av inlärningssvårigheter eller hälsoskäl. Läs mer om skäl som ger rätt att använda Celias talböcker.

Hur kan jag börja använda tjänsten?

Biblioteken ansluter personer med läsnedsättning till användare av Celias talböcker. Fråga på ditt bibliotek hur de har ordnat registreringen: om du behöver boka tid e.d. Du får koderna för inloggning i tjänsten omedelbart efter registreringen.

Skolor och läroanstalter ansluter elever och studerande med inlärningssvårigheter eller andra hinder för läsning till tjänsten.

Hur lyssnar man på talböcker?

Oftast lånar man böcker och lyssnar på dem med Pratsam Reader-appen som laddats ner på mobiltelefon eller surfplatta. Man kan också låna och läsa böcker i webbläsaren i Celianets webbtjänst. Du kan lyssna på böckerna på nätet direkt efter lån.

Om det inte är möjligt att lyssna på nätet kan man få talböcker per post som CD-skivor. Läs mer om att låna CD-skivor.

Celias nyhetsbrev innehåller aktuell information och mångsidiga lästips för läsare i alla åldrar

Nyhetsbreven betjänar personkunder och samfund på både finska och svenska. Vi publicerar en katalog över nya böcker varje månad. I katalogen finns uppgifterna om alla nya böcker som lagts till Celias samling. Brevet Läsaktuellt är ett nyhetsbrev till alla som är intresserade av skön-, fack- och barnlitteratur. Läsaktuellt utkommer 2–4 gånger om året. Titta på Celias utbud av nyhetsbrev och välj ett som intresserar dig!