Tervetuloa Saavutettavuuskirjasto Celian vuoden 2024 kestävyys- ja vastuullisuusraportin pariin!
Tarkkasilmäinen huomaa, että raportin nimi on muuttunut. Joulukuussa 2024 voimaan tulleen uuden ohjeen mukaan raportoinnista puhutaan kestävyysraportointina, jotta termistö olisi yhdenmukaista eurooppalaisen ja kansallisen sääntelyn kanssa. Kestävyys viittaa terminä vastuullisuutta voimakkaammin toiminnan kehittämiseen kestävän kehityksen mukaiseksi, ja kestävän kehityksen tavoitteet rakentavat perustan valtionhallinnon organisaatioiden kestävyys- ja vastuullisuustyölle. Celiassa olemme kuitenkin päätyneet käyttämään raportoinnistamme ja työstämme nimitystä kestävyys- ja vastuullisuusraportointi, koska toiminnassamme on edelleen mukana myös voimakas vastuullisuuden näkökulma.
Vuoden 2024 aikana perusturvallisuuteemme ja toimintaamme on edelleen vaikuttanut Ukrainan sota, vaiherikas maailmanpolitiikka sekä talouden epävarmuus ja tarve tasapainottaa myös sivistyshallinnon virastojen taloutta. Näiden lisäksi Sivistyshallinto 2030 -muutoshanke ja virastouudistuksen valmistelu ovat pitäneet meidät kiireisinä. Vuoden 2026 alusta Saavutettavuuskirjasto Celia, Kansallisarkisto ja Varastokirjasto muodostavat uuden viraston, mikä on merkittävä muutos Celian monikymmenvuotisen toimintahistorian aikana.
Maailman muutoksen äärellä on kuitenkin hyvä muistaa, että työmme asiakkaiden, palvelukumppanien, celialaisten ja tulevan, uuden työyhteisön hyväksi on tärkeää ja entistäkin merkityksellisempää. On hienoa, että olemme voineet tarjota asiakkaidemme tarpeisiin vastaavaa, laadukasta ja vastuullisesti tuotettua palvelua nopeasti muuttuvasta maailmantilanteesta ja toimintaympäristöstä huolimatta.
Celian vastuullisuustavoitteita oli vuonna 2024 yhteensä seitsemän, joista kuusi toteutui. Yksi tavoite toteutui vain osittain. Vastuullisuustavoitteet saavutettiin siten lähes 93 %:sti. Kädenjälkemme näkyy ilahduttavasti yhä voimakkaammin, mutta niin on ikävä kyllä osittain myös jalanjäljen laita.
Asetettujen tavoitteiden lisäksi panostimme strategian mukaan ja muutosten takia myös henkilöstön työkyvyn ja työhyvinvoinnin ylläpitämiseen mm. työnohjauksen, työterveyden, työhyvinvointisuunnitelman toimenpiteiden sekä henkilöstöetujen keinoin. Lisäksi pääsimme osallistumaan SUUNTA-muutosvalmennuksiin yhdessä kansallisarkistolaisten ja varastokirjastolaisten kanssa. Vaikutuksia seurattiin henkilöstökyselyiden avulla. Mittausten mukaan työhyvinvoinnissa kuitenkin tapahtui jonkin verran laskua, joten työtä on jatkettava.
Kuten aikaisemminkin ja jatkossa, tätä työtä ei tehdä yksin, vaan yhdessä monien kumppaneiden ja sidosryhmien kanssa, osaavan ja hyvinvoivan henkilöstön tuella. Uudessa virastossa vuodesta 2026 alkaen myös kestävyys- ja vastuullisuustoimenpiteet toivottavasti saavat kasvavaa ulottuvuutta ja näkökulmia.
Helsingissä 25.3.2025
Minna von Zansen
johtaja
Saavutettavuuskirjasto Celia organisaationa ja sen tehtävät
Saavutettavuuskirjasto Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää ääni-, yhdistelmä- ja pistekirjoja sekä erikoisvalmisteisia kirjoja ja oppimateriaaleja saavutettavassa muodossa.
Saavutettavuuskirjasto Celian asiakkaiksi voivat liittyä kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi. Celia tekee yhteistyötä kirjastojen, koulujen ja kustantajien kanssa sekä tarjoaa kirjastopalveluiden lisäksi neuvontaa saavutettavaan julkaisemiseen.
Saavutettavuuden asiantuntijana Celia edisti vuoden 2024 aikana saavutettavaa julkaisemista osallistumalla esteettömyysdirektiivin kansalliseen valmisteluun ja toimeenpanoon. Esteettömyysdirektiivi astuu voimaan 28.6.2025. Yhteistyötä saavutettavan julkaisemisen edistämiseksi tehtiin EU-tasolla sisarorganisaatioiden kanssa ja kirjastojen kansainvälisessä katto-organisaatiossa IFLA:ssa. Lisäksi Celialla oli tiivistä yhteistyötä saavutettavaa julkaisemista ja kirjallisuutta tarjoavien pohjoismaisten organisaatioiden kanssa. Yhteistyö piti sisällään muun muassa saavutettavuuteen liittyvän metatiedon kehittämistä, tuote- ja ohjelmistokehitystä sekä kustantajille suunnattua neuvontaa ja koulutusta.
Vuonna 2024 Saavutettavuuskirjasto Celiassa oli 47 työntekijää. Toimipaikka sijaitsee Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Helsingin Itäkeskuksessa.
Vastuullisuustyön organisointi ja valitut vastuullisuustavoitteet
Vastuullisuusasioita koordinoi Celiassa vastuullisuustyöryhmä, joka aloitti toimintansa vuonna 2021. Tällöin Celiassa valittiin neljä YK:n kestävän kehityksen vastuullisuustavoitetta toiminnan keskiöön:
- SDG4 Hyvä koulutus
- SDG10 Eriarvoisuuden vähentäminen
- SDG13 Ilmastotekoja
- SDG17 Yhteistyö ja kumppanuus
Näiden neljän tavoitteen alle Saavutettavuuskirjasto Celian eri tiimit ovat laatineet vuosittain omat tavoitteensa, vuonna 2024 1–2 tavoitetta tiimiä kohden. Tavoitteiden asettelussa on pyritty jatkumoon, jotta tulosta voidaan verrata aiempiin vuosiin. Vastuullisuustavoitteita oli vuonna 2024 yhteensä seitsemän, joista kuusi toteutui. Yksi tavoite toteutui osittain. Vastuullisuustavoitteet saavutettiin siten lähes 93 %:sti.
Toteutuneiden toimenpiteiden prosenttiosuus: 6/7 = 85,7 %. Osittain toteutuneet toimenpiteet lasketaan puolikkaina eli 0,5:n arvoisina. Siis lopullinen toteuma vuonna 2024 oli 6,5/7 = 92,9 %.
Celian kädenjälki eli yhteiskunnalliset vaikutukset YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin
Saavutettavuuskirjasto Celian toiminnan tavoitteena on edistää tasa-arvoista ja laadukasta koulutusta sekä elinikäisiä oppimismahdollisuuksia kaikille mahdollisista toimintarajoitteista huolimatta. Lukemisesteisten kirjastopalveluista vastaavana virastona Celia lisää yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa.
YK:n kestävän kehityksen tavoite: Hyvä koulutus
Vuonna 2024 Hyvä koulutus -tavoitteeseen liittyi Celiassa kaksi tiimitavoitetta: tavoite tukea näkövammaisten lasten ja nuorten pistelukutaitoa ja lisätä heidän lukuaktiivisuuttaan sekä tavoite vahvistaa Celian asiakaspalvelun osaamista tuen tarjoamiseksi asiakkaille Celian verkkopalvelun käyttöönotossa.
Näkövammaisten lasten ja nuorten pistelukutaidon tukeminen ja lukuaktiivisuuden lisääminen
Tuottamalla vuoden aikana kaksi kohokuvapakettia ajankohtaisista teemoista pistekirjoja lukeville lapsille ja nuorille pyrittiin innostamaan heitä kirjallisuuden äärelle. Mittareina olivat tilattujen kohokuvapakettien määrä ja se, miten aktiivisesti paketin ohessa vinkattavia samateemaisia äänikirjoja lainattiin.
Ensimmäistä tekoälyteemaista kohokuvapakettia lainattiin 21 kpl. Loppuvuonna tehtyä liikuntateemaista kohokuvapakettia lainattiin 13 kpl. Jälkimmäinen toteutti osaltaan Celian kirjavalikoiman tunnettuuden lisäämiseksi laadittua vuosisuunnitelmaa, jossa liikunta- ja urheiluteemaisia kirjoja nostettiin näkyvästi esille Celian viestinnässä suurten urheilutapahtumien aikaan.
Tiimin tavoite kahden kohokuvapaketin toteuttamisesta ja tarjoamisesta kohderyhmälle toteutui. Lasten ja nuorten pistelukutaitoa ja lukuaktiivisuutta tuettiin monipuolisesti kirjavalinnoilla, joihin sisältyi pistekirjoja erilaisilla kirjain- ja rivitiheyksillä toteutettuina. Samalla ajankohtaiset teemat tulivat huomioiduiksi lasten ja nuorten lukemisen edistämisessä.
Asiakaspalvelun osaamisen vahvistaminen tuen tarjoamiseksi asiakkaille verkkopalvelun käyttöönotossa
Perehtymällä Näkövammaisten liiton Tiedonsaantipalvelut-yksikön toimintaan ja sen asiakkaille tarjoamiin Daisy-kuuntelulaitteisiin vahvistettiin Celian asiakaspalvelun osaamista asiakasneuvonnassa. Varsinkin Webbox-laitteen esittely vahvisti asiakaspalveluhenkilöstön tietoutta uusista mahdollisuuksista käyttää Celian äänikirjoja. Lisäksi selvitettiin Webboxin ja Celianet-verkkopalvelun teknisen yhteyden toimivuutta. Toteutuessaan uusi käyttötapa helpottaisi nykyisten CD-äänikirjoja tilaavien asiakkaiden siirtymistä verkkopalveluun.
Tiimin tavoite toteutui. Celian asiakaspalveluhenkilöstö sai lisätietoa Näkövammaisten liiton hoitamasta laitelainauksesta ja erityisesti online-kuuntelulaitteiden toiminnasta.
YK:n kestävän kehityksen tavoite: Eriarvoisuuden vähentäminen
Myös Eriarvoisuuden vähentäminen -tavoitteeseen liittyi kaksi vuoden 2024 vastuullisuustavoitetta: asiakaskunnan moninaistuvaan kirjallisuuskysyntään vastaaminen ja sen kautta yhdenvertaisuuden lisääminen sekä uudenlaisen, mahdollisimman saavutettavan oppimateriaalin tuottaminen.
Asiakaskunnan moninaistuvaan kirjallisuuskysyntään vastaaminen ja sitä kautta yhdenvertaisuuden lisääminen
Saavutettavuuskirjasto Celian moninaisen asiakaskunnan kiinnostuksen aiheet ja kirjallisuuden lukutavat huomioitiin nostamalla kirjallisuutta esille ajankohtaisista teemoista useissa eri kanavissa. Pääteemana kirjallisuusnostoissa oli vuonna 2024 itsensä kehittäminen ja sen alateemoina urheilu, liikunta ja hyvinvointi. Näistä aihepiireistä keskiössä olivat self help -kirjallisuus ja terveelliset elämäntavat, jalkapallo, harrastukset sekä Itämeripäivä. Liikunta- ja urheiluteeman kautta onnistuttiin markkinoimaan Celian monipuolista kirjavalikoimaa vuodelle osuneiden suurten urheilutapahtumien aikaan.
Myös tavoite vieraskielisten kokoelmien nostoista toteutui suunnitellussa määrin. Teeman mukaisia sisältöjä vinkattiin henkilöasiakkaille suunnatuissa ja yhteisöasiakkaiden uutiskirjeissä, somessa sekä Celianetin ajankohtaiset -nostoissa kerran kuukaudessa. Myös selkokirjoja eri teemoista tuotiin näkyvästi esille.
Uudenlaisen, mahdollisimman saavutettavan oppimateriaalin tuottaminen
Saavutettavien oppimateriaalien käyttöä Suomessa rajoittaa niiden vähäinen tarjonta. Tavoitteena oli keskittyä nimenomaan saavutettavuuden lisäämiseen kahden ympäristöaiheisen kirjan tuotannossa.
Tuotettiin ympäristöopin oppimateriaali 3.–4. luokille ja Ilmastonmuutos-kirja selkokielisenä. Jälkimmäinen tuotettiin yhteistyönä Kehitysvammaliiton Opikkeen kanssa. Tavoitteen saavuttamisen mittarina oli, että kirjat saatiin julkaistuiksi.
Ympäristöopin kirjan muokkaamisessa kokeiltiin uudenlaista tapaa tuottaa oppimateriaalia: kirjaa työsti ryhmä kokeneita opetusalan ammattilaisia. Tärkeimpänä tavoitteena oli kognitiivisen saavutettavuuden ja luettavuuden parantaminen. Näitä lisäsivät muun muassa selkokieli, lukemista helpottava typografia ja kuvalliset elementit, joiden ansiosta kirjan sisältö on pitkälti kuvatuettu. Lopputuloksena julkaistiin mahdollisimman saavutettava oppikirja Luen ja kuuntelen: Ympäristöoppi, jonka käytöstä kerätään jatkossa kokemuksia ja palautetta opettajilta ja koululuokilta. SelkoOpike-sarjassa julkaistu Ilmastonmuutos selkokielellä -kirja on lainattavissa myös Celian kokoelmista.
Oppimateriaalien saavutettavuutta omalta osaltaan lisäävät kirjat julkaistiin, joten vastuullisuustavoite toteutui.
YK:n kestävän kehityksen tavoite: Ilmastotekoja
Ilmastotekoja-tavoitteen alle sijoittui Celian vuoden 2024 vastuullisuustavoitteista kaksi: henkilöstön tietouden lisääminen jätteiden lajittelusta sekä henkilöstön Itämeri-tietouden lisääminen ja ympäristön hyväksi tehtyä työtä.
Henkilöstön tietouden lisääminen jätteiden lajittelusta
Tavoitteena oli, että Celian toiminnassa syntyvät jätteet lajitellaan oikein ja että siten voitaisiin vähentää kustannuksia ja luonnonvaroihin kohdistuvaa kuormitusta. Toimenpiteenä oli järjestää henkilöstölle Kierrätyskeskuksen luento jätteiden lajittelusta. Mittarina oli, että suurin osa työntekijöistä osallistuu luennolle.
Luento toteutui 9.9.2024 henkilöstön yhteisessä viikonavauspalaverissa. Kierrätyskeskuksesta Anu Hautala piti etäyhteydellä tunnin kestävän luennon jätteiden lajittelusta ja kierrätyksestä. Esitys sisälsi ajankohtaista tietoa myös ilmastonmuutoksen tilanteesta.
Tavoite toteutui, kun Celiasta luennolle osallistui 38 henkilöä (81 % henkilöstöstä). Koulutusmateriaalit olivat myös jälkikäteen luettavissa Teamsissä.
Henkilöstön Itämeri-tietouden lisääminen ja ympäristön hyväksi tehtyä työtä
Itämeripäivän 29.8.2024 yhteyteen suunniteltiin Celian henkilöstön vuotuinen virkistyspäivä, joka suuntautui Itämeren saaristoon. Ajankohta ja puitteet tarjosivat mahdollisuuden lisätä henkilöstön Itämeri-tietoutta ja samalla tehdä työtä ympäristön hyväksi.
Päivä vietettiin Pentalan saaressa Espoossa. Saarella tutustuttiin opastetulla kierroksella saaristomuseoon ja entisajan elämään saarella. Kasvispainotteinen lounas ruokailtiin upeissa merimaisemissa ja samalla kuultiin Esbo Segelförening -purjehdusseuran historiasta. Lounaan jälkeen oli vapaavalintaista ajanviettoa saareen tutustuen.
Tavoite toteutui osittain. Osallistujat saivat tietoa entisajan saaristolaiselämästä sekä tutustua Pentalan saaren nykyiseen käyttöön. Ympäristön hyväksi tehtävä työ ei toteutunut. Henkilökunnan virkistäytymiseen päivä oli onnistunut. Osallistujia Celiasta oli 30 henkilöä (64 % henkilöstöstä).
Toimistotiloista säästöjä vuonna 2024
Vuoden 2023 lopulla Celia siirtyi pienempiin toimistotiloihin: käytettävissä olevat tilat pienenivät vuoteen 2024 siirryttäessä noin puolella, 1346 neliömetristä 731 neliömetriin. Henkilöä kohden työskentelytilat pienenivät laskennallisesti 19,1 m2:stä 8,8 m2:iin. Uuden tilaratkaisun mahdollisti Celiassa käytössä oleva hybridityömalli, jossa valtaosa työntekijöistä yhdistää etätyötä ja toimistotyötä yhteisesti sovittujen pelisääntöjen ja työtehtävien mukaan. Pienempien työtilojen ansiosta vuokrakustannukset alenivat 38,3 % edelliseen vuoteen verrattuna.
Uusiin toimistotiloihin saatiin henkilöstön yhteiskäyttötilaan aiempaa laajemmat kierrätysmahdollisuudet. Koska jätehuolto on nyt keskitetty, jätehuollon seuranta on helpompaa, ja jätteet voi yhdellä kerralla viedä niille tarkoitettuun suurempaan keräyspisteeseen. Celiassa kaikki käytetty pakkausmateriaali pyritään kierrättämään ja ohjaamaan uusiokäyttöön.
YK.n kestävän kehityksen tavoite: Yhteistyö ja kumppanuus
Saavutettavuuskirjasto Celian palvelumalli perustuu ennen kaikkea kumppaniverkostoon, jonka kanssa yhteistyössä lukemisesteisiä henkilöitä tavoitetaan tehokkaammin Celian palveluiden piiriin. Palvelukumppaneista erityisesti kirjastot ovat tärkeitä saavutettavien aineistojen tarjoamisessa valtakunnallisesti. Vuonna 2024 yhtenä vastuullisuustavoitteena oli palvelukumppaneiden tukeminen Celian verkkopalveluiden tarjoamisessa lukemisesteisille henkilöille.
Palvelukumppanien tukeminen Celian verkkopalveluiden tarjoamisessa lukemisesteisille henkilöille
Palvelukumppanien tukemisen tarve on noussut esille varsinkin suunniteltaessa tukitoimia vuodelle 2025, jolloin Celian äänikirjalainaus siirtyy kokonaan verkkoon. Vastuullisuustavoitteena oli tukea erityisesti kirjastoja, mutta myös muita yhteistyökumppaneita, Celian verkkopalveluiden tarjoamisessa lukemisesteisille henkilöille ja näin edistää digitaalisten palveluiden käyttöä ja yhdenvertaista lukemista.
Toimenpiteinä järjestettiin kirjastojen henkilöstölle kymmenen webinaaria yhteistyössä alueellisten kehittämiskirjastojen kanssa koskien Celian siirtymistä CD-lainauksesta verkkopalveluun. Samasta aiheesta järjestettiin webinaarit Näkövammaisten liiton työntekijöille, keskussairaaloiden kuntoutusohjaajille ja Enter ry:n vapaaehtoisille digitukihenkilöille. Myös kuntien digitukitoimijoiden verkostossa kerrottiin Celian syksyn 2025 palvelumuutoksesta 27.11.2024. Lisäksi järjestettiin 9.4.2024 koulutusta Celian verkkopalveluiden käytöstä: yhteistyökumppaneiden ohella myös Celian asiakkaat olivat tervetulleita maksuttomaan Celianet aikuisille -webinaariin.
Tavoitteen saavuttamisen mittarina käytettiin yleisten kirjastojen Celian palveluun rekisteröimien asiakkaiden määrää, joka oli 41 015 vuonna 2024. Määrä kasvoi edellisestä vuodesta 11,0 %. Celian tukitoimet kumppaniverkostolle jatkuvat palvelumuutoksen ajankohdan lähestyessä.
Celian jalanjälki eli toiminnan suorat vaikutukset toimintaympäristöön
Saavutettavuuskirjasto Celian jalanjälki eli toiminnan suorat, ympäristöä kuormittavat vaikutukset syntyvät pääasiassa fyysisten ja digitaalisten tuotteiden jakelusta ja käytöstä.
Kirjojen ja muovikohokuvien jakelusta aiheutuva jalanjälki Celian toiminnassa
Celian äänikirjojen käyttötapa on ollut muutoksessa jo pitkään, ja äänikirjojen käyttö verkon kautta on suurelta osin syrjäyttänyt CD-äänikirjalainauksen: vuonna 2024 CD-lainoja oli vajaa viidesosa kaikista Celiasta tehdyistä lainoista. Vuoden aikana päätettiinkin siirtyä äänikirjojen lainauksessa kokonaan verkkopalveluun syksyllä 2025.
CD-äänikirjojen ja verkkolainojen osuus kaikista Celian kokoelmista lainatuista aineistoista vuosina 2022–2024:
- Vuonna 2022 CD-lainoja tehtiin 25,0 % ja verkkolainoja 74,6 %.
- Vuonna 2023 CD-lainoja tehtiin 22,1 % ja verkkolainoja 77,5 %.
- Vuonna 2024 CD-lainoja tehtiin 19,7 % ja verkkolainoja 79,9 %.
CD-äänikirjojen osalta jalanjälki syntyy CD-levyjen poltosta, toimittamisesta asiakkaille postitse ja levyjen hävittämisessä syntyvän jätteen käsittelystä (tekijänoikeuslain nojalla asiakas hävittää CD-levyt sekajätteeseen). Lisäksi polttorobotit, isot tietokoneet, vaativat huolto- ja ylläpitotoimia.
Kirjalainojen verkkojakelu tuottaa puolestaan jalanjäljen striimauksesta aiheutuvana sähkönkulutuksena. Samaan aikaan kun CD-lainojen määrä on vähentynyt, striimauksesta aiheutuva kokonaissähkönkulutus on ollut kasvussa, mikä on linjassa verkkolainojen kasvaneen määrän kanssa. Vertailtaessa vuosittaista sähkönkulutuksen kasvua voidaan kuitenkin havaita kasvun selvästi pienentyneen. Syynä tähän on se, että suurin osa Celian asiakkaista (yli 90 %) on jo siirtynyt verkkopalveluun, jolloin vuosikohtainen sähkönkulutuksen lisäkasvu jää maltilliseksi. Vuonna 2024 sähkönkulutus kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna enää 1,1 %:
- vuonna 2022 sähkönkulutus kasvoi 6 %
- vuonna 2023 sähkönkulutus kasvoi 5 %
- vuonna 2024 sähkönkulutus kasvoi 1,1 %.
Osa verkon kautta lainatusta aineistosta on myös fyysisiä tuotteita, kuten kohokuvia ja pistekirjoja, joiden määrä on kuitenkin pieni verrattuna muihin lainoihin. Celia käyttää muovia kohokuvien tuotannossa. Muovin käytön jalanjälkeen vaikuttavat muovimateriaalin kuljetus Yhdysvalloista, kuvien valmistus Celiassa oleville laitteilla, kuljetus asiakkaille ja materiaalin hävittäminen sekajätteenä.
Muovikohokuvien käyttöikä kuitenkin kompensoi syntyvää jalanjälkeä: eri kouluasteilla oppilas käyttää samaa tilaamaansa materiaalia useampana opiskeluvuonna. Celian kirjapainossa pyritään myös käyttämään muovitoimitusten pakkausmateriaalit uudelleen esimerkiksi asiakkaille toimitettavissa aineistolähetyksissä.