Siirry sisältöön

Aloita yhteistyö Saavutettavuuskirjasto Celian kanssa

Kolme henkilöä kirjastossa. Yksi istuu nojatuolissa ja kuuntelee Saavutettavuuskirjasto Celian kirjaa kuulokkeilla. Kaksi muuta seisoo tuolin takana.

Kirjastot ja koulut rekisteröivät lukemisesteisiä ihmisiä Saavutettavuuskirjasto Celian asiakkaiksi. Arviolta ainakin 5 %:lla väestöstä on vakava lukemista haittaava este. He eivät voi käyttää yleisen kirjaston tavallista kokoelmaa kuin ehkä rajatuilta osin (esim. äänikirjat tai isotekstiset kirjat). Lukemisesteiset koululaiset ja opiskelijat ovat oikeutettuja saamaan oppikirjansa saavutettavassa muodossa.

Kirjastot

Liitä kirjastonne Saavutettavuuskirjasto Celian palvelukumppaniksi verkkolomakkeella ja tarjoa kirjastosi kautta saavutettavaa kirjallisuutta sitä tarvitseville. Jokainen kirjasto voi tehdä oman sopimuksensa Celian kanssa, niin pääkirjasto, sivukirjastot kuin muutkin yksiköt. Celian palvelujen käyttö on ilmaista sekä kirjastoille että asiakkaille.

Kirjasto voi myös perustaa lainattavan kokoelman Celian CD-äänikirjoista.

Kirjastot rekisteröivät asiakkaita Celian äänikirjapalveluun. Lue tarkempia ohjeita rekisteröinnistä Celianetistä.

Kirjastot jakavat tietoa Celian palveluista alueellaan esimerkiksi kertomalla Celian palveluista asiakkailleen ja jakamalla esitteitä erilaisissa tapahtumissa. Kirjastot voivat tilata Celian esitteitä ilmaiseksi.

Innosta lukemaan -uutiskirje on suunnattu erityisesti yleisissä kirjastoissa ja vankilakirjastoissa työskenteleville. Se tarjoaa hyödyllistä tietoa, kirjavinkkejä ja kiinnostavia näkökulmia lukemisen edistämiseksi! Tilaa Innosta lukemaan -uutiskirje ja tutustu myös muihin Celian uutiskirjeisiin.

Koulut

Liitä koulunne Saavutettavuuskirjasto Celian palvelukumppaniksi verkkolomakkeella. Voit samalla ilmoittaa ne opettajat, jotka tarvitsevat rekisteröintitunnukset.

Sopikaa sisäisesti, kuka on koulunne yhteyshenkilö Celian kanssa tehtävässä sopimuksessa. Yhteyshenkilö voi olla esimerkiksi opettaja tai rehtori. Myös koulukirjasto voi rekisteröidä asiakkaita.

Celian kirjat ovat tehostetun tai erityisen tuen tukimuoto. Opettaja on useimmiten oikea henkilö rekisteröimään oppilaat palveluun.

Rekisteröijän tulee olla oppilaiden tuen tarpeen asiantuntija. Tärkeää olisi, että rekisteröijä pystyy tarvittaessa opastamaan oppilasta kirjojen käytössä.

Lukutuki-uutiskirje tarjoaa opetusalan ammattilaisille sekä kirjastohenkilöstölle kouluissa, oppilaitoksissa ja korkeakouluissa monipuolisia vinkkejä Celian kirjavalikoimasta ja ajankohtaista tietoa lukemisen tukemiseksi! Tilaa Lukutuki ja tutustu myös muihin Celian uutiskirjeisiin.

Korkeakoulukirjastot

Liitä korkeakoulukirjastonne Saavutettavuuskirjasto Celian palvelukumppaniksi verkkolomakkeella. Korkeakoulukirjasto voi palvella lukemisesteisiä opiskelijoita Celian tuottamien äänikirjojen avulla.

Korkeakoulukirjasto neuvoo opiskelijoita lainaamiseen, kirjojen kuunteluun ja kirjaston oman e-aineiston saavutettavuuteen liittyvissä asioissa.

Lukutuki-uutiskirje palvelee opetusalan ammattilaisia sekä kirjastohenkilöstöä korkeakouluissa. Tilaa Lukutuki ja tutustu myös muihin Celian uutiskirjeisiin.

Muut palvelukumppanit

Kirjastojen ja koulujen lisäksi monet muutkin yhteisöt voivat liittyä Celian rekisteröiviksi kumppaneiksi. Tällaisia rekisteröintioikeutettuja yhteisöjä ovat tällä hetkellä keskussairaalat, Näkövammaisten liiton alueyhdistykset sekä tietyt lukemisen, kirjoittamisen ja oppimisen vaikeuksien kanssa työskentelevät yhteisöt.

Liitä yhteisösi Celian rekisteröiväksi kumppaniksi verkkolomakkeella. Liittymisen jälkeen näiden yhteisöjen edustajat voivat itse liittää asiakkaitaan Celian palveluiden käyttäjiksi. Huomioithan, että tämä lomake ei koske päiväkoteja tai hoiva-alan yhteisöjä.

Jos yhteisö ei ole liittynyt Celian rekisteröiväksi kumppaniksi, yksittäinen terveydenhuollon asiantuntija voi liittää lukemisesteisen henkilön Celian asiakkaaksi myös täyttämällä ilmoittautumislomakkeen.

Kouluttajatilihakemus

Henkilöt, jotka työskentelevät lukemisesteisten henkilöiden parissa, voivat saada kouluttajatilin Celianet-verkkopalvelun ja Pratsam Reader -sovelluksen käyttöön.

Kouluttajatili on tarkoitettu Celian verkkopalveluiden käytön opastukseen ja kouluttamiseen. Kouluttajatiliä voi käyttää myös äänikirjojen kuunteluun ryhmässä lukemisesteisten henkilöiden kanssa.

Kouluttajatilin voi saada esimerkiksi opettaja, kuntoutusohjaaja, toimintaterapeutti, kirjastonhoitaja, puheterapeutti, aluesihteeri tai IT-kouluttaja. Kouluttajatili on henkilökohtainen, ja sen käyttö muihin kuin edellä mainittuihin tarkoituksiin on kielletty.

Kouluttajatiliä haetaan verkkolomakkeella.