Siirry sisältöön

Palvelut rikosseuraamusalalle

Mies lukee äänikirjaa kännykältään ulkona.

Vankilat  voivat palvella lukemisesteisiä vankeja Celian tuottamien äänikirjojen avulla. Palvelun aloittamiseksi vankila liittyy  Celian yhteisöasiakkaaksi.

Vankila liittyy Celian yhteisöasiakkaaksi verkkolomakkeella.

Liittyessään yhteisöasiakkaaksi organisaatio hyväksyy yhteisönsä ja Celian välisen sopimuksen ja saa tunnukset Celian verkkopalveluihin.

Tästä saat tietoa asiakkuuden lopettamisesta.Monilla vangeilla kirjojen lukemista vaikeuttavat lukivaikeus tai muu oppimisvaikeus, tarkkaavuuden ja keskittymisen vaikeudet sekä mielenterveysongelmat.  Kirjaa ei ole pakko lukea silmillä – äänikirja tarjoaa hyvän vaihtoehdon.

Kirjallisuutta kannattaa tarjota, koska lukeminen kuntouttaa, parantaa itsetuntoa, viihdyttää, kehittää tunneälyä ja parantaa keskittymiskykyä. Kaunokirjallisuuden lukeminen helpottaa osaltaan oppikirjojen lukemista.

Kirjoitetun tekstin omaksuminen on monelle vangille vaikeaa, mikä saattaa muodostua jopa esteeksi tutkinnon tai sen osan hankkimiselle. Äänioppikirjojen käyttö tukee opiskelua ja parhaimmassa tapauksessa lisää opiskelumotivaatiota.Vankilakirjasto voi tarjota vangeille maksutta Celian äänikirjoja. Valikoimassa on  yli 40 000 äänikirjaa kauno- ja  tietokirjallisuutta, niin uusimmat hitit kuin vanhat suosikitkin. Kirjoja on usealla eri kielellä.

Vankilakirjasto lainaa äänikirjat CD-levyinä tai lataamalla Celianet-verkkopalvelusta.  Kun kirjoja ei enää tarvita, CD-levyt hävitetään sekajätteeseen ja verkosta ladatut tiedostot poistetaan laitteelta. Vankilakirjasto voi lainata Celian äänikirjoja myös kunnankirjastosta.

Vankilakirjasto voi tarjota vangeille myös peruskoulun, lukion ja ammattikoulun äänioppikirjoja sekä korkeakoulutason kurssikirjoja. Oppi- ja kurssikirjat lainataa maksutta Celianet-verkkopalvelusta.

Äänikirjojen kuuntelumahdollisuudet vankiloissa ovat rajattuja. CD-äänikirjoja voi kuunnella MP3-toistoa tukevalla CD-soittimella tai DVD-soittimella. Kirjoja voi kuunnella myös tietokoneella, jossa ei ole verkkoyhteyttä, kun koneelle on ladattu erillinen kuunteluohjelma, esimerkiksi maksullinen EasyReader-ohjelma.

Celian äänikirjoja voi kuunnella myös tabletilla tai älypuhelimella Pratsam Reader -sovelluksen avulla tai tietokoneella suoratoistona selainkuunteluna. Koska nämä kuuntelutavat edellyttävät verkkoyhteyttä, ne eivät yleensä ole  mahdollisia vankilaympäristössä.

Jotta lukeminen jatkuisi vangin vapauduttua, viimeistään nivelvaiheessa vankilakirjaston kannattaa ohjata vangit käyttämään itse Celian äänikirjapalveluita verkossa. Liittyminen äänikirjapalveluun tapahtuu kunnankirjaston kautta.

Tietoa kirjojen kuuntelusta löytyy Celianetin Ohjeet -osiosta.

Vankilayhteistyötä tekevät yleiset kirjastot voivat lainata Celian äänikirjoja vankilakirjastoille. Kirjasto voi myös opastaa kuunteluasioissa ja liittää vangin Celian äänikirjapalveluiden käyttäjäksi.

Celian valikoimassa on  äänioppikirjoja peruskoulun, lukion ja toisen asteen ammatillisiin opintoihin.