Siirry sisältöön

Pisteitä lukeville

Kädet lukevat kierrekansiossa olevaa pistekirjoitusta. Taustalla toinen ihminen ja kohokuvamateriaalia.

Kaunokirjoja, tietokirjoja ja oppikirjoja

Saavutettavuuskirjasto Celian valikoimassa on kauno- ja tietopistekirjoja kaikenikäisille.

Luetaan yhdessä -lastenkirjojen avulla näkövammaiset vanhemmat tai isovanhemmat voivat lukea kirjaa yhdessä lasten kanssa tai heikkonäköiset lapset voivat itse tutkia kuvakirjaa.

Pisteoppikirjat ja Luetus-oppikirjat on suunnattu kouluun. Oppikirjoja on kaikille kouluasteille aapisesta alkaen. Koulu voi tehdä hankintaehdotuksen valikoimasta puuttuvista oppikirjoista.

Luetus-oppikirjat ovat pelkästään tekstiä sisältäviä elektronisia kirjoja, joita luetaan pistenäytöltä tai kuunnellaan tietokoneen koneäänen avulla.

Materiaalia pistekirjoituksen opetteluun ja lukemisen harjoitteluun

Koskettelukirjojen myötä näkövammaisen lapsen valmiudet oppia pistelukutaitoja kehittyvät. Koskettelukirjat ovat tunnusteltavia kuvakirjoja, joissa on tekstin lisäksi värikkäitä, erilaisista materiaaleista valmistettuja kolmiulotteisia kuvia.

LEGO Braille Bricks -palikat ovat leikinomainen menetelmä pistekirjoituksen opettamiseen sokeille tai heikkonäköisille lapsille. Myös näkevät oppilaat voivat osallistua luokan LEGO Braille Bricks -tuokioon.

AKL-materiaali on tarkoitettu pisteiden opiskeluun aikuisille ja oppilaille, joilla on tarve opiskella pisteitä yksilöllisessä tahdissa.

Luen itse -kuvakirjojen avulla voi harjoitella pistekirjoituksen ja kohokuvien lukemista.

Aikuisille suunnatut materiaalit pistekirjoituksen opetteluun ja harjoitteluun

Pistekirjoituksen neuvottelukunnan ylläpitämällä Pistekirjoitus.fi-sivustolla on julkaisuja aikuisille pistekirjoituksen opetteluun.

Alkupiste ja Lukemisen iloa ovat pistekirjoituksen lukemisen oppikirjoja aikuisille ja nuorille.

Pistelukemistojen avulla aikuinen voi harjoitella pistekirjoituksen lukemista.

Neuvottelukunta on julkaissut syventävää tietoa myös esimerkiksi pistenuoteista, matemaattisista pistemerkinnöistä ja foneettisista merkeistä pistekirjoituksessa.

Kohokuvat ja kohokartat

Oppikirjat sisältävät usein kohokuvia ja kohokarttoja, jotka on painettu muoville tai kuohupaperille. Kuvan väritys ja oleellinen tieto on esitetty erilaisilla tekstuureilla.

Ainekohtaiset kohokuvastot täydentävät piste- ja Luetus-oppikirjoja. Niitä ei ole sidottu minkään kustantajan oppikirjaan vaan ne ovat yleiskäyttöisiä.

Kosketa tarinaa -uutiskirje

Saavutettavuuskirjasto Celia julkaisee uutiskirjettä piste- ja koskettelukirjoista sekä Celian taktiiliaineistoista kiinnostuneille. Kirje ilmestyy 2–4 kertaa vuodessa. Tilaa Kosketa tarinaa -uutiskirje ja tutustu myös muihin Celian uutiskirjeisiin.