Siirry sisältöön

Uutiset

Saavutettavuuskirjasto Celia ei osallistu IFLAn konferenssiin Dubaissa

Saavutettavuuskirjasto Celia ei osallistu kansainvälisen kirjastojärjestö IFLAn konferenssiin Dubaissa 2024 paikan päällä eikä etäyhteydellä.

Syynä poisjääntiin on IFLAn ammatilliseen jaostoon LGBTQ Users Special Interest Group kohdistuva sensuuri. Konferenssin järjestävä maa Yhdistyneet arabiemiirikunnat on kieltänyt jaostoa järjestämästä ohjelmaa Dubaissa. IFLA puolestaan on hyväksynyt sensuurin.

IFLAn toimintatapa on kestämätön kaikkien ihmisten yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Se on myös vastoin järjestön omia arvoja, joista yksi on sananvapaus.

Celia työskentelee suomalaisen lainsäädännön ja Celian arvojen, kuten yhdenvertaisuuden, perustalta. Celia ei voi osallistua työhön, joka rajoittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sananvapautta.

Celia kannattaa IFLAn tavoitetta työskennellä eri puolilla maailmaa sekä kehittää kirjastoja ja lukutaitoa kaikilla alueilla. Tämä työ ei kuitenkaan saa tapahtua vapaan ja avoimen keskustelun kustannuksella.

Vaikka Saavutettavuuskirjasto Celia ei osallistu Dubain konferenssiin, toimii Celia jatkossakin IFLAn aktiivisena jäsenenä. Erityisen tärkeä Celialle on ammatillinen jaosto Libraries Serving Persons with Print Disabilities (LPD). LPD kehittää esimerkiksi saavutettavuussuosituksia sekä edistää kansainvälisen, saavutettavien teosten vaihtoa helpottavan Marrakeshin sopimuksen toteutumista eri maissa.

IFLA on merkittävä kansainvälinen järjestö, joka edistää kirjastojen kehittymistä. Järjestön johdon viime aikoina esittämät ajatukset konferenssin kehittämiseksi ovat tärkeitä ja kannatettavia. Olennaista on miettiä uudelleen vuosittaisen, paikkaan sidotun konferenssin merkitystä.

***

Päivitys uutiseen 3.10.2023: IFLAn konferenssi Dubaissa on peruttu.