Siirry sisältöön

Sopeutumisvalmennuskurssien järjestäjille

Miksi Celia on olemassa?

Mahdollisuus lukea kirjoja tukee lapsen ja nuoren kuntoutumista ja sopeutumista ehkä kokonaan uuteen elämäntilanteeseen. Oppikirjat antavat monelle aivan uuden mahdollisuuden oppia ja opiskella. Eikä kannata unohtaa iloa, jota kirjat tuovat lukijalleen!

Celian palvelut on tarkoitettu kaikille, joille painetun tekstin lukeminen on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi hankalaa. Myös yhteisöt, kuten päiväkodit, koulut ja hoivakodit voivat olla Celian palveluiden piirissä. Celia tuottaa ja välittää saavutettavassa muodossa olevaa kirjallisuutta eli muun muassa äänikirjoja, pistekirjoja ja koskettelukirjoja. Celian toiminta on käyttäjille maksutonta.

Miten palveluun pääsee mukaan?

Celia tekee tiivistä yhteistyötä yleisten kirjastojen kanssa. Äänikirjojen käyttäjäksi liitytään useimmiten omassa lähialueen kirjastossasi. Lue, kuinka Celian äänikirjalainauksen saa käyttöön.

Jos henkilö haluaa lainata koskettelukirjoja, ilmoittaa kuntoutusohjaaja tai muu terveydenhuollon ammattilainen asiasta Celiaan lomakkeella.

Jos henkilö haluaa lainata pistekirjoja, ilmoitetaan lainaajan yhteystiedot osoitteeseen palvelut@celia.fi. Tämä ilmoitus tulee tehdä pistekirjojen lainaamisesta, vaikka henkilö olisi rekisteröitynyt kirjastossa Celian palveluiden käyttäjäksi.

Vuoden 2018 alusta lähtien erityisopettajat ovat voineet rekisteröidä oppilaita Celian palveluiden käyttäjiksi. Oppilas tai vanhemmat voivat kysyä koulusta, joko omassa koulussa tehdään rekisteröintejä, ja kertoa opettajalle tästä mahdollisuudesta.

Kuvassa koskettelukirjoja tutkivia lapsia.

Mitä kirjallisuutta Celiassa on tarjolla?

Celian kokoelmissa on yli 40 000 kirjaa kattavasti eri aloilta ja eri-ikäisille lukijoille – tietokirjoja, runoja, satuja, eläinkirjoja, lasten- ja nuortenkirjoja, dekkareita, elämäkertoja, historiaa, viihdekirjallisuutta, Finlandia-palkittuja teoksia ja paljon muuta. Määrä kasvaa jatkuvasti, vuosittain noin 2000 kirjalla.

Koskettelukirjat ovat värikkäitä, erilaisista materiaaleista valmistettuja, tunnusteltavia kuvakirjoja. Kirjojen avulla voi harjoittaa mm. hienomotorisia taitoja. Kaikissa koskettelukirjoissa on teksti myös pistekirjoituksella, joko koskettelukirjan sivuilla tai erillisenä liitteenä. Kirjoihin voi lisäksi kuulua myös äänite. Kirjoja lainataan 2-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille.

Kauno- ja tietokirjallisuuden lisäksi Celia valmistaa oppikirjoja saavutettavassa muodossa peruskouluun, lukioon ja ammatillisiin opintoihin sekä kurssikirjoja korkeakouluihin. Kirjat lainataan kunkin oppilaan omalle käyttäjätilille. Apua kirjojen lainaamiseen ja kuuntelemiseen voi kysyä opettajalta tai yleisestä kirjastosta. Koskeakouluopiskelijat saavat kirjansa maksutta oman korkeakoulukirjastonsa kautta.

Kirjallisuuteen voi käydä tutustumassa osoitteessa www.celianet.fi. Osoitteesta löytyy myös kirjavinkkejä ja uutuusluetteloita.

Kirjoista lisätietoa.

Miten äänikirjoja luetaan?

Kirjat voi sekä lainata että kuunnella Pratsam Reader -sovelluksesta. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi joko Apple Storesta tai Google Play-kaupasta. Celianetistä pääsee myös sekä lainaamaan että kuuntelemaan lainattuja kirjoja suoratoistona. Erillistä kuunteluohjelmaa ei tarvita, sillä Celianet-kuuntelu tapahtuu suoraan Celianet-verkkopalvelun kautta. Celianetistä löytyy myös ohjeita kuunteluun.

Jos henkilölle verkkokuuntelu on täysin mahdotonta, voi edelleen lainata myös cd-levyjä. Cd-lainojen määrä on rajoitettu 14 lainaan kuukaudessa.

Tietoa päiväkodeille ja kouluille

Myös päiväkoti voi olla Celian asiakas.

Tietoa kouluille.

Tietoa vanhemmille ja huoltajille

Vanhemmat voivat käydä liittämässä lapsensa Celian palveluiden käyttäjäksi yleisessä kirjastossa. Kartasta voi katsoa, mikä kirjasto tekee rekisteröintejä. Yli 15-vuotiaat voivat liittyä palveluiden käyttäjäksi itsenäisesti. Rekisteröintejä tehdään myös kouluissa ympäri Suomea. Lisätietoa huoltajille.

Hyödyllistä tietoa

Asioi verkossa

Braille-neuvottelukunta toimii pistekirjoituksen ja näkövammaisten oppimateriaalien asiantuntijaelimenä.

Palvelut hoiva-alalle

Tietoa saavutettavuudesta

Tilaa uutiskirjeitä