Siirry sisältöön

Uutiset

Saavutettavuuskirjasto Celian äänikirjat siirtyvät kokonaan verkkoon

Saavutettavuuskirjasto Celian johtokunta päätti kokouksessaan 5.6.2024, että Celia siirtyy lainaamaan äänikirjoja ainoastaan verkkopalvelun kautta. Tällä hetkellä jo noin 90 prosenttia Celian asiakkaista käyttää verkkopalvelua. Tavoitteena on, että kaikki äänikirjoja CD-levyllä lainaavat asiakkaat, noin 7 000 henkilöä, siirtyvät verkkopalvelun käyttäjiksi 30.9.2025 mennessä.

Tässä vaiheessa muutosta vasta suunnitellaan, eikä asia vaadi asiakkailta toistaiseksi toimenpiteitä. Saavutettavuuskirjasto Celia on yhteydessä syksyllä suoraan kaikkiin asiakkaisiin, joita muutos koskettaa.

Celia tukee asiakkaiden mahdollisimman sujuvaa siirtymistä verkkopalvelun käyttäjiksi. Asiakkaita auttaa ja ohjaa ensisijaisesti Celian asiakaspalvelu. Monet asiakkaat voivat tarvita tukea siirtymässä myös läheisiltä, esimerkiksi omaisilta, henkilökohtaisilta avustajilta tai yleisten kirjastojen asiakaspalvelusta.

Celia tekee yhteistyötä myös järjestöjen kanssa tukeakseen asiakkaita. Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat Näkövammaisten liitto ja Förbundet Finlands Svenska Synskadade.

Tällä hetkellä suurin osa Celiasta äänikirjoja CD-levyllä lainaavista asiakkaista saa kirjat kirjakerhojen kautta. Asiakkaille tärkeät kirjakerhot ovat käytettävissä myös verkkopalvelussa. Verkkopalvelun käyttö avaa asiakkaille myös uusia mahdollisuuksia, koska niissä ei ole samanlaisia lainamäärärajoituksia kuin CD-levyissä.

CD-lainaus tulee päätökseen, koska teknologia CD-levyjen tuottamiseksi on vanhentunut. CD-levyjen tuotantoon käytetyn polttorobotiikan toimintavarmuus ja huollon saatavuus ovat heikentyneet viime vuosina merkittävästi. Ongelma ei koske ainoastaan Celiaa, vaan kaikkia muitakin CD-teknologian kanssa tekemisissä olevia toimijoita.

Saavutettavuuskirjasto Celia tarjoaa äänikirjojen käyttämiseksi useita vaihtoehtoja. Kirjoja voi lukea mobiilisovelluksella, selaimen kautta tai lataamalla kirjatiedosto omalle laitteelle. Celia on tarjonnut asiakkaille verkkopalveluja ja lukuohjelman käyttöä CD-lainauksen kanssa rinnakkain kymmenen vuotta. Verkkopalvelun ja lukusovelluksen käytettävyys on parantunut tekniikan ja verkkoyhteyksien kehittymisen myötä. Tämän seurauksena uusien CD-äänikirjalainaajien määrä on puoliintunut viidessä vuodessa. Verkkopalvelut ovat myös edullisemmat ylläpitää.

Tarkemmat yksityiskohdat ja aikataulut ovat parhaillaan työn alla. Celia tiedottaa asiasta lisää asiakkaille ja sidosryhmille heti, kun yksityiskohdat selviävät.

Lisätiedot: Saavutettavuuskirjasto Celian johtaja Minna von Zansen, [email protected], puh. 0295 333 105