Siirry sisältöön

Uutiset

Opetus- ja kulttuuriministeriö kerää lausuntoja tekijänoikeuslain muutoksen toteutumisesta

Runsas vuosi sitten voimaan astuneen tekijänoikeuslain muutoksen tarkoituksena on parantaa lukemisen yhdenvertaisuutta. Aiemmin laissa oli säädetty erikseen laitokset, kuten Celia, jotka saivat tuottaa erityisoikeudella äänikirjoja lukemisesteisille henkilöille. Muutoksen jälkeen tekijänoikeuslaki on sallinut muidenkin yhteisöjen tuottaa ja levittää kirjoja saavutettavassa muodossa lukemisesteisten henkilöiden käyttöön.

Nyt opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, miten tämä on toteutunut. Ministeriö kerää lausuntoja palveluista, joita voittoa tavoittelemattomat yhteisöt tuottavat näkövammaisille ja muille lukemisesteisille henkilöille. Tietoa, kokemuksia ja ehdotuksia halutaan yhteisöjen valmistamista aineistoista, aineistojen jakelusta, yhteistyöstä sekä toimintatavoista.

Lue lisää ja vastaa kyselyyn tästä. Kysely on auki 28.2.2020. asti. Kysely on osoitettu tekijänoikeuslain valtuuttamille yhteisöille, mutta siihen voivat vastata kaikki kiinnostuneet.

Mikä tekijänoikeuslain muutos?

Tekijänoikeuslain muutoksen taustalla on Marrakeshin sopimus ja EU:n lukemisestedirektiivi, joiden tavoitteena on varmistaa kirjojen saatavuus lukemisesteisille henkilöille eli niille henkilöille, jotka eivät pysty lukemaan tavallisia painettuja kirjoja. Lukemisesteen perusteena voi olla näkövamma, luki- tai oppimisvaikeus tai fyysinen vamma. Valtuutetut yhteisöt voivat lain nojalla tuottaa ja välittää saavutettavia kirjoja, kuten pistekirjoja, äänikirjoja, e-kirjoja tai isotekstisiä kirjoja.

Tekijänoikeuslain muutoksessa määritellään nämä ns. valtuutetut yhteisöt. Näitä ovat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt tai laitokset, jotka tarjoavat lukemiseen tai koulutukseen liittyviä palveluja henkilöille, joilla on lukemiseste. Tällaisia yhteisöjä ovat esimerkiksi kirjastot ja oppilaitokset.