Siirry sisältöön

Uutiset

Saavutettavaa julkaisemista vahvistetaan eurooppalaisella yhteistyöllä

APACE-hankkeen logo, jossa värikäs A-kirjain ja teksti Apace Accelerating Publishing Accessibility through Collaboration in Europe. Tämän vieressä EU:n sininen tähtilippu ja teksti Funded by the European Union.

Saavutettavuuskirjasto Celia on mukana APACE-hankkeessa, jonka tavoitteena on vahvistaa yli 100 miljoonan lukemisesteisen ihmisen mahdollisuutta lukemiseen ja osallisuuteen Euroopassa. Tähän tavoitteeseen pyritään kehittämällä kustannusalan saavutettavuusosaamista. Projektin nimi on lyhenne sanoista Accelerating Publishing Accessibility through Collaboration in Europe.

Hanketta rahoittaa EU:n Luova Eurooppa -rahoitusohjelma ja koordinoi italialainen saavutettavuutta edistävä Fondazione LIA -järjestö. Mukana on kolme kustannusalan toimijaa saksalainen Börsenverein des Deutschen Buchhandels, bulgarialainen Bulgarian Book Association (BBA) ja italialainen Associazione Italiana Editori. Celian lisäksi saavutettavuuteen erikoistuneista organisaatioista ovat mukana hollantilainen Stichting Dedicon ja liettualainen Lietuvos audiosensorinė biblioteka.

APACE:n tavoitteena on parantaa eurooppalaisen kustannuskentän saavutettavuusosaamista sekä tunnistaa ja paikata nykyistä osaamisvajetta. Hanke kestää kaksi vuotta, tammikuusta 2024 joulukuuhun 2025. Pohjana tavoitteelle on Euroopan esteettömyysdirektiivi, joka vaatii kustantajia ottamaan saavutettavuuden huomioon digitaalisissa julkaisuissa kesästä 2025 alkaen.

Hanke saattaa saman pöydän ääreen kustannusalan toimijoita ja saavutettavuuden parhaita asiantuntijoita. Hankkeessa kerätään tietoa nykyisistä saavutettavuuskäytännöistä eri puolilla Eurooppaa ja kartoitetaan saavutettavan julkaisemisen edellyttämiä tietoja ja taitoja kustantamisen eri vaiheissa. Lisäksi järjestetään koulutuksia ja kursseja. Hankkeen myötä näkyvyyttä saavutettavalle julkaisemiselle saadaan myös muun muassa kansainvälisillä kirjamessuilla. Lisäksi hankkeen aikana kootaan tietopaketti saavutettavasta julkaisemisesta, johon kootaan yhteystietoja ja linkkejä materiaaleihin, joita kustannusalan toimijat voivat jatkossa tarvitessaan käyttää.

Lisätietoja: saavutettavuusasiantuntija Miia Kirsi, [email protected]