Gå till innehåll

Nyheter

Taktila berättelser i hela 40 år!

Två barn sitter bredvid varandra på en stol och studerar en taktil bok som ligger i deras knä. Boken handlar om rymden och planeter. I det övre vänstra hörnet en logga med gröna stjärnor och texten "Taktila böcker 40-årsjubileum" på finska.

I år firar Tillgänglighetsbiblioteket Celia de taktila böckernas 40-årsjubileum. Celia fick sina första taktila böcker 1984 av Fredrika Wetterhoffs hemslöjdslärarinstitut. I dag ingår det hela 1 400 taktila böcker Celias samling: förstaböcker, rim och ramsor, sagor, uppgiftsböcker och mycket mer.

Vad är en taktil bok?

Taktila böcker är bilderböcker som man kan känna på och som innehåller färgglada tredimensionella bilder som tillverkats av olika material. Texterna är i allmänhet gjorda i både punktskrift och tryckt text. Med hjälp av böckerna lär sig läsaren nya ord och begrepp, samtidigt som fantasin och de sensoriska funktionerna utvecklas. Taktila böcker lämpar sig för barn med synskada eller autism, personer i alla åldrar med intellektuell funktionsnedsättning eller flerfunktionsnedsättning samt personer med minnessjukdom. Böckerna levereras avgiftsfritt i fodral till kunder runt om i Finland.

Taktila böcker kan framställas av vem som helst. Celia har fått unika bokkreationer av bland annat hantverksentusiaster och av studerande som genomfört ett examensarbete. Anvisningar och hjälp finns att få för nya tillverkare.

Händelser under jubileumsåret

Tillgänglighetsbiblioteket Celia firar de taktila böckernas 40-årsjubileum med program under hela året. Läs mer och delta!

Webbinarium om taktila böcker onsdag 8.5.2024 kl. 14.30–15.30

Webbinariet handlar om vad taktila böcker är, vem de är avsedda för och hur du registrerar dig för att låna taktila böcker. Du får också tips på hur taktila böcker kan användas som stöd i undervisningen.

Webbinariet passar både för nya och befintliga kunder och alla som är intresserade av taktila böcker. Anmäl dig till webbinariet senast 6.5.2024. De som har anmält sig får en länk till webbinariet per e-post.

Evenemanget Taktila böcker 40 år på Iiris Center torsdag 3.10.2024

Jubileumsårets höjdpunkt infaller i oktober under ett evenemang i Iiris Center i Helsingfors. I evenemanget ingår en utställning om taktila böcker. Utställningen är öppen kl. 9.30–14. Annat taktilt material hos Celia ställs också ut, bland annat LEGO Braille Bricks-klossar och Läsa själv-böcker. Under förmiddagen kan du också delta i en multisensorisk sagostund med taktila böcker.

Anföranden hålls på eftermiddagen. De handlar bland annat om att framställa taktila böcker, registrera sig som kund och låna taktila böcker.

Detaljerat schema, anmälningsanvisningar och mer information om evenemanget kommer att publiceras senare på Celias webbplats och på sociala medier.

Taktila tavlor om Rödluvan

Taktila tavlor om Rödluvan ställs ut i oktober i en utställningslokal på tredje våningen i Iiris Center. Tavlorna kan ses under centrets öppettider.

Även bibliotek kan låna utställningen om Rödluvan av tillgänglighetsbiblioteket Celia, till exempel till barnavdelningen. Utställningen består av taktila tavlor om sagan om Rödluvan. Tavlornas yt- och färgkontraster är goda. Sagans karaktärer har tillverkats i olika material som är trevliga att undersöka för hand. Tavlorna kan till exempel användas för att hålla en multisensorisk sagotimme. Tavlorna är fem till antalet och de kan lånas för en månad i taget.

Diplom till tillverkare av taktila böcker

Alla tillverkare av taktila böcker som framställer en ny taktil bok under jubileumsåret hedras med ett diplom.

De taktila böckerna har gett läsarna glädje och möjlighet att bekanta sig med fenomen, omgivningen och sagofigurer under hela 40 års tid. Tillgänglighetsbiblioteket Celia är stolt över att kunna fortsätta utveckla sin samling och glädja sina kunder även i framtiden.

Mer information: planerare Salla Timonen, [email protected], tfn 0295 333 096