Siirry sisältöön

Verkkopalvelujen saavutettavuusohjeita

Haluatko tehdä verkkopalveluja, joita kaikki voisivat käyttää mahdollisimman helposti?

Saavutettavuusdirektiivi tulee Suomen lainsäädännössä voimaan syyskuussa 2018. Viimeistään sen myötä kaikkien julkisten toimijoiden on alettava huomioimaan verkkopalvelujen saavutettavuus käytännön tasolla. Lisätietoa saavutettavuusdirektiivistä löytyy valtiovarainministeriön sivuilta.

Verkkopalvelun saavutettavuus on kokonaisuus

Saavutettavuusdirektiivi nojaa kansainväliseen WCAG-standardiin, joka on luonteeltaan tekninen. Saavutettavuuteen liittyy keskeisesti myös verkkopalvelun sisällön eli esimerkiksi tekstien ymmärrettävyys ja verkkopalvelun helppokäyttöisyys.

Jotta verkkopalvelu olisi kokonaisuutena mahdollisimman monelle saavutettava, suunnittelijoiden ja sisällöntuottajien tulisi ottaa siis huomioon myös muut näkökulmat kuin pelkkä tekninen toteutus.

Ohjeita saavutettavuuden parantamiseksi

Alasivuille on koottu käytännön ohjeita verkkopalvelujen ja verkkosivujen sisällöntuottajille sekä verkkosivustoista vastaaville päätoimittajille. Sivulle on tulossa lisäksi linkkejä muille hyödyllisille sivuille, joissa käsitellään verkkopalvelujen saavutettavuutta.

Ohjeissa huomioidaan lainsäädännön ja WCAG-standardin vaatimukset. Lisäksi ohjeissa kerrotaan muita seikkoja, joilla verkkopalvelun saavutettavuutta voi parantaa.

Tervetuloa myös Celian ylläpitämään Verkkopalvelujen saavutettavuus -Facebook-ryhmään kyselemään, keskustelemaan ja saamaan ja jakamaan tietoa ja vinkkejä saavutettavuudesta!