Gå till innehåll

Blogi

Friheten att strunta i vilka böcker som “ska” läsas – Marja-Liisa tar tillbaka barndomens brist på sagor med dunder och brak

Bild på Marja-Liisa framför havet

”Senast läste jag den här boken Den ädla konsten of not giving a f*ck på finska. Det är en bok med omvända råd för livet som lär dig att fokusera på de verkliga sakerna i livet. Alltså på det hur vi bär med oss och krånglar med mycket oväsentligt och att inflytandet över vårt eget liv fattas helt. Att man kan minska den bördan och inte lägga så stor vikt vid vad andra tycker. Det var en rolig bok.”

Användningen av Celia-böckerna tycker Marja-Liisa Konttila, 71, har samma idé. Var och en kan fritt välja vilka böcker som helst som just då intresserar.

”Man kan välja sådana som ger styrka och som gör att man aldrig behöver vara ensam. Man hittar alltid en kompis i litteraturen.”

En bok för äldre människor vars liv andra lägger sig i för mycket

Marja-Liisa började använda Celia för några år sedan när ögonen blev irriterade och rinnande. Jag kan inte läsa länge eftersom jag får ont i ögonen.

Men det hindrar inte Marja-Liisa från att läsa eftersom det också är läsning att lyssna på ljudböcker. På biblioteket var det lätt att komma igång.

”Jag har läst många humoristiska verk såsom Vihainen leski. Det var en helt fantastisk bok. Det är en helt ny bok som handlar om äldre människors rätt att leva sitt eget liv. Jag rekommenderar den för alla äldre människor som upplever att andra lägger sig i deras liv för mycket.”

Marja-Liisa påminner oss om att många äldre människor vill leva fullt ut och inte gillar att de placeras i fack bara efter åldern.

Celias breda utbud av ljudböcker ger möjlighet att välja vilket slags läsarliv du vill leva och var du får information.

“Det är också bra med Celias böcker att ingen kan se vad du läser och komma och säga att du läser väl inte en sån där bok.”

Inget mer tjatter från ljudboken på natten

För Marja-Liisa går det dagar då hon inte läser alls. Men så har det varit dagar då hon går till sängs med öronsnäckorna i öronen och vaknar till tjattret vid tre-tiden. Nu bryr hon sig inte längre om att göra det.

En vän till Marja-Liisa sade om Celia-tjänsten att det inte passar henne att sitta och lyssna.

“Jag sa att det inte passar mig heller. Man kan ju göra annat samtidigt.”

De bästa stunderna hemma är när Marja-Liisa lagar mat eller bakar och samtidigt lyssnar på en bok.

”Ljudboken uppmuntrar också till rörelse. Om jag inte vill gå ut ensam så tänker jag ibland att just ja, jag har ju den där boken.”

På grund av böckerna fick mannen ta hand om hushållet

”Det känns som om böckerna tar 25 procent av mitt liv.”

Det är en stor känsla när man tänker att det var en utmaning att hitta en tid för intervju på grund av Marja-Liisas aktiva liv.

Barndomen i Jämsä var dock fattig och det fanns inte lika bra biblioteksservice som i dag, men Marja-Liisa lyssnade gärna på berättelser.

”På den tiden var det nog inte så många andra som hade böcker heller.”

Marja-Liisa säger att läsningen har gått nästan överstyr som pensionerad. I början lockade den så mycket att mannen mestadels fick göra hemarbetet.

”Om jag inte läser på några dagar börjar jag längta efter berättelser. Det kan ju vara så att när jag inte hade någon sagofas som barn så måste jag ta igen det nu. Det kanske har att göra med känslan av trygghet. Att när du vet att du kan läsa så är du aldrig ensam.

Marja-Liisas tips:

  • Prova om Celias tjänster passar dig.
  • Du behöver inte läsa mycket. Man kan läsa om två gånger om året och det kan vara en uppiggande upplevelse.
  • Våga läsa vad som intresserar dig.
  • Om du inte har använt datorer så mycket, lär du dig den tekniska sidan lätt och du får alltid hjälp på biblioteket.
  • Öronsnäckor är ett bra hjälpmedel.
  • Det är tryggt att använda Celias tjänster. Ingenting kan gå fel och det skadar ingen.
  • Låt någon läsa en saga eller något annat roligt för dig med en ljudbok. Om man kanske är sjuk så är det ett bra alternativ till TV och dina ögon får vila.

Text: Rauna Nerelli