Hoppa till sidinnehållet

Celia-priset till ett allmänt bibliotek

Mannen lyssnar på en talbok vid ett busshållplats.

Föreslå pris till en biblioteksinsats som inspirerat unga vuxna att läsa

Vilken insats eller vilket evenemang i ett allmänt bibliotek har inspirerat till läsning? Hur har biblioteket hjälpt unga vuxna att övervinna tröskeln till läsning? Föreslå en insats som vinner Celiapriset på 2 000 euro!

Priset beviljas en konkret insats av ett bibliotek som ökat läsivern bland unga vuxna undra 35 år. Vi söker särskilt konkreta insatser som uppmuntrat ovana läsare. Insatserna kan vara enskilda åtgärder, evenemang, långvariga projekt eller till exempel speciellt förtjänstfulla litteraturcirklar.

Celiapriset utdelas i år vid bokmässan i Åbo. Vi lottar ut 10 paket med choklad och bokmärke bland alla som lämnat förslag.

Föreslå en insats här!

Vad är Celiapriset?

Celia överräcker årligen Celiapriset till ett allmänt bibliotek eller en insats vid ett allmänt bibliotek som i betydande omfattning främjat likvärdig läsning. Åren 2017–2018 fokuserade priset på främjande av tillgängliga bibliotekstjänster för barn. I år söker vi praktiska insatser som visat unga vuxna som inte är vana läsare vägen till litteraturen.

Såväl bibliotekens kunder som personal kan föreslå pristagare.

Celiapriset är 2 000 euro. Förslagen behandlas av en gemensam arbetsgrupp för Celia och projektet Lukemattomat mahdollisuudet. Pristagaren offentliggörs på bokmässan i Åbo. Förslag kan lämnas 28.5.2019–8.9.2019.

Tidigare vinnare

Celia-priset 2018
Helsinki stadsbibliotek

Celia-priset 2017
Seinäjoki stadsbibliotek

Celia-priset 2016
Imatra stadsbibliote

Celia-priset 2015
Åbo stadsbibliotek