Siirry sisältöön

Tietoa Celiasta

Lapsi istuu kahden aikuisen välissä, aikuiset ovat kääntyneet lapseen päin, taustalla viherkasveja. Toisella aikuisista on tabletti kädessään. Lapsella korvilla kuulokkeet, joilla hän kuuntelee äänikirjaa tabletilta.

Mikä?

Saavutettavuuskirjasto Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tekee yhteistyötä kirjastojen, koulujen ja kustantajien kanssa sekä tarjoaa kirjastopalvelujen lisäksi neuvontaa saavutettavaan julkaisemiseen. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina. Celia on osa opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaa.

Kenelle?

Saavutettavuuskirjasto Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi liittyä kirjastossa tai koulussa. Lue, miten Celian asiakkuuden voi aloittaa.

Mitä?

Kauno- ja tietokirjallisuuden lainaaminen Celiasta on täysin maksutonta. Vuosittain Celia tuottaa saavutettavaan muotoon eli mm. ääni- ja pistekirjoiksi noin 30 % kaikesta Suomessa julkaistusta kauno- ja tietokirjallisuudesta. Tällä hetkellä valikoimassa on yli 50 000 eri äänikirjaa, joita voi kuunnella suoraan verkosta.

Kauno- ja tietokirjallisuuden lisäksi Celia valmistaa oppikirjoja saavutettavassa muodossa peruskouluun, lukioon ja ammatillisiin opintoihin sekä kurssikirjoja korkeakouluihin.