Gå till innehåll

Nyheter

Många utlåtanden om reformen av bildningsförvaltningen – 58 gånger tack!

Propositionen till lag om en reform av undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde gav upphov till det storartade antalet 175 utlåtanden inom tidsfristen. 58 av dessa tog ställning till Tillgänglighetsbiblioteket Celias ställning. Enligt förslaget skulle Riksarkivet, Tillgänglighetsbiblioteket Celia och Depåbiblioteket slås samman till en myndighet som sköter uppgifter med anknytning till arkiv- och biblioteksverksamhet. Celia tackar alla samarbetspartner som engagerat sig och lämnat grundliga och genomtänkta utlåtanden.

Utlåtandena som nämnde Celia kom från experter och intressentgrupper inom flera branscher. Bland dessa fanns såväl representanter från biblioteksfältet som läroanstalter och andra aktörer inom utbildningssektorn. Många utlåtanden kom också från representanter inom bok- och förlagsbranschen samt från handikapporganisationer. Dessutom utgjorde fackförbunden en stor grupp respondenter.

Samma teman återkom i utlåtandena. De som nämnde Celia var nästan undantagslöst oroade över tillgången till tjänster i fortsättningen för Celias kunder i utsatt ställning, alltså personer i olika åldrar som har läsnedsättning.

Sanasto rf: ”När myndigheterna slås samman finns det en stor risk att jämlikheten i samhället och möjligheterna till litterär kultur och lärande försvagas.”

Oro för kontinuitet i expertis

I flera utlåtanden uttryckte man oro över att Celias unika expertis spittras som en del av en större organisation.

Valteri center för lärande och kompetens: ”Det kräver specialkompetens och expertis för att utforma och förverkliga tillgängligt läromedel. Valteri center för lärande och kompetens och Tillgänglighetsbiblioteket Celia har under lång tid samarbetat för att utforma tillgängligt läromedel och bedöma användarupplevelsen. Vi anser att det är viktigt att elevens rätt till tillgängligt läromedel säkerställs. I planeringen och tillverkningen av läromedel måste man trygga i synnerhet särdragen i sensorisk funktionsnedsättning och den finska kulturen.”

Näkövammaisten liitto (Synskadades förbund): ”Den föreslagna integrationslösningen och avsaknaden av ett separat anslag äventyrar tillgången till tillgängligt biblioteksmaterial och läromedel. Framför allt produktionen av punktskrift och taktilt material kräver specialkompetens som måste bevaras och utvecklas.”

Finlands vetenskapliga bibliotekssamfund: ”Båda biblioteken [Celia and Depåbiblioteket] är etablerade serviceorganisationer. [Celias] tjänster stöder studerandes utexaminering, vilket bidrar till att högskolorna uppnår examensmålen. Under de senaste åren har Celias roll i stöd för tillgänglig publicering och samarbete med inhemska förlag bidragit till att bestämmelserna om tillgänglighet följs.”

Tryggade resurser togs upp

I många utlåtanden krävde man en självständig ställning för Celia som en del av den nya myndigheten, samt öronmärkt finansiering.

Finlands Förlagsförening rf: ”Vid genomförandet av reformen av undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde bör man se till att Celias resurser och roll som expertorganisation för tillgänglig publicering inte försvagas.

Det är viktigt att Tillgänglighetsbiblioteket Celias resurser inte minskar i reformen. Celias roll som expert på tillgänglig publicering är betydande, inte bara för Celias kunder, utan även ur ett vidare perspektiv, för den inhemska förlagsbranschen. Celias expertis har haft en viktig roll när bokförlagsbranschen har förberett sig för att följa den nya lagstiftningen om e-böckers tillgänglighet, som stiftats i enlighet med tillgänglighetsdirektivet. Vi är oroade över att Celia i och med den föreslagna reformen inte tilldelas tillräckliga resurser för att upprätthålla och dela expertis.”

Yrkeshögskolebibliotekens samarbetskonsortium AMKIT: ”Lagförslaget anger inte tydligt att Depåbibliotekets och Tillgänglighetsbiblioteket Celias tjänster samt utvecklingen av dem skulle ske på just dessa funktioners villkor. Båda funktionerna måste ha tydligt beskrivna och egna ekonomiska resurser, beprövade etablerade varumärken som innehåller ordet ’bibliotek’ samt organ som hörsammar kunder och användare av tjänsten i fråga och ger dem vägledning och stöd, såsom en rådgivande nämnd eller liknande.

Ur ett jämlikhetsperspektiv för högskolestuderande måste kvaliteten och tillgången på Tillgänglighetsbiblioteket Celias tjänster säkerställas genom tillräckliga resurser som allokeras särskilt till Tillgänglighetsbiblioteket Celia. Tillgänglighetsbiblioteket Celia är en viktig partner för att främja högskolebibliotekens digitala tillgänglighet som stöd för personal och studerande.”

Bedömningen av verkningar av funktionshinder och mänskliga rättigheter ansågs otillräcklig

Ett återkommande tema i utlåtandena var också hur omstruktureringen inverkar på hur rätten till bildning uppfylls för personer med funktionshinder och olika slags läsnedsättning i fortsättningen. Man ansåg att sökbarheten av tjänsterna försvagas avsevärt redan av att namnet Celia och ordet bibliotek nedtonas. I flera utlåtanden nämndes att beredningsarbetet hade försummat bedömningen av effekterna av lagförslaget.

Människorättscentret: ”Människorättscentret gör undervisnings- och kulturministeriet uppmärksamma på att utkastet till förslag inte på något sätt behandlar skyldigheterna i FN:s konvention om funktionsnedsättning i ändringsförslagen som gäller Tillgänglighetsbiblioteket Celia. Konventionen om funktionsnedsättning är en del av Finlands interna rätt, det vill säga den förpliktande lagstiftningen. Personer med funktionsnedsättning och de organisationer som företräder dem bör inte konsulteras endast skenbart eller av formella skäl, utan deras uppfattningar måste få en vederbörlig betydelse.

Enligt Människorättscentret har försummelsen av delaktighet i beredningen av utkastet direkt påverkat att skyldigheterna som konventionen om funktionsnedsättning ålägger, inte har behandlats i förslaget.”

Lukukeskus-Läscentrum ry: ”Vi anser att det är mycket viktigt att lagreformen särskilt uppmärksammar förverkligandet av rättigheterna för personer med funktionsnedsättning och att man på ett adekvat sätt bedömer utsatta personers ställning, till exempel barn med funktionsnedsättning.

Näkövammaisten liitto (Synskadades förbund): ”Tillgänglighetsbiblioteket Celia har en betydelsefull uppgift när det gäller stöd för tillgänglig information, litteratur som fritidssysselsättning och studier för personer med funktionsnedsättning. Sammanslagningen får inte undergräva Celias möjligheter att uppfylla sin uppgift. Det är också viktigt att personer med funktionsnedsättning och läsnedsättning kan söka sig till Celias tjänster. En sammanslagning med Riksarkivet kan försvaga kännedomen om Celias särskilda uppgift och Celias tjänster.”

Alla utlåtanden kan läsas i Utlåtandetjänsten. Utlåtandet från Näkövammaisten liitto finns att läsa på deras webbplats (på finska). Tillgänglighetsbibilioteket Celias eget utlåtande finns på Celias webbplats. Härefter bearbetar undervisnings- och kulturministeriet lagförslaget utifrån utlåtandena.