Kosketeltavia tarinoita jo 40 vuotta!
Saavutettavuuskirjasto Celia juhlii tänä vuonna koskettelukirjojen 40-vuotista taivalta. Celia sai ensimmäiset koskettelukirjansa vuonna 1984 Fredrika Wetterhoffin kotiteollisuusopettajaopistosta. Nykyään Celian kokoelmassa on jo 1400 koskettelukirjaa: ensikirjoja, loruja, satuja, tehtäväkirjoja ja paljon muuta.
Mitä koskettelukirjat ovat?
Koskettelukirjat ovat tunnusteltavia kuvakirjoja, joissa on erilaisista materiaaleista valmistettuja värikkäitä, kolmiulotteisia kuvia. Tekstit ovat yleensä sekä painettuna tekstinä että pistekirjoituksella. Kirjojen avulla oppii uusia sanoja ja käsitteitä, mielikuvitus kehittyy ja aistitoiminnot harjaantuvat. Koskettelukirjat soveltuvat näkövammaisille ja autistisille lapsille, kaikenikäisille kehitys- ja monivammaisille ihmisille sekä muistisairaille. Kirjat matkaavat salkuissaan maksutta asiakkaille kaikkialle Suomeen.
Koskettelukirjoja voi valmistaa kuka tahansa. Celiaan on saatu uniikkeja kirjaluomuksia muun muassa käsityöharrastajilta sekä opinnäytetöinä. Uusille tekijöille on tarjolla ohjeita ja apua.
Juhlavuonna tapahtuu
Saavutettavuuskirjasto Celia järjestää koskettelukirjojen 40-vuotisen taipaleen kunniaksi ohjelmaa pitkin vuotta. Lue lisää ja osallistu!
Koskettelukirjawebinaari keskiviikkona 8.5.2024 klo 14.30–15.30
Tule linjoille kuuntelemaan, mitä koskettelukirjat ovat, kenelle ne on tarkoitettu ja miten voi ilmoittautua koskettelukirjojen lainaajaksi. Esittelyssä on myös vinkkejä siitä, miten koskettelukirjoja voi käyttää opetuksen tukena.
Webinaari sopii niin uusille kuin nykyisillekin asiakkaille ja kaikille koskettelukirjoista kiinnostuneille. Ilmoittaudu webinaariin viimeistään 6.5.2024. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki sähköpostiin.
Koskettelukirjat 40 vuotta -tapahtuma Iiris-keskuksessa torstaina 3.10.2024
Juhlavuosi huipentuu Helsingissä Iiris-keskuksessa järjestettävään tapahtumaan lokakuussa. Tapahtumassa on näyttely koskettelukirjoista. Näyttely on avoinna klo 9.30–15. Esillä on myös muita Celian taktiiliaineistoja, esimerkiksi LEGO Braille Bricks -palikoita ja Luen itse -kirjoja. Aamupäivän aikana pääsee myös osallistumaan moniaistiseen satuhetkeen koskettelukirjojen parissa.
Iltapäivällä on vuorossa puheenvuoroja. Aiheina ovat muun muassa koskettelukirjojen valmistus, asiakkaaksi ilmoittautuminen ja koskettelukirjojen lainaaminen.
Tarkka aikataulu, ilmoittautumisohjeet ja lisätietoja tapahtumasta tulee myöhemmin Saavutettavuuskirjasto Celian verkkosivuille ja sosiaalisen median kanaviin.
Kosketeltavat Punahilkka-taulut
Kosketeltavat Punahilkka-taulut ovat esillä lokakuun aikana Iiris-keskuksen näyttelytilassa kolmannessa kerroksessa. Tauluihin voi tutustua Iiris-keskuksen aukioloaikoina.
Myös kirjastot voivat lainata Saavutettavuuskirjasto Celiasta esimerkiksi lastenosastolleen Punahilkka-näyttelyn. Näyttely koostuu kosketeltavista Punahilkka-satutauluista. Tauluissa on hyvät pinta- ja värikontrastit. Sadun hahmot on valmistettu erilaisista materiaaleista, joita on mukava tutkia käsin. Tauluja voi käyttää esimerkiksi moniaistisen satutunnin pitämiseen. Tauluja on viisi kappaletta ja ne saa lainaksi kuukaudeksi kerrallaan.
Diplomi koskettelukirjojen tekijöille
Kaikki koskettelukirjojen tekijät, jotka valmistavat uuden koskettelukirjan juhlavuoden aikana, saavat muistoksi diplomin.
Koskettelukirjat ovat tuoneet iloa ja antaneet käyttäjilleen mahdollisuuden tutustua ilmiöihin, ympäristöön ja satuhahmoihin jo neljän vuosikymmenen ajan. Saavutettavuuskirjasto Celia jatkaa ylpeänä kokoelmansa kehittämistä ja asiakkaidensa ilahduttamista myös tulevaisuudessa.
Lisätietoja: suunnittelija Salla Timonen, [email protected], puh. 0295 333 095