Siirry sisältöön

Tietosuoja Celiassa

Tietosuoja Celiassa

Päivitetty 9.5.2018

Yksityisyytesi on meille tärkeää. Siksi me Celiassa olemme varmistaneet, että kaikki sinulta saamamme tiedot ovat EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti turvassa ja kaikki tietojen käsittely tehdään huolellisesti. Tältä sivulta löydät tietoa tietosuojasta Celiassa.

Sisällys

Lukko ja oikeinmerkki

Henkilötieto

Mitä henkilötieto on?

Henkilötietoa on kaikki tieto, josta henkilö voi olla tunnistettavissa. Henkilötietoa ovat muun muassa asiakastieto sekä yhteystiedot.

Mistä lähteistä henkilötieto kerätään?

Liittyessäsi asiakkaaksi keräämme yhteystietosi sekä muut asiakkuuteesi liittyvät tiedot. Tiedot kysyy lähikirjastosi, koulusi tai muun Celian palveluihin rekisteröivän yhteisön henkilökunta. Osa tiedoista on suostumuksellasi tallennettavaa ja voit halutessasi kieltäytyä niiden tallentamisesta.

Saatamme myös pyytää lisätietoja esimerkiksi haluamistasi kirjatyypeistä ottamalla sinuun yhteyttä. Tarvittaessa pyydämme myös huoltajan tiedot.

Osoitteenmuutoksia ja muuta tietojen päivittämistä tehdään asiakkaan omasta ilmoituksesta.

Celian palvelua käyttäessäsi tietokantaan kertyy tietoa lainaamistasi kirjoista ja käyttämistäsi päätelaitteista.

Palvelun käytöstä muodostuu muita tietoja, kuten asiakkuuden alkamispäivä ja päätelaitetiedot, jotka tallentuvat järjestelmään automaattisesti.

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään?

Celia käyttää henkilötietojasi lakiperusteisen tehtävänsä hoitamiseksi.

Henkilötietoja tarvitaan palvelun tarjoamiseen. Celia pyytää tietoa lukemisesteesi syystä tilastointitarkoituksiin.

Lainahistorian kerääminen on palvelu, jonka avulla voit seurata, mitä olet aiemmin lainannut. Lainahistorian kerääminen tapahtuu vain suostumuksellasi.

Suostumuksellasi henkilötietojasi käytetään Celian asiakasviestintään.

Kerättyjä tietoja voidaan käyttää myös tilastointiin ja palvelun kehittämiseen, mutta niitä ei yksilöidä tiettyyn asiakkaaseen.

Miten tietojani käsitellään?

Tiedon käsittelyä on tiedon tallentaminen, muokkaaminen, säilyttäminen, poistaminen ja siirtäminen.

Jotta Celia pystyisi toimittamaan sinulle palvelua, tallennamme asiakastietosi järjestelmään sekä säilytämme ja oikaisemme niitä, kun esimerkiksi yhteystietosi muuttuvat.

Celian henkilökunta on koulutettu toimimaan tietosuoja-asetuksen mukaisesti, ja Celian käyttämät tietotekniset ratkaisut ovat mahdollisimman tietoturvallisia.

Celian yhteistyötahot on sopimuksin velvoitettu käsittelemään henkilötietojasi tietosuojan mukaisesti, ja heitä sitoo salassapitovelvollisuus.

Ketkä käsittelevät tietojani?

Henkilötietojasi käsittelevät vain ne henkilöt, joilla on siihen oikeus työtehtäviensä takia. Tietoja voi käsitellä Celian henkilökunta, sinut rekisteröinyt Celian yhteistyökumppani (kirjasto, koulu tai muu yhteistyötaho).

Käytämme kumppaneita myös palveluiden tekniseen tuottamiseen ja tarjoamiseen. Näillä kumppaneillamme ei ole oikeutta käsitellä tietojasi muuhun kuin Celian määrittämään vian etsintään ja ratkaisuun järjestelmissä.

Henkilötietojasi suojaa sopimusten tietosuojavaatimusten lisäksi salassapitovelvollisuus sekä tietojärjestelmien auditointiloki.

Mihin tietojani luovutetaan?

Henkilötietojen luovuttamisella tarkoitetaan tilanteita, joissa henkilötietojasi annetaan toisen rekisterinpitäjän omaan itsenäiseen käyttöön.

Celia ei luovuta henkilötietojasi.

Celia ei käsittele henkilötietojasi EU/ETA-alueen ulkopuolella.

Miten tietoni pidetään ajan tasalla?

Korjaamme esimerkiksi yhteystietojasi silloin, kun ilmoitat muutoksesta. Jos haluat päivittää yhteystietojasi, ota yhteyttä lähikirjastoosi tai Celian asiakaspalveluun.

Miten ja missä voin tarkastella omia tietojani?

Näet omat yhteystietosi, kun kirjaudut Celianetiin ja avaat Omat tiedot -sivun. Voit myös kysyä yhteystietojasi Celian asiakaspalvelusta.

Kun olet kirjautunut Celianetiin, voit muuttaa myös esimerkiksi lainahistorian keräämisen asetuksiasi.

Evästeet ja verkkoanalytiikka

Evästeet (cookies) ovat pieniä tiedostoja, jotka sivusto lähettää käyttäjän tietokoneelle sivustoa selattaessa. Celian hallinnassa olevat verkkosivut sekä Celianet käyttävät evästeitä. Myös chat-palvelumme käyttää esimerkiksi istunnon tunnistamiseen tarvittavia evästeitä. Evästeet ja päätelaitetiedot mahdollistavat käyttäjän yksilöimisen.

Lisäksi evästeet mahdollistavat yleisömittauksen eri sivuston osissa. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttämistäsi evästeistä tehdään anonyymi raportti verkkosivun kävijämääristä. Evästeiden avulla saadaan esimerkiksi tieto siitä, miltä sivustoilta käyttäjät ovat tulleet Celian sivustolle ja mitä osia Celian verkkosivuista käyttäjä on katsonut.

Celianet ja Celian kotisivu www.celia.fi eivät käytä kolmansien osapuolien evästeitä. Evästeitä käytetään vain palvelun kehittämiseen, ei mainonnan kohdentamiseen.

Mobiilisovellusten käyttö

Mobiilisovelluksiimme, jotka käyttäjä löytää esimerkiksi App Storen, Google Playn tai Microsoft Storen kautta, sovelletaan lisäksi myös kyseisen palveluntarjoajan ehtoja.

Tietoturvasyistä käytämme automatiikkaa seuraamaan mobiilisovelluksesi verkkoyhteyttä Celiaan. Havaitessaan tavallisesta poikkeavaa verkkoliikennettä automatiikka katkaisee yhteytesi Celiaan varmuuden vuoksi.

Tietojen suojaaminen ja säilyttäminen Celiassa

Miten varmistamme, että tietosi ovat turvassa?

Suhtaudumme tietosuojaan vakavasti. Tietojen käsittely tapahtuu hyvän tiedonkäsittelytavan mukaisesti. Käytämme tarvittaessa turvapostia. Celian henkilökuntaa ja kumppaneita sitoo salassapitovelvollisuus. Kumppanit noudattavat myös sopimuksella sovittua tietosuojan tasoa.

Säilytämme tietojasi vain asiakkuutesi ajan

Celia säilyttää tietojasi asiakkuutesi ajan. Säilytämme henkilötietojasi mahdollisimman vähäisen määrän. Asiakkaan katsotaan lopettaneen asiakkuutensa ja Celia poistaa henkilötiedot, jos hän ei ole kahteen vuoteen käyttänyt palvelua.

Palvelun käytöstä muodostuvia muita kuin asiakastietoja säilytetään vain niin pitkään kuin on tarpeellista järjestelmien virhetilanteiden selvittämiseksi. Säilytämme esimerkiksi tiedot viimeisimmästä latauksestasi tai cd-lainastasi mahdollisten väärinkäytösten varalta viiden vuoden ajan. Näitä tietoja ei kuitenkaan säilyttämisen lisäksi käsitellä muutoin. Tiedot poistuvat automaattisesti määräajan kuluttua.

Sinun oikeutesi

Mitkä ovat oikeutesi?

Sinulla on oikeus hallinnoida suostumuksiasi Celianetissä tai ottamalla yhteyttä Celian asiakaspalveluun. Sinulla on oikeus tarkistaa, mitä tietoja Celialla on sinusta ja pyytää tarvittaessa korjausta.

Jos et halua asiakkuutesi jatkuvan, sinulla on oikeus pyytää Celian asiakaspalvelua poistamaan tietosi. Sinulla on myös oikeus asetuksen mukaiseen tietojen rajoittamiseen, vastustamiseen ja siirtoon.

Voit pyytää Celialta sinusta tallennetut tiedot.

Miten voit poistaa tietosi?

Jos et halua jatkaa asiakkuuttasi, voit pyytää Celian asiakaspalvelua poistamaan tietosi.

Poistamme asiakastietosi järjestelmistämme mutta säilytämme joitain tietojasi tekijänoikeuslakiin liittyvän vastuun päättymiseen saakka.

Mihin voit ottaa yhteyttä?

Voit ottaa yhteyttä Celian asiakaspalveluun palvelut@celia.fi. Yhteystietojen muutokset voit ilmoittaa myös lähikirjastoosi.

Tietosuojalausekkeeseen ja yleiseen tietosuojaan liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Celian kehittämisjohtaja Markku Leinoon, markku.leino@celia.fi,  tai Celian tietosuojavastaava Jyrki Tuohelaan, jyrki.tuohela@oph.fi.