Välkommen till Tillgänglighetsbiblioteket Celias hållbarhets- och ansvarsrapport 2024!
Den som är uppmärksam märker att rapporten har fått ett nytt namn. Enligt en ny anvisning som trädde i kraft i december 2024 talar man om rapportering som hållbarhetsrapportering för att terminologin ska överensstämma med de europeiska och nationella bestämmelserna. Hållbarhet som term ger en tydligare hänvisning till utvecklingen av verksamheten i enlighet med hållbar utveckling jämfört med termen ansvar, och målen för hållbar utveckling skapar en grund för hållbarhets- och ansvarsarbetet. Vi har dock valt att använda benämningen hållbarhets- och ansvarsrapportering för vår rapportering och vårt arbete, eftersom ansvarsperspektivet fortfarande utgör en viktig del av Celias verksamhet.
Under 2024 har vår grundtrygghet och verksamhet fortsättningsvis påverkats av kriget i Ukraina, den instabila världspolitiken och den ekonomiska osäkerheten, liksom av behovet att balansera ekonomin även inom bildningsförvaltningens ämbetsverk. Utöver dessa har projektet Bildningsförvaltningen 2030 och beredningen av ämbetsverksreformen hållit oss sysselsatta. Tillgänglighetsbiblioteket Celia kommer att slås samman med Riksarkivet och Depåbiblioteket till ett nytt ämbetsverk i början av 2026. Det här är en stor förändring i Celias verksamhetshistoria som sträcker sig över tiotals år.
När världen förändras är det ändå viktigt att komma ihåg att vårt arbete för kunderna, servicepartnerna, personalen vid Celia och den kommande nya arbetsgemenskapen är både viktigt och ännu mer betydelsefullt. Det är glädjande att vi har kunnat erbjuda högkvalitativ och ansvarsfullt producerad service som möter våra kunders behov, trots det snabbt föränderliga världsläget och verksamhetsmiljön.
År 2024 hade Celia sju ansvarsmål, varav sex uppnåddes. Ett mål uppfylldes endast delvis. Ansvarsmålen uppnåddes därmed med nästan 93 %. Vårt handavtryck syns glädjande nog allt tydligare, men tyvärr gäller det till viss del även vårt fotavtryck.
Utöver de uppställda målen satsade vi enligt strategin och på grund av förändringarna också på att upprätthålla personalens arbetsförmåga och arbetshälsa bl.a. med hjälp av arbetshandledning, företagshälsovård, åtgärder i arbetshälsoplanen samt personalförmåner. Vi deltog också i omställningscoachningen SUUNTA tillsammans med personalen från Riksarkivet och Depåbiblioteket. Effekterna följdes upp med hjälp av personalenkäter. Resultaten visar att arbetshälsan har försämrats i viss mån – vi behöver således fortsätta vårt arbete med att främja den.
Liksom tidigare och framöver kan vi inte utföra detta arbete på egen hand, utan det görs tillsammans med många partner och intressenter, med stöd av en kompetent och välmående personal. I det nya ämbetsverket från 2026 kommer hållbarhets- och ansvarsåtgärder förhoppningsvis också att få en allt bredare räckvidd och nya perspektiv.
I Helsingfors 25.3.2025
Minna von Zansen
direktör
Tillgänglighetsbiblioteket Celia som organisation och dess uppgifter
Tillgänglighetsbiblioteket Celia är ett statligt specialbibliotek som stöder likvärdighet i läsning och lärande. Celia producerar och förmedlar tal- och punktskriftsböcker samt specialtillverkade böcker och läromedel.
Alla som har svårt att läsa en vanlig bok på grund av lässvårigheter, sjukdom, funktionsnedsättning eller motsvarande orsak kan bli kunder hos Tillgänglighetsbiblioteket Celia. Celia samarbetar med bibliotek, skolor och förlag samt tillhandahåller bibliotekstjänster och rådgivning om tillgänglig publicering.
Som tillgänglighetsexpert främjade Celia tillgänglig publicering under 2024 genom att delta i den nationella förberedelsen och implementeringen av tillgänglighetsdirektivet. Tillgänglighetsdirektivet träder i kraft 28.6.2025. Samarbetet för att främja tillgänglig publicering genomfördes på EU-nivå med systerorganisationer och inom IFLA, som är en internationell paraplyorganisation för bibliotek. Dessutom hade Celia ett nära samarbete med nordiska organisationer som tillhandahåller tillgänglig publicering och litteratur. I samarbetet ingick utveckling av metadata om tillgänglighet, utveckling av produkter och program samt rådgivning och utbildning för förlag.
År 2024 hade Tillgänglighetsbiblioteket Celia 47 anställda. Vårt verksamhetsställe finns i Service- och aktivitetscentret för personer med synnedsättning, Iris, i Östra centrum i Helsingfors.
Organisering av ansvarsarbetet samt valda ansvarsmål
Hållbarhetsfrågor samordnas inom Celia av en ansvarsgrupp som inledde sin verksamhet 2021. Då valde Celia ut fyra av FN:s mål för hållbar utveckling som fokus för sin verksamhet:
- SDG4 Bra utbildning
- SDG10 Minskad ojämlikhet
- SDG13 Klimatåtgärder
- SDG17 Samarbete och partnerskap
Under dessa fyra mål har teamen i Tillgänglighetsbiblioteket Celia årligen satt upp sina egna mål. År 2024 hade varje team 1–2 mål. Syftet med målsättningarna har varit att skapa kontinuitet för att kunna jämföra resultaten med tidigare år. Sju ansvarsmål sattes upp för 2024, vara sex uppnåddes. Ett mål uppfylldes delvis. Ansvarsmålen uppnåddes därmed med nästan 93 %.
Procentandel av realiserade åtgärder: 6/7 = 85,7 %. Delvis realiserade åtgärder räknas som halva, det vill säga till ett värde av 0,5. Det slutliga utfallet 2024 var således 6,5/7 = 92,9 %.
Celias handavtryck, dvs. de samhälleliga effekterna i förhållande till FN:s mål för hållbar utveckling
Tillgänglighetsbiblioteket Celia strävar efter att främja en jämlik och högklassig utbildning och möjligheter till livslångt lärande för alla, oberoende av funktionsnedsättning. Som ansvarig för bibliotekstjänster för personer med läsnedsättning främjar Celia jämlikhet i samhället.
FN:s mål för hållbar utveckling: Bra utbildning
År 2024 var två av Celias teammål kopplade målet Bra utbildning: att stödja läskunnigheten i punktskrift hos synskadade barn och unga och öka deras läsaktivitet samt att stärka kompetensen inom kundtjänsten för att kunna hjälpa kunderna att börja använda Celias webbtjänst.
Stödja läskunnigheten i punktskrift hos synskadade barn och unga och öka deras läsaktivitet
Två reliefbildpaket om aktuella teman producerades under året för att inspirera barn och unga som läser punktskriftsböcker till läsning. Som indikatorer användes antalet beställda reliefbildpaket och antalet lån av sådana talböcker inom samma tema som getts som tips i samband med paketet.
Antalet lån av det första reliefbildpaketet med AI-tema var 21 st. Antalet lån av paketet med idrottstema som producerades i slutet av året var 13 st. Den senare bidrog till att genomföra Celias årsplan för att öka kännedomen om bokutbudet, där böcker med tema kring motion och idrott lyftes fram i Celias kommunikation i samband med stora sportevenemang.
Teamets mål att producera och erbjuda två paket till målgruppen uppnåddes. Läskunnigheten i punktskrift och läsaktiviteten stöddes på ett mångsidigt sätt med bokval som omfattade punktskriftsböcker med olika täthet i bokstäver och rader. Samtidigt beaktades aktuella teman för att främja läsning hos barn och unga.
Stärka kompetensen inom kundtjänsten för att kunna hjälpa kunderna att börja använda webbtjänsten
Kompetensen inom Celias kundtjänst stärktes genom att personalen fick bekanta sig med enheten för informationstjänster vid Synskadades förbund, samt med Daisy-lyssningsenheterna som förbundet erbjuder sina kunder. I synnerhet presentationen av Webbox-läsaren gav kundtjänstpersonalen insikter om nya sätt att använda Celias talböcker. Dessutom utredde man hur den tekniska kopplingen mellan Webbox och webbtjänsten Celianet fungerar. Med hjälp av Webbox skulle kunder som använder CD-talböcker lättare kunna övergå till webbtjänsten.
Teamets mål uppfylldes. Celias kundtjänstpersonal fick mer information om utlåning av enheter vid Synskadades förbund och framför allt om hur online-lyssningsenheter fungerar.
FN:s mål för hållbar utveckling: Minskad ojämlikhet
Till målet Minskad ojämlikhet kopplades två av ansvarsmålen 2024: att möta kundkretsens alltmer varierade efterfrågan på litteratur och därigenom främja likabehandling samt att producera nya läromedel med så hög tillgänglighet som möjligt.
Möta kundkretsens alltmer varierade efterfrågan på litteratur och därigenom främja likabehandling
Intressen och läsvanor hos Celias mångskiftande kundkrets beaktades genom att lyfta fram litteratur om aktuella teman i många olika kanaler. Huvudtemat för litteraturpresentationerna 2024 var självutveckling med undertemana idrott, motion och välbefinnande. Bland dessa ämnen låg fokus på self help-litteratur och hälsosam livsstil samt fotboll, hobbyer och Östersjödagen. Genom temat motion och idrott lyckades vi marknadsföra Celias mångsidiga böcker under stora idrottsevenemang som ägde rum under året.
Även målet att lyfta fram samlingar på främmande språk uppfylldes enligt plan. Tips om innehåll i enlighet med temana gavs i nyhetsbrev som riktade sig till person- och samfundskunder och i sociala medier samt i presentationen Aktuellt på Celianet en gång i månaden. Även lättlästa böcker om olika teman lyftes fram på ett synligt sätt.
Producera nya läromedel med så hög tillgänglighet som möjligt
Användningen av tillgängliga läromedel i Finland påverkas av den begränsade tillgången på dem. Målet var att fokusera specifikt på att öka tillgängligheten i produktionen av två böcker med miljötema.
Läromedel i omgivningslära producerades för årskurserna 3–4 och en bok om klimatförändringar producerades på lättläst språk. Den senare producerades i samarbete med Opike vid Kehitysvammaliitto. Indikatorerna för uppnående av målet var att böckerna skulle publiceras.
Vid redigeringen av boken i omgivningslära testade vi på ett nytt sätt att producera läromedel: boken bearbetades av en grupp yrkesutbildade personer inom undervisningssektorn. Det huvudsakliga syftet var att förbättra den kognitiva tillgängligheten samt läsbarheten. Detta uppnåddes bland annat genom lättläst språk, läsvänlig typografi och bildelement som ger stora delar av bokens innehåll bildstöd. Resultatet blev läroboken Jag läser och lyssnar: Omgivningslära, som är möjligast tillgänglig och med vilken vi kommer att samla in erfarenhet och respons från lärare och skolklasser. Boken Ilmastonmuutos selkokielellä (om klimatförändringarna på lättläst språk, på finska) har publicerats i serien SelkoOpike och ingår också i Celias samlingar.
Böckerna som ökar tillgängligheten för läromedel publicerades och därmed uppnåddes ansvarsmålet.
FN:s mål för hållbar utveckling: Klimatåtgärder
Två av Celias ansvarsmål 2024 kopplades till målet om klimatåtgärder: öka personalens kunskaper om källsortering och öka personalens kunskaper om Östersjön samt arbete som gynnar miljön.
Öka personalens kunskaper om källsortering
Målet var att det avfall som uppstår i Celias verksamhet sorteras på rätt sätt och därmed minskar kostnaderna samt belastningen på naturresurserna. För att uppnå målet ordnades en föreläsning för personalen av Återvinningscentralen. Som indikator användes att största delen av personalen deltar i föreläsningen.
Föreläsningen ordnades 9.9.2024 under personalens gemensamma veckomöte. Anu Hautala från Återvinningscentralen höll en timmes föreläsning på distans om avfallssortering och återvinning. Presentationen innehöll också aktuell information om läget för klimatförändringarna.
Målet uppfylldes, eftersom 38 personer (81 % av personalen) deltog i föreläsningen. Materialet från föreläsningen kunde också läsas efteråt på Teams.
Öka personalens kunskaper om Östersjön samt arbete som gynnar miljön
Den årliga rekreationsdagen för Celias personal ordnades på Östersjödagen 29.8.2024 i Östersjöns skärgård. Tidpunkten och omgivningen gav en möjlighet att öka personalens kunskaper om Östersjön samtidigt som man skulle utföra miljöarbete.
Dagen tillbringades på ön Pentala i Esbo. På ön fick personalen bekanta sig med skärgårdsmuseet och det tidigare livet på ön under en guidad tur. En grönsaksbaserad lunch avnjöts i fantastiska havslandskap medan Esbo Segelförening berättade om sin historia. Efter lunchen kunde var och en bekanta sig med ön på egen hand.
Målet uppfylldes delvis. Deltagarna fick höra om det tidigare skärgårdslivet och om hur Pentala används idag. Däremot utfördes inget miljöarbete. Personalens rekreationsdag var lyckad. Sammanlagt 30 personer deltog (64 % av personalen).
Inbesparingar via mindre kontorslokaler 2024
I slutet av 2023 flyttade Celia till en mindre kontorslokal: vid årsskiftet minskade utrymmena med ungefär hälften, från 1346 till 731 kvadratmeter. Ytan per person minskade från 19,1 m2 till 8,8 m2. Den här lösningen möjliggjordes av vår modell för hybridarbete, där de flesta av våra medarbetare kombinerar distansarbete med arbete på kontoret, enligt gemensamt överenskomna regler och enligt arbetsuppgifter. Tack vare den mindre lokalen sjönk hyreskostnaderna med 38,3 % jämfört med föregående år.
I den nya kontorslokalen förbättrades möjligheterna att återvinna i personalens gemensamma utrymme. När avfallshanteringen är centraliserad är det lättare att övervaka den, och avfallet kan samlas och föras till en större insamlingsplats på en gång. På Celia strävar vi efter att återvinna och återanvända allt använt förpackningsmaterial.
FN:s mål för hållbar utveckling: Samarbete och partnerskap
Tillgänglighetsbiblioteket Celias servicemodell baserar sig framför allt på ett partnernätverk. I samarbete med nätverket kan personer med läsnedsättning effektivare nås för att få tillgång till Celias tjänster. Av servicepartnerna är i synnerhet biblioteken viktiga när det gäller att tillhandahålla tillgängligt material på riksnivå. Ett av ansvarsmålen 2024 var att stödja servicepartnerna i att erbjuda Celias webbtjänster till personer med läsnedsättning.
Stödja servicepartnerna i att erbjuda Celias webbtjänster till personer med läsnedsättning
Det har framkommit ett behov av att stödja servicepartnerna, i synnerhet när stödåtgärder planeras för 2025, då Celias talbokslån helt och hållet överförs till webben. Ansvarsmålet var att stödja framför allt bibliotek, men även andra samarbetspartner, i att tillhandahålla Celias webbtjänster till personer med läsnedsättning och på så sätt främja användningen av digitala tjänster samt jämlik läsning.
Tio webbinarier ordnades för bibliotekens personal i samarbete med de regionala utvecklingsbiblioteken gällande Celias övergång från CD-lån till webbtjänst. Webbinarier om samma ämne ordnades också för personalen vid Synskadades förbund, rehabiliteringshandledare vid centralsjukhusen och frivilliga digistödpersoner vid Enter ry. Nätverket med digistödsaktörer i kommuner fick också information 27.11.2024 om den kommande ändringen i Celias tjänster hösten 2025. En avgiftsfri utbildning ordnades 9.4.2024 om användningen av Celias webbtjänster: Celianat för vuxna, som riktade sig till såväl samarbetspartner som Celias kunder.
Som indikator för uppnående av målet användes antalet registrerade kunder till Celias tjänster vid allmänna bibliotek. Antalet 2024 var 41 015 personer, som var 11,0 procent fler än föregående år. Vårt stöd till partnernätverket kommer att fortsätta när tidpunkten för ändringen i våra tjänster närmar sig.
Celias fotavtryck – verksamhetens direkta inverkan på verksamhetsmiljön
Vårt fotavtryck, dvs. verksamhetens direkta miljöbelastning, uppstår huvudsakligen vid distribution och användning av fysiska och digitala produkter.
Fotavtryck av distribution av böcker och reliefbilder i plast i Celias verksamhet
Användningssättet för Celias talböcker har förändrats under en lång tid, och användningen av talböcker via webben har till stor del ersatt utlåningen av CD-talböcker: 2024 stod CD-utlåningen för knappt en femtedel av alla Celia-lån. Under året fattades beslut om att hela utlåningen av talböcker ska överföras till webben hösten 2025.
Andelen CD-talböcker och webblån av allt material som lånats från Celias samlingar 2022–2024:
- år 2022 var andelen CD-lån 25,0 % och webblån 74,6 %
- år 2023 var andelen CD-lån 22,1 % och webblån 77,5 %
- år 2024 var andelen CD-lån 19,7 % och webblån 79,9 %.
När det gäller talböcker på CD uppkommer fotavtrycket genom bränning av CD-skivor, leverans till kunder per post och behandling av avfall som genereras vid förstörelse av CD-skivor (enligt upphovsrättslagen ska kunden lägga CD-skivorna i blandavfallet). Dessutom krävs service och underhåll för robotar vid bränning och för stora datorer.
Webbdistributionen genererar i sin tur ett fotavtryck i form av elförbrukning från streaming. Samtidigt som antalet CD-lån har minskat har den totala elförbrukningen till följd av streaming ökat, vilket är i linje med det ökade antalet webblån. Vid en jämförelse av den årliga ökningen av elförbrukningen kan man dock konstatera att ökningen har minskat klart. Orsaken är att största delen av Celias kunder (över 90 %) redan har övergått till webbtjänsten, vilket innebär att den årliga ökningen av elförbrukningen blir måttlig. År 2024 ökade elförbrukningen med endast 1,1 % jämfört med föregående år:
- år 2022 ökade elförbrukningen med 6 %
- år 2023 ökade elförbrukningen med 5 %
- år 2024 ökade elförbrukningen med 1,1 %.
En del av det material som lånas ut via webben är också fysiska produkter som reliefbilder och punktskriftsböcker, men deras andel är ändå litet jämfört med andra lån. Celia använder plast i produktionen av reliefbilder. Fotavtrycket påverkas av transporten av plastmaterial från USA, tillverkning av bilder med utrustning på Celia, transport till kunder och förstörelse av materialet som blandavfall.
Livslängden för reliefbilder av plast kompenserar dock för det fotavtryck som uppstår: eleverna på olika skolstadier använder ofta samma material under flera studieår. Vid Celias tryckeri strävar man också efter att återanvända förpackningsmaterialen från plastleveranser till exempel i de materialförsändelser som levereras till kunderna.