Siirry sisältöön

Uutiset

Saavutettavuusdirektiivin tupareiden jatkot – saavutettavuuslaskuri käynnistyi

Kuvailutulkkaus: Kultareunainen juhlava kello

Kuva: Othmar Ortner / Unsplash.com

EU:n saavutettavuusdirektiivi astui eilen askeleen kohti konkretiaa. Julkisen hallinnon verkkopalveluilla on noin 1-2 vuotta aikaa saada verkkopalvelunsa kaikille saavutettavaksi.

Saavutettavuusdirektiivin mukaan kaikilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet käyttää digitaalisia julkisia palveluja. Sisältöjen pitää olla helposti ymmärrettäviä ja palveluja pitää voida käyttää myös tietokoneen apuvälineiden avulla.

Tietoa ei esimerkiksi saa olla vain kuvina, vaan kuvien sisältämä tieto pitää kertoa myös sanallisesti. Ohjevideoissa pitää olla tekstitys, jotta kuulovammaiset henkilöt voivat saada samat ohjeet. Samoista teksteistä on hyötyä kenelle tahansa, joka katselee videota eikä voi käyttää ääntä.

Nyt käynnistyy nettisivujen saavutettavuuslaskuri

Saavutettavuusdirektiivin vaatimukset astuvat voimaan portaittain. Julkishallinnon vanhemmilla verkkosivuilla on vuosi enemmän aikaa viilata sivut saavutettaviksi kuin nyt julkaistavilla sivuilla. Mobiilisovelluksilla on hieman enemmän pelivaraa.

Saavutettavuusvaatimukset on oltava kunnossa

  • 23.9.2019, jos sivu on julkaistu 23.9.2018 jälkeen
  • 23.9.2020, jos sivu on julkaistu ennen 23.9.2018
  • 23.6.2021, jos kyseessä on mobiilisovellus

Mistä apua nettisivujen saavutettavuuteen?

Celian tuoreelta saavutettavasti.fi-sivustolta löydät tietoa saavutettavuudesta.

Celia järjesti toukokuussa Ymmärrän-seminaarin, jossa juhlittiin saavutettavuusdirektiivin tupareita. Voit kuunnella hyvää palautetta saaneita esityksiä seminaarin nettisivuilla.

Lisätietoa

Saavutettavuusdirektiivistä ja siihen liittyvästä Suomen lainsäädännöstä

Saavutettavuusdirektiivi eli Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (2016/2102) julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta