Skip to content

Aktuella boktips

Läsning i juletid

Sånger av Mihyar från Damaskus / Adonis ; tolknigar av Hesham Bahari och Ingemar & Mikaela Leckius ; inläsare Leif Liljedahl, 2 h 41 min
Den syrisk-libanesiske förf., Adonis, 1930- , är arabvärldens främste nu levande poet och en av dem som förnyat den stela klassiska poesin. Det är en flödande bildrik, extatisk poesi, förtätad och stark, som rör sig mellan långt förgången historia och aktuell nutid. Influenser från vitt skilda håll – Whitman, Eliot, Perse, arabiska, grekiska myter – förenas i denna laddade, märkliga poesi.
339860

Om julen : de bästa berättelserna / i urval av Kaj Attorps ; H. C. Andersen ym. ; inläsare Pontus Dammert, 8 h 16 min
Roliga, sorgliga och spännande noveller blandas med avsnitt ur klassiska berättarepos. I denna samlingsvolym ryms allt från Julevangeliet till Selma Lagerlöf och Charles Dickens.
180257

Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow / Sara Gruen ; övers. av Eva Mazetti-Nissen ; inläsare Ove Ström, 10 h 6 min
Jacob Jankowski, nu en skröplig 90-åring, minns tillbaka på sitt långa liv. Han blir tidigt föräldralös och ekonomiskt utblottad. Av en slump hamnar han ombord på ett tåg med Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow. I denna fantastiska värld tillbringar han sitt liv; han blir kär i primadonnan Marlena, sköter om elefanten Rosie och solidariserar sig med de fattiga cirkusarbetarna. Humoristisk och färgstark berättelse.
339334

Mord under julgranen / Åke Edwardson mm. ; red. Andreas Nyberg och Johanna Strömqvist ; inläsare Ove Ström, 5 h 2 min
Tio små berättelser skrivna av några av Sveriges mest framstående deckarister. Julstämningen är kanske inte den mest traditionella, men man vet aldrig hur historien slutar.
276587

En lång vinter / Colm Tóibín ; övers. av Erik Andersson ; inläsare Ove Ström, 2 h 17 min
Spanska Pyrenéerna i slutet av 1950-talet. När Miguel är i byn med sin familj märker han att modern smyger iväg. Snart inser han det som alla andra känner till men ingen talar om – modern är alkoholist. Ett våldsamt gräl uppstår mellan föräldrarna och dagen efter är modern försvunnen. Den första snön faller och efter en timme råder full snöstorm. Sökandet blir en fråga om liv och död. C.T., 1955- , en av Irlands främsta författare.
338784