Siirry sisältöön

Saavutettava kirjasto

Saavutettava kirjasto

Selkis – lasten- ja nuortenosaston saavutettavuushylly

Celia on yhteistyössä kirjastoammattilaisten ja pedagogisten asiantuntijoiden kanssa ideoinut kirjastojen lasten- ja nuortenosastoille ns. saavutettavuushyllyn, jota kokeillaan parhaillaan käytännössä Helsingissä, Töölön, Itäkeskuksen ja Malmin kirjastoissa. Hylly on konkreettinen työkalu, jolla kirjasto tuo näkyväksi erilaisia lukemisen tapoja.

Kirjasto voi itse valita omista kokoelmistaan hyllyn sisällön (esim. selkokirjat, elokuvat, jotka liittyvät kirjoihin, helppolukuiset kirjat, äänikirjat ym). Hyllyssä voi olla myös esim. lukemisen vaikeuksiin liittyvää tietokirjallisuutta. Celia tuottaa hyllyn erottumista tukevaa visuaalista materiaalia ja esitteitä.

Kesällä 2017 järjestettiin nimikilpailu, jossa kirjastojen henkilökunta sai ehdottaa hyllylle nimeä. Nimiehdotuksista valittiin lopulliseen äänestykseen neljä iskevintä ja sopivinta: Selkis, Helppis, Omppu ja Hupsis. Näistä ensimmäinen eli Selkis sai kirjastojen antamista äänistä huiman enemmistön. Celia muokkaa visuaalisia materiaaleja niin, että hyllyn nimi erottuu jatkossa hyvin.

Töölön kirjaston lastenosaston hylly, jossa on helppolukuisia kirjoja ja Celian esitteitä.

Töölön kirjaston hylly täyttövaiheessa

Malmin kirjaston saavutettavuushylly

Malmin kirjaston hylly

 

Celia-palkinto

Celia jakaa vuosittain Celia-palkinnon yleiselle kirjastolle, joka on toiminnallaan edistänyt kirjastojen saavutettavuutta. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran syksyllä 2015. Lue lisää Celia-palkinnosta

Oppaat ja materiaalit

Millainen on saavutettava kirjasto? (.pptx)
Celia-kirjaston kokoama ideapaketti saavutettavan kirjastopalvelun tuottamiseksi.

Yleisten kirjastojen saavutettavuussuositus on valmistunut. Sen voi ladata maksutta Kuntaliiton sivuilta.
Saavutettavuussuositus on tehty Kuntaliiton, Suomen kirjastoseuran, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston, Espoon kaupunginkirjaston, Helsingin kaupunginkirjaston, Celian, Kulttuuria kaikille -palvelun, Selkokeskuksen, Erilaisten oppijoiden Liiton sekä Viittomakielisen kirjaston yhteistyönä.

Kulttuuria kaikille: Saavutettavuus
Tietoa ja työkaluja, jotka auttavat kulttuuripalveluiden saavutettavuuden edistämisessä.

Laatusuositus lukukoiratoimintaan kirjastoissa
Kansalliset suositukset lukukoiratoimintaan kirjastoissa -hankkeen tuottama lukukoiratoiminnan laatusuositus. Yhteistyökumppanina hankkeessa on ollut Suomen Kennelliitto ry.

Saavutettavuudesta suomeksi
Uutisia ja kirjoituksia saavutettavuudesta ja web-standardeista sekä tietoa niistä web-julkaisun suositeltavista toimintatavoista, joilla varmistetaan, että verkkosivut ja -palvelut ovat yhtälaisesti kaikkien ulottuvilla.

Esteetön.fi
Tietoa rakennetun ympäristön ja liikkumisen esteettömyydestä.

Viittomakielinen kirjasto
Kuurojen Liitto on avannut Viittomakielisen eKirjaston. Kirjaston aineisto koostuu n. 350 viittomakielisestä videosta.

Heidi Perälä: Näkökulmia tulevaisuuden kirjastosuunnitteluun. Kirjaston visuaalinen ilme, käytettävyys ja saavutettavuus. Opinnäytetyö, Kevät 2011, Kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelma, Seinäjoen amk

Saija Uusi-Viitala: Erityisiä lapsia kirjastossa. Miten palvelulla erityislapsia? Opinnäytetyö, Kevät 2010, Kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelma, Seinäjoen amk

Saavutettavuudesta englanniksi:

ALA:n (American Library Association) alajaoston vinkkilistat kirjastoille saavutettavuudesta
Washington University: Equal Access: Universal Design of Libraries
Tapausesimerkki: London Public Library: Accessibility