Skip to content

Talböcker för privatpersoner

nainen-sohvalla

Har du problem med att läsa en text på grund av till exempel lässvårigheter eller försvagad syn? En talbok kan vara till hjälp när det är besvärligt att läsa en vanlig text. Det lönar sig att pröva – talboken öppnar dörren till böckernas värld!

Tiotusentals talböcker

Celia producerar böcker som ges ut av förläggare som talböcker, upp till tusen talböcker om året. Bland dem finns såväl avgiftsfri skönlitteratur och facklitteratur som läroböcker för olika utbildningsstadier.

Talböcker producerade av Celia kan användas av enbart dem som har problem med att läsa vanliga böcker på grund av till exempel lässvårigheter, försvagad syn, muskelsjukdom eller någon annan motsvarande orsak. Läs mer om rättighet för tjänster.

Om du anslutar dig till talbokstjänsten kan du låna, ladda ner och lyssna på talböcker via nätet. I webbtjänsten Celianet hittar du deckare, ungdomsböcker, barnböcker, lättsamma romaner, biografier, internationella favoriter och inhemska klassiker, nyheter men också äldre böcker – flera tusen talböcker avgiftsfritt direkt via nätet. För användare av mobil utrustning finns dessutom den avgiftsfria talboksappen Pratsam Reader, med vilken du enkelt kan låna och lyssna på talböcker via t.ex. iPad, någon annan surfplatta eller smarttelefon.

Du kan ansluta dig som användare på ditt bibliotek eller, om du är skolelev, på din skola.

Anslut dig som användare av talböcker på ditt bibliotek

  • Fråga på ditt bibliotek, om de registrerar kunder i Celias tjänster. Nästan alla kommuner har minst ett bibliotek där du kan ansluta dig till Celias tjänster.
  • Hör dig för på biblioteket, om du behöver boka tid för att registrera dig i Celias talbokstjänst eller Celias CD-bokklubbar.
  • Personalen på biblioteket berättar hur Celias talböcker används och om användningsvillkoren för tjänster.
  • Du själv ansvarar för att du följer Celias användarregler.
  • Om du inte har förmåga att sköta ärendet själv kan du skriva en fullmakt för någon av dina närmaste och hen kan ansluta dig till tjänsten.
  • Du kan välja mellan talbokstjänsten, som fungerar endast via nätet och mobilappen, och CD-bokklubstjänsten.
    • Om du anslutar dig till Celias CD-bokklubbtjänsten får du månadsvis 1-5 talböcker på CD som postas hem till dig.

Om ditt bibliotek inte ännu erbjuder Celias talböcker, be i så fall biblioteket kontakta Celia och ansluta sig som förmedlare av talbokstjänsten. Om biblioteket eller skolan inte kan erbjuda Celias talbokstjänst, kan du bli kund direkt hos Celia. Anmälan görs då på en nätblankett av en expert inom hälso- och sjukvård, specialundervisning eller någon motsvarande bransch.

Om du studerar vid en högskola och behöver kursböcker som talböcker, kontakta då ditt högskolebibliotek. Du får koderna till Celias webbtjänst därifrån. Läs mer om tjänster för högskolestuderande.

Speciallärare kan registrera skolelever

Om du är skolelev på grundskola, fråga din lärare om skolan erbjuder registreringen. Läs mer på sidan ”För vårdnadshavare”.