Siirry sisältöön

Äänikirjat yksityishenkilöille

nainen-sohvalla

Onko tekstin lukeminen sinulle vaikeaa esimerkiksi lukivaikeuden tai näön heikentymisen vuoksi? Äänikirja voi auttaa, kun tavallisen tekstin lukeminen on hankalaa. Kannattaa kokeilla – äänikirja avaa ovet kirjojen maailmaan!

Kymmeniätuhansia äänikirjoja

infograafi, jossa on kuvattu Celian palvelujen potentiaalisten käyttäjien määrä (250 000 suomalaista) ja keskeisimmät syyt käyttää kirjoja (lukivaikeus, aistivammat, kognitiiviset ongelmat, heikentynyt näkö). Grafiikassa on myös kuvattu Celian palvelu lyhyesti: äänikirjojen määrä (40 000), jakelutavat (verkko, mobiili ja CD-levyt) sekä se, että palveluun liitytään kirjastossa.

Celia tuottaa kustantajien kirjoja äänikirjoiksi, jopa tuhat uutta äänikirjaa vuodessa. Joukossa on niin maksutonta kauno- ja tietokirjallisuutta kuin oppikirjoja eri kouluasteille. Celian äänikirjapalvelun saa käyttöönsä yleensä kirjastosta.

Celian tuottamia äänikirjoja voivat käyttää kaikki henkilöt, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa esimerkiksi lukivaikeuden, näön heikentymisen, lihassairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Lue lisää käyttöön oikeuttavista syistä.

Kun liityt Celianet-verkkopalvelun käyttäjäksi kirjastossa, sinun ei tarvitse esittää todistusta tai lausuntoa siitä, että lukeminen on vaikeaa. Oma suullinen ilmoitus asiasta riittää.

Voit lainata, ladata ja kuunnella äänikirjoja verkon kautta. Mobiililaitteiden käyttäjille on lisäksi maksuton Pratsam Reader -kuuntelusovellus, jolla voi kuunnella Celian äänikirjoja helposti, kun käytössä on esim. iPad, muu tabletti tai älypuhelin.

Liity äänikirjojen käyttäjäksi omassa kirjastossasi

  1. Tarkasta kartasta, löytyykö lähistöltä Celian äänikirjoja tarjoavaa kirjastoa. Kaikki kirjastot eivät vielä tarjoa palvelua.
  2. Kysy kirjastosta, tarvitseeko Celian äänikirjapalveluun rekisteröitymistä varten varata aika.
  3. Kirjaston henkilökunta kertoo Celian äänikirjojen käytöstä ja palvelun käyttöehdoista ja myöntää tunnukset palvelun käyttöön. Saat tunnukset sähköpostiisi.
  4. Kirjallista todistusta lukemisesteestä ei kysytä. Olet käyttäjänä itse vastuussa siitä, että noudatat Celian käyttösääntöjä.
  5. Jos et voi mennä itse kirjastoon, tee läheisellesi tai ystävällesi valtakirja. Valtuuttamasi henkilö vie valtakirjan kirjastoon henkilökohtaisesti ja liittää sinut palveluun. Valtakirjaa ei voi postittaa kirjastoon.
  6. Opettaja voi ilmoittaa alaikäisen koululaisen Celian palveluun luokan kirjastovierailun yhteydessä. Tätä varten lapsen huoltajan tulee täyttää lupalomake. Lisää tietoa vanhemmille ja huoltajille

Jos lähikirjasto ei vielä tarjoa Celian äänikirjoja, pyydä kirjastoa ottamaan yhteyttä Celiaan ja liittymään äänikirjapalvelun tarjoajaksi.

Kysy tilannetta omasta kirjastostasi tai hae lähin Celian palvelua tarjoava kirjasto kartasta: 

Löydä lähin kirjastosi

Käytä automaattista paikannusta

Paikanna
Tai

Etsi osoitteellasi tästä.

Etsi

Jos kirjasto ei voi tarjota Celian äänikirjapalvelua

Jos kirjasto ei voi tarjota Celian äänikirjapalvelua, voit tulla suoraan Celian asiakkaaksi. Tällöin ilmoituksen tekee verkkolomakkeella terveydenhuollon, erityisopetuksen tai vastaavan alan asiantuntija.

Opiskeletko korkeakoulussa?

Jos opiskelet korkeakoulussa ja tarvitset kurssikirjoja äänikirjoina, ota yhteys omaan korkeakoulukirjastoosi. Saat tunnukset Celian palvelun käyttöön sieltä. Lue lisää korkeakouluopiskelijoiden palveluista.

Celian tuottamat peruskoulun ja lukion oppikirjat ovat maksullisia. Ne tilataan Oppari-verkkokaupasta.

Kirjojen kuuntelu

Kirjoja voi kuunnella helposti tabletilla tai kännykällä Celian tarjoamalla maksuttomalla Pratsam Reader -sovelluksella. Kirjoja voi kuunnella myös esim. tietokoneella tai mp3-soittimella. Lue lisää kirjojen kuuntelusta

Äänikirjat cd-levyillä

Osasta kirjastoja on mahdollista saada Celian äänikirjoja myös cd-levyillä. Lue lisää cd-levyjen lainaamisesta.

Lisää tietoa Celian kirjoista