Sivistyshallinnon virastouudistuksesta lausuttiin ahkerasti – 58 kertaa kiitos!
Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan virastouudistusta koskevasta lakiesityksestä annettiin määräaikaan mennessä lausuntopalautteita mahtavat 175 kappaletta. Näistä 58 otti kantaa Saavutettavuuskirjasto Celian asemaan. Esityksen mukaan Kansallisarkisto, Saavutettavuuskirjasto Celia ja Varastokirjasto yhdistyisivät arkisto- ja kirjastotoimintaan liittyviä tehtäviä hoitavaksi virastoksi. Celia kiittää kaikkia asiaan paneutuneita yhteistyökumppaneitaan perusteellisista ja harkituista lausunnoista.
Celian maininneet lausunnot tulivat useiden eri alojen asiantuntijoilta ja sidosryhmiltä. Joukossa oli niin kirjastokentän edustajia kuin oppilaitoksia ja muita opetusalan toimijoita. Kirja- ja kustannusalan sekä vammaisjärjestöjen edustajat lausuivat myös ahkerasti. Lisäksi ammattijärjestöt muodostivat ison vastaajajoukon.
Lausunnoissa toistuivat samat teemat. Lähes poikkeuksetta Celian maininneet lausujat olivat huolissaan Celian haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden, eri-ikäisten lukemisesteisten henkilöiden palveluiden saatavuudesta jatkossa.
Sanasto ry: ”Virastojen yhdistyessä on suuri riski, että lukemisesteisten yhdenvertaisuus yhteiskunnassa ja mahdollisuudet kirjalliseen kulttuuriin ja oppimiseen heikentyvät.”
Asiantuntijuuden jatkuvuudesta huolta
Useat lausujat esittivät huolensa Celian ainutlaatuisen asiantuntijuuden hajaantumisesta osana isompaa organisaatiota.
Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri: ”Saavutettavan oppimateriaalin suunnittelu ja toteuttaminen vaatii erityisosaamista ja asiantuntijuutta. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri ja Saavutettavuuskirjasto Celia ovat tehneet pitkään yhteistyötä saavutettavan oppimateriaalin suunnittelussa sekä käyttäjäkokemuksen arvioinnissa. Pidämme tärkeänä, että oppilaan oikeus saavutettavaan oppimateriaaliin varmistetaan. Oppimateriaalin suunnittelussa ja valmistamisessa tulee turvata erityisesti aistivammojen erityisyys ja suomalainen kulttuuri.”
Näkövammaisten liitto: ”Ehdotettu integraatioratkaisu ja erillisen määrärahan puuttuminen vaarantavat saavutettavan kirjastoaineiston ja oppimateriaalin saatavuuden. Erityisesti pistekirjoitus- ja taktiilimateriaalin tuottaminen edellyttää erityisosaamista, jonka säilyttäminen ja kehittäminen on turvattava.”
Suomen tieteellinen kirjastoseura: ”Molemmat kirjastot [Celia ja Varastokirjasto] ovat vakiintuneita palveluorganisaatioita. [Celian] palveluilla tuetaan opiskelijoiden valmistumista, mikä vaikuttaa korkeakoulujen tutkintotavoitteiden toteutumiseen. Viime vuosina Celian rooli saavutettavan julkaisemisen tukemisessa ja yhteistyö kotimaisten kustantajien kanssa on edistänyt saavutettavuus- ja esteettömyyssääntelyn toteutumista.”
Resurssien turvaaminen nostettiin esiin
Monessa lausunnossa peräänkuulutettiin Celialle itsenäistä asemaa osana uutta virastoa, sekä korvamerkittyä rahoitusta.
Suomen Kustannusyhdistys ry: ”Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan virastouudistusta toteutettaessa tulee pitää huolta siitä, että Celian resurssit ja Celian rooli saavutettavan julkaisemisen asiantuntijaorganisaationa eivät heikkene.
On tärkeää, että Saavutettavuuskirjasto Celian resursseja ei pienennetä uudistuksessa. Celian rooli saavutettavan julkaisemisen asiantuntijana on merkittävä paitsi Celian asiakkaiden, myös laajemmin kotimaisen kustannusalan kannalta. Celian asiantuntijuus on ollut tärkeässä roolissa, kun kirjankustannusalalla on valmistauduttu esteettömyysdirektiivin perusteella säädetyn, sähkökirjojen saavutettavuutta koskevan uuden lainsäädännön noudattamiseen. Huolenamme on, että nyt ehdotetun uudistuksen myötä Celialle ei osoiteta riittävästi resursseja asiantuntijuuden ylläpitämiseen ja jakamiseen.”
Ammattikorkeakoulujen kirjastoyhteistyökonsortio AMKIT: ”Lakiesityksestä ei ilmene selkeästi, että Varastokirjaston ja Saavutettavuuskirjasto Celian palvelut ja niiden kehittäminen tapahtuisi juuri kyseisten toimintojen ehdoilla. Molemmilla toiminnoilla tulee olla selkeästi kuvatut omat taloudelliset resurssit, hyväksi koetut vakiintuneet brändit, joihin sisältyy sana ’kirjasto’ sekä asiakkaita ja käyttäjiä kuulevat kyseistä palvelua ohjaavat ja tukevat elimet, kuten neuvottelukunta tai vastaava.
Korkeakouluopiskelijoiden yhdenvertaisuuden näkökulmasta Saavutettavuuskirjasto Celian palveluiden laatu ja saatavuus on turvattava riittävillä, erityisesti Saavutettavuuskirjasto Celialle kohdennetuilla resursseilla. Korkeakoulukirjastojen digitaalisen saavutettavuuden edistämisessä, korkeakoulukirjastojen henkilöstön ja opiskelijoiden tukena Saavutettavuuskirjasto Celia on tärkeä kumppani.”
Vammais- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia pidettiin puutteellisena
Toistuva teema lausunnoissa oli myös rakenneuudistuksen vaikutukset vammaisten ja eri tavoin lukemisesteisten henkilöiden sivistyksellisten oikeuksien toteutumiseen jatkossa. Jo palvelujen löydettävyyden nähtiin merkittävästi heikentyvän Saavutettavuuskirjasto Celian nimen ja kirjasto-sanan häivyttämisen myötä. Useat lausujat mainitsivat, että valmistelutyössä oli laiminlyöty lakiesityksen vaikutusten arvioiminen.
Ihmisoikeuskeskus: ”Ihmisoikeuskeskus kiinnittää opetus- ja kulttuuriministeriön huomion siihen, että esitysluonnoksessa ei ole millään tapaa käsitelty YK:n vammaisyleissopimuksen velvoitteita Saavutettavuuskirjasto Celiaa koskevien muutosesitysten kohdalla. Vammaisyleissopimus on osa Suomen sisäistä oikeutta eli velvoittavaa lainsäädäntöä. Vammaisia henkilöitä ja heitä edustavia järjestöjä ei pidä kuulla pelkästään näennäisesti tai muodollisuuden takia, vaan näkemyksille on annettava asianmukainen painoarvo.
Ihmisoikeuskeskuksen näkemyksen mukaan osallistamisvelvoitteen laiminlyönti esitysluonnoksen valmistelussa on suoraan vaikuttanut siihen, ettei vammaisyleissopimuksen asettamia velvoitteita ole käsitelty esityksessä.”
Lukukeskus-Läscentrum ry: ”Pidämme erittäin tärkeänä, että lakiuudistuksessa kiinnitetään erityistä huomiota vammaisten ja toimintarajoitteisten henkilöiden oikeuksien toteutumiseen ja arvioidaan riittävällä tavalla haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten, esimerkiksi vammaisten lasten, asemaa.”
Näkövammaisten liitto: ”Saavutettavuuskirjasto Celialla on vammaisten ihmisten saavutettavan tiedonsaannin, kirjallisuusharrastuksen ja opiskelun tuen näkökulmasta merkittävä tehtävä. Yhdistämisratkaisu ei saisi heikentää Celian mahdollisuutta hoitaa tehtäväänsä. On myös tärkeää, että lukemisesteiset vammaiset ihmiset osaavat hakeutua Celian palvelujen piiriin. Yhdistäminen Kansallisarkistoon voi heikentää Celian erityistehtävän tunnettuutta ja tietoisuutta Celian palveluista.”
Kaikki lausunnot ovat luettavissa Lausuntopalvelussa. Näkövammaisten liiton lausunto on luettavissa heidän verkkosivuillaan. Saavutettavuuskirjasto Celian oma lausunto löytyy Celian verkkosivuilta. Seuraavaksi opetus- ja kulttuuriministeriö työstää lakiesitystä eteenpäin lausuntojen pohjalta.