Siirry sisältöön

Palvelut rikosseuraamusalalle

Mies lukee äänikirjaa kännykältään ulkona.

Vankilat  voivat palvella lukemisesteisiä vankeja Celian tuottamien äänikirjojen avulla. Palvelun aloittamiseksi vankila liittyy  Celian yhteisöasiakkaaksi. Yhdyskuntaseuraamustoimistot voivat kertoa omille asiakkailleen Celian äänikirjapalvelusta, johon yksityishenkilöt voivat liittyä kunnan-tai kaupunginkirjastossa.

Vankila liittyy Celian yhteisöasiakkaaksi verkkolomakkeella.

Liittyessään yhteisöasiakkaaksi organisaatio hyväksyy yhteisönsä ja Celian välisen sopimuksen ja saa tunnukset Celian verkkopalveluihin.

Yhdenvertaisuutta Celian äänikirjoilla

Monilla vangeilla kirjojen lukemista vaikeuttavat lukivaikeus tai muu oppimisvaikeus, tarkkaavuuden ja keskittymisen vaikeudet sekä mielenterveysongelmat.  Kirjaa ei ole pakko lukea silmillä – äänikirja tarjoaa hyvän vaihtoehdon.

Kirjallisuutta kannattaa tarjota, koska lukeminen kuntouttaa, parantaa itsetuntoa, viihdyttää, kehittää tunneälyä ja parantaa keskittymiskykyä. Kaunokirjallisuuden lukeminen helpottaa osaltaan oppikirjojen lukemista.

Tulosta juliste ja tiedote Celian äänikirjapalvelusta ja laita esille vankilakirjastossasi:

Juliste Celian äänikirjapalvelusta A4 (pdf)

Tiedote_Celian_äänipalvelusta A4 (pdf)

Kirjoitetun tekstin omaksuminen on monelle vangille vaikeaa, mikä saattaa muodostua jopa esteeksi tutkinnon tai sen osan hankkimiselle.  Äänioppikirjojen käyttö tukee opiskelua ja parhaimmassa tapauksessa lisää opiskelumotivaatiota.

Vankilakirjasto voi tarjota vangeille maksutta Celian äänikirjoja. Valikoimassa on  yli 45 000 äänikirjaa kauno- ja  tietokirjallisuutta, niin uusimmat hitit kuin vanhat suosikitkin, lisäksi valikoimissa on peruskoulun, lukion ja ammattikoulun äänioppikirjoja sekä korkeakoulutason kurssikirjoja. Kirjoja on usealla eri kielellä.

Äänikirjat ja niiden kuuntelu

Vankilakirjasto lainaa äänikirjat CD-levyinä tai verkkokuuntelun kautta Celianet-verkkopalvelusta.  Kun kirjoja ei enää tarvita, CD-levyt hävitetään sekajätteeseen.

Äänikirjojen kuuntelumahdollisuudet vankiloissa ovat rajattuja. CD-äänikirjoja voi kuunnella MP3-toistoa tukevalla CD-soittimella. Kirjoja voi kuunnella myös tietokoneella, jossa ei ole verkkoyhteyttä, kun koneelle on ladattu erillinen kuunteluohjelma, esimerkiksi maksullinen EasyReader-ohjelma.

Celian äänikirjoja voi kuunnella myös tabletilla tai älypuhelimella Pratsam Reader -sovelluksen avulla, jolloin kirjan lainaamiseen sovellukselle tarvitaan verkkoyhteys, mutta kirjaa voi kuunnella sovelluksen sisälle ladattuna ilman verkkoyhteyttä. Kirjaa voi kuunnella myös tietokoneella suoratoistona selainkuunteluna. Nämä kuuntelutavat ovat vielä haasteellisia vankilaympäristössä.

Jotta lukeminen jatkuisi vangin vapauduttua, nivelvaiheessa vankilakirjaston kannattaa ohjata vangit  liittymään itse Celian äänikirjapalveluun kunnan- tai kaupunginkirjastossa.

Yhteistyö kunnan- ja kaupunginkirjastojen kanssa

Vankilakirjastot voivat lainata Celian äänikirjoja myös osasta kunnan- tai kaupunginkirjastoja. Vankilayhteistyötä tekevät yleiset kirjastot voivat myös opastaa kuunteluasioissa ja liittää vangin Celian äänikirjapalveluiden käyttäjäksi.