Siirry sisältöön

Uutiset

Seitsemän veljestä 150 vuotta!

Aleksis Kiven klassikkoteos Seitsemän veljestä täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Jukolan veljekset Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero ovat suurelle osalle suomalaisista tuttuja ja rakkaita. Vuonna 1870 julkaistu Seitsemän veljestä on yksi ensimmäisistä julkaistuista suomenkielisistä romaaneista, ja sitä pidetään yhtenä suomalaisen kirjallisuuden tärkeimmistä teoksista.

Juhlavuoden kunniaksi esittelemme seitsemän kirjaa, jotka tavalla tai toisella liittyvät klassikkoteokseen. Ne kaikki löytyvät Celianetistä, eli valitse suosikkisi ja ala lukea!

1. Seitsemän veljestä / Aleksis Kivi, 1870

Alkuperäinen Aleksis Kiven Seitsemän veljestä kertoo Jukolan veljeksistä, jotka kohtaavat monia haasteita mutta pitävät silti yhtä veljesten lailla. Teos tunnetaan elävästä ja runollisesta kielestään sekä kekseliäistä hahmoista.

2. Seitsemän koiraveljestä / Mauri Kunnas ja Tarja Kunnas, 2002

Mauri Kunnaksen rakastetut koirahahmot seikkailevat tällä kertaa Nurmijärven maisemissa. Koiraveljeksien tielle sattuvat samat haasteet kuin alkuperäisteoksessa, kosioreissusta härkien piiritykseen. Kirja on hauska ja kaikenikäisille sopiva, ja se löytyy Celianetistä sekä suomeksi että ruotsiksi.

3. Wenla Männistö / Riina Katajavuori, 2014

Nyt ääneen pääsevät naiset! Seitsemässä veljeksessä Venla on kosioretkien kohde, mutta Katajavuoren teoksessa seurataan nuoren ja seikkailunhaluisen Wenla Männistön elämää nykypäivänä Helsingin Kumpulassa. Lue tämä, jos haluat raikasta näkökulmaa Kiven klassikkoromaaniin.

4. Seitsemän kummaa veljestä / Sandra Hagmann, 2016

Millaista oli olla homoseksuaali Suomessa aikana, jolloin miesten väliset suhteet olivat kiellettyjä? Kirja kertoo eri vuosikymmeniltä seitsemän tarinaa, joiden päähenkilöt on naamioitu seitsemän veljeksen nimien taakse. Tarinat sodanajan vääpeli Timosta, maalaiskoulun opettaja Juhanista ja muista veljeksistä koskettavat ja valaisevat.

5. Jatkuu! Fanifiktiota kirjallisuutemme klassikoista / 2017

Jatkuu! Petri Tammisen kirjoittama viidestoista kappale Seitsemään veljekseen jatkaa Jukolan veljesten tarinaa. Kirjoitustyyli on samanlainen kuin Kiven alkuperäisteoksessa, mutta tällä kertaa veljeksiä vaivaavat esimerkiksi pohdinnat hegemoonillisesta maskuliinisuudesta. Teoksesta löytyy myös muista suomalaisista klassikoista inspiroituneita novelleja.

6. 7 veljestä: 20 vuotta Rähinää / Mikko Aaltonen, 2018

Rähinä Records -kollektiivi on suomalaisen hiphopin uranuurtaja. Miten Rähinän seitsemän veljestä, Elastinen, Iso H, Andu, Tasis, Uniikki, Avain ja Jussi Valuutta, loivat hip hop -kulttuuria Suomeen ja perustivat menestyneen levy-yhtiön? Kirja kertoo räpistä, juhlimisesta ja ennen kaikkea veljeydestä.

PS. Kuuntele juhlavuoden hengessä myös Elastisen debyyttialbumi Elaksis Kivi.

7. Luontoillan seitsemän veljestä / Iiris Kalliola, 2013

Luontoilta on Ylen radio- ja tv-ohjelma, johon suomalaiset ovat lähettäneet luontokysymyksiään vuodesta 1975 lähtien. Kirjassa kerrotaan seitsemän luontoasiantuntijan elämäntarinat, joiden lisäksi se sisältää rutkasti luontotietoa.

Kiehtovia lukuhetkiä!