Siirry sisältöön

Uutiset

Celian toiminnan perustana olevaa lakia uudistetaan

Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut työryhmän uudistamaan ja päivittämään lakia näkövammaisten kirjastosta. Laki määrittää Celian tehtävät ja toimii täten Celian kaiken toiminnan perustana. Työryhmän toimikausi on 1.11.2020–30.9.2021.

Puheenjohtaja lakiuudistusta valmistelevassa työryhmässä on johtaja Minna Karvonen opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston taiteen ja kulttuuriperinnön vastuualueelta. Työryhmä koostuu Celian keskeisten sidosryhmien sekä ministeriön edustajista. Celiaa työryhmässä edustaa johtaja Minna von Zansen.

Toimintaympäriston muutokset edellyttävät lain päivittämistä

Von Zansen on innoissaan alkavasta tehtävästä: ”On hienoa päästä luomaan raameja Celian tulevaisuudelle. Vanha laki on vuodelta 1996, joten on aikakin päivittää se vastaamaan nykytilannetta. Toimintaympäristössämme on tapahtunut ja tapahtumassa valtavasti muutoksia, jotka vaikuttavat meihin ja tekemiseemme. Tällaisia ovat muun muassa digitalisaatio ja saavutettavuuteen liittyvä uudistuva lainsäädäntö.”

Nykyaikana kaupallisia äänikirjoja on tarjolla entistä enemmän. Myös digitaalisten oppimateriaalien saavutettavuus paranee koko ajan, lainsäädännönkin kautta. ”Tässä toimintaympäristössä on entistä tärkeämpää taata, että Celian lainauspalveluja tarvitsevat saavat ne jatkossakin maksutta käyttöönsä Suomen kirjastoista. Tämän mahdollistaa yleisten kirjastojen ja Celian välinen yhteistyö sekä toimiva lainsäädäntö”, von Zansen kertoo.

Kaiken perustana yhdenvertaisuus

Von Zansenin mukaan Celian toiminnan tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta lukemisessa. ”Lukemisen ja lukutaidon kautta jokaisen perusoikeus sivistykseen toteutuu ja osallisuus yhteiskunnan toimintaan vahvistuu”, hän muistuttaa. Tämä on myös uudistuvan lain lähtökohtana.

”Ajanmukainen ja erilaisten sidosryhmien tarpeet huomioon ottava lainsäädäntö on paras kivijalka yhdenvertaisuuden toteuttamiselle. Siksi on erityisen tärkeää, että lainsäädäntöä uudistetaan yhdessä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Työryhmässä onkin sangen edustava otos meille tärkeistä tahoista, ja uskon, että yhdessä saamme varmistettua, että laki ohjaa Celian toimintaa jatkossakin oikeaan suuntaan”, von Zansen toteaa.

Ministeriön tiedote työryhmän asettamisesta