Siirry sisältöön

Julkaisijoille

Kolme ihmistä kokoushuoneessa. Kaksi istuu, yksi seisoo. Pöydällä kannettavia tietokoneita ja kasvi. Kaikki hymyilevät.

Palvelut saavutettavista sisällöistä

Saavutettavuuskirjasto Celian palveluvalikoimaan kuuluu myös saavutettavuusneuvontaa ja muita palveluja sisällöntuottajille.

Celian asiantuntijoilta voi saada neuvontaa ja tilata koulutuksia esimerkiksi saavutettavien asiakirjojen tekemiseen tai siihen, kuinka sisällöntuottajat voivat itse varmistua verkkosisältöjen ja sosiaalisen median julkaisujen riittävästä saavutettavuudesta.

Palvelut on suunnattu valtionhallinnon organisaatioille ja voittoa tavoittelemattomille julkisen sektorin toimijoille.

Asiakirjojen saavutettavuus

Celian asiantuntijat pitävät yllä ohjesivustoa saavutettavasti.fi, josta löydät kattavasti ohjeita esimerkiksi siihen, miten tuotat saavutettavia Word-tiedostoja tai kuinka teet kuville tekstivastineita. Hyviä ohjeita asiakirjojen saavutettavuuteen tarjoaa myös Celian yhteistyössä eOppiva-palvelun kanssa tuottama, kaikille avoin kurssi Saavutettavat asiakirjat verkossa.

Saavutettavuuskirjasto Celia ei valvo saavutettavuutta

Huomaathan, että Saavutettavuuskirjasto Celia ei vastaa digipalvelulain valvonnasta eikä ota kantaa lain tulkintaan liittyviin kysymyksiin. Niissä asioissa on syytä ottaa yhteyttä Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusvalvonnan yksikköön.

Palvelut saavutettavasta julkaisemisesta

Saavutettavuuskirjasto Celia tarjoaa myös saavutettavan julkaisemisen edistämiseen liittyviä palveluita. Celia toimii yhteistyössä suomalaisten kirjallisuus- ja kustannusalan toimijoiden kanssa, jotta digitaalisten julkaisujen saavutettavuus paranisi ja kirjat olisivat paremmin yhä useampien saatavilla.

Celian asiantuntijat ovat perehtyneet saavutettavan julkaisemisen sääntelyyn ja standardeihin, ja ovat esimerkiksi lausunnoilla pyrkineet vaikuttamaan suomalaiseen saavutettavuuslainsäädäntöön. Celia tekee yhteistyötä myös pohjoismaisten ja eurooppalaisten saavutettavan julkaisemisen toimijoiden kanssa esimerkiksi tiedonvaihdon ja tapahtumien järjestämisen merkeissä. Kotimaassa tärkeä yhteistyökumppani on Suomen Kustannusyhdistys, jonka kanssa Celia järjestää yhteistyössä vuosittain saavutettavuusaiheisen seminaarin kustantajille.

Syyskuussa 2022 Celia avasi uuden Julkaise kaikille -verkkosivuston, joka sisältää kattavasti tietoa sähköisten kirjojen saavutettavuusvaatimuksista sekä tarjoaa käytännön ohjeita vaatimusten täyttämiseksi.

Neuvontaa ja koulutuksia

Neuvonta ja arvioinnit

Celian saavutettavuusasiantuntijat tarjoavat saavutettavuusneuvontaa ja neuvontaa saavutettavasta julkaisemisesta sähköpostitse osoitteessa [email protected]. Yksittäisiin kysymyksiin tarjottava neuvonta on maksutonta.

Laajempien kokonaisuuksien arviointi ja neuvonta arvioidaan tapauskohtaisesti. Monimutkaisemmasta konsultoinnista – esimerkiksi asiakirjapohjien saavutettavuusarvioinnista – laskutetaan hinnastomme mukaisesti.

HUOM. Celia ei tarjoa verkkosivujen tai mobiilisovellusten saavutettavuusauditointeja.

Saavutettavuuskoulutukset

Celia tarjoaa myös koulutuksia ja tietoiskuja verkkosisältöjen saavutettavuudesta ja saavutettavaan julkaisemiseen liittyviä koulutuksia ja luentoja. Läsnäkoulutuksia järjestetään ensi sijassa pääkaupunkiseudulla. Muualle Suomeen toteutetaan koulutuksia enimmäkseen etäyhteyksin.

Tutustu koulutushinnastoon. Koulutusta voit tiedustella sähköpostitse osoitteessa [email protected].