Siirry sisältöön

Koskettelukirjat

Kaksi lasta istuu vierekkäin ja lukee koskettelukirjaa. Kirjassa on avaruusaluksien kuvia ja vihreitä, virkattuja avaruusoliosorminukkeja, joihin lapset ovat työntäneet sormensa.

Saavutettavuuskirjasto Celian koskettelukirjakokoelma käsittää noin 1400 erilaista kuvakirjaa: ensikirjoja, loruja ja runoja, satuja, tarinoita, tehtäväkirjoja ja muuta lapsen kehitystä tukevaa kirjallisuutta.

Koskettelukirjat ovat tunnusteltavia värikkäitä kuvakirjoja, joissa on erilaisista materiaaleista valmistettuja kolmiulotteisia kuvia. Koskettelukirjat sopivat näkö- ja monivammaisille, autistisille ja kehitysvammaisille lapsille sekä kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille.

Ensikosketus pistelukutaidon oppimiseen

Kirjojen avulla voi harjoittaa hienomotorisia taitoja, oppia uusia sanoja ja käsitteitä ja näkövammaisen lukijan valmiudet oppia pistelukutaitoja kehittyvät.

Koskettelukirjoissa on teksti myös pistekirjoituksella, joko koskettelukirjan sivuilla tai erillisenä liitteenä. Kirjoihin voi lisäksi kuulua myös äänite. Katso lyhyt esittelyvideo Celian koskettelukirjoista Celian YouTube-tililtä.

Oppaasta vinkkejä koskettelukirjojen käyttöön

Voit ladata tästä oppaan koskettelukirjan käyttäjille (pdf), jossa on neuvoja ja vinkkejä  koskettelukirjojen lukemiseen lapsen kanssa.

Koskettelukirjat postitetaan lähimpään postitoimipisteeseen. Postitukset ovat asiakkaalle maksuttomia. Laina-aika on kuusi viikkoa, johon sisältyvät postitusajat.

Koskettelukirjojen lainaajaksi

Terveydenhuolto- tai opetusalan ammattilainen voi täyttää Celianetissä lomakkeen, jolla ilmoittaa henkilön koskettelukirjojen lainaajaksi. Päiväkodit pääsevät lainaamaan koskettelukirjoja liittymällä Celian yhteisöasiakkaiksi. Jos koulu haluaa lainata koskettelukirjoja, se voi liittyä Celian palvelukumppaniksi. Muista mainita lisätietoja-kentässä halukkuutesi tilata koskettelukirjoja.