Siirry sisältöön

Kohokuvat ja -kartat

Kaksi henkilöä Saavutettavuuskirjasto Celian toimistolla. Toinen katselee kädessään olevaa karttamatriisi. Toinen hymyilee hänelle. Pöydällä kohokuvamateriaaleja.

Kohokuvat ovat muoville tai kuohupaperille painettuja kuvia ja karttoja, joissa kuvan väritys ja oleellinen tieto on esitetty erilaisilla tekstuureilla.

Kohokuvat ja kartat on tarkoitettu näkövammaisille koululaisille ja opiskelijoille, jotka osaavat pistekirjoitusta.

Pistekirjoihin ja elektronisiin Luetus-kirjoihin on tilattavissa erikseen niitä tukeva kohokuvaliite. Näitä tuotetaan useista oppiaineista riippumatta luokka-asteesta. Tietyissä pistekirjoissa, esimerkiksi matematiikan oppikirjoissa, kohokuvat ovat osana pistekirjaa.

Lisäksi Saavutettavuuskirjasto Celian valikoimaan kuuluvat ainekohtaiset kohokuvastot, joita ei ole sidottu minkään kustantajan oppikirjaan, vaan ne ovat yleiskäyttöisiä. Biologian, maantiedon ja historian ainekohtaisia kohokuvastoja on tällä hetkellä saatavilla peruskoulun yläluokille (luokat 7-9). Opettajia ja avustajia varten ainekohtaiset kohokuvastot sisältävät kohokuvien käyttöön liittyviä pedagogisia vinkkejä sekä kohokuvat ja avainsivut painettuna tekstinä. Ainekohtaiset kohokuvastot ovat lainattavissa Celianetistä.