Hoppa till sidinnehållet

Celia-priset till ett allmänt bibliotek

Celia-priset 2018 tilldelas Helsingfors stadsbibliotek

Personalen vid Helsingfors stadsbibliotek har med sina talrika initiativ och sin dagliga verksamhet visat betydande aktivitet i jämlikhetsarbetet inom bibliotekstjänster för barn och unga.

Utmärkta exempel på den prisbelönta verksamheten är att Helsingfors stadsbibliotek har bl.a. erbjudit tipspaket för elever med specialbehov, gjort det lättare att uppnå Helmet-läsdiplomet med hjälp av Celias material, tagit i bruk Selkis-hyllor i många bibliotek på området och startat en bokkampanj för elever i första klassen där det också delats ut Celia-böcker. Det är särskilt beaktansvärt att verksamheten planerats och genomförts i samarbete med de övriga biblioteken i huvudstadsregionen och med Celia.

Helsingfors stadsbibliotek har tagit en aktiv roll i att främja jämlikheten inom bibliotekstjänster för barn och unga. Personalens verksamhet tyder på äkta förtrogenhet med ämnet och på stort engagemang, och med det här priset vill vi stödja en fortsatt utveckling inom de båda områdena.

Vad är Celia-priset?

Celia delar ut Celia-priset för fjärde gången 2018.

Temat för årets pris är barn och unga med läsnedsättning. Celia-priset delas ut till ett bibliotek som på ett avsevärt sätt bidragit till att göra bibliotekstjänster tillgängliga för barn och unga, till exempel på följande sätt:

  • aktivt erbjuder Celias tjänster till barn och ungdåmar
  • bokpratar för barnen och ungdomar med läsnedsättning.
  • presenterar olika sätt att läsa, t.ex. Selkis-hylla.
  • något annat (beskriv gärna).

Även enskilda personer, användare av bibliotek och andra kan föreslå ett bibliotek för Celia-priset. En intern arbetsgrupp hos Celia går igenom förslagen

Priset är 2000 euro. Ansökningstiden för priset var 1.5–30.9.2018.

Tidigare vinnare

Celia-priset 2017
Seinäjoki stadsbibliotek

Celia-priset 2016
Imatra stadsbibliote

Celia-priset 2015
Åbo stadsbibliotek