Siirry sisältöön

Kirjasto kaikille

Tietoa Kirjasto kaikille -projektista

Kirjasto kaikille -projekti syvensi Celian ja yleisten kirjastojen yhteistyötä. Projekti käynnistyi lokakuussa 2013 ja päättyi vuoden 2015 lopussa. Tavoitteena on palvella lukemisesteisiä asiakkaita aikaisempaa paremmin.

Projektin puitteissa uutta äänikirjapalvelua lukemisesteisille kehitettiin pilottikirjastoissa ympäri Suomen ja palvelu avattiin asiakkaille syksyllä 2014. Celian kanssa yhteistyössä olevat yleiset kirjastot ohjataan ottamaan käyttöön projektissa kehitettyjä toimintatapoja.

Lue projektin loppuraportti.

Taustaa projektille

Celia tavoitti vuonna 2014 noin 25 000 henkilöasiakasta. Eri arvioiden mukaan Suomessa koko lukemisesteisten ryhmään kuuluu 5 % väestöstä eli n. 250 000 henkilöä. Tämä sisältää eri tavoin lukemisesteiset: näkövammaiset, ikääntyneet heikkonäköiset, henkilöt, joilla on lukivaikeuksia ja eri sairauksien vuoksi lukemisesteiset.

Isomman joukon tavoittamiseen tarvitaan yleisten kirjastojen verkkoa. Kirjastot ovat Celialle tuttu kumppani, ja projektissa vietiin yhteistyö uudelle tasolle. Projektin sisältöinä olivat Celian tuottamat äänikirjat (kauno- ja tietokirjallisuus, oppikirjamateriaalit on rajattu pois). Pääkohderyhmät olivat ikääntyneet heikkonäköiset sekä lapset ja nuoret, joilla on lukivaikeuksia.

Projektin tavoitteita:

  • Valtakunnallisesti toimivien mallien kehittäminen Celian aineistojen lainaukseen yleisten kirjastojen kautta.
  • Kirjastojen henkilöstön asiantuntemuksen parantaminen koskien lukemisesteisiä kohderyhmiä ja Celian aineistoja.
  • Yhteistyökumppaneiden eli yleisten kirjastojen näkökulmasta tavoitteena on tuoda uusia asiakasryhmiä, lisää saavutettavaa aineistoa ja lisää lainoja kirjastoille.

Jenni Haukio oli Kirjasto kaikille -projektin suojelija

Jenni Haukio

”Jokainen kirjojen ystävä voi kuvitella, millainen elämä olisi ollut ilman kirjallisuutta – jos ei olisi ollut mahdollisuutta kokea sanan, tarinan ja tiedon upeaa maailmaa. Kirjallisuus on osa kulttuurista pääomaamme, uusien mahdollisuuksien ja elämysten ovi, jonka tulee olla yhtäläisesti auki jokaiselle. Kirjasto kuuluu kaikille – siksi kirjan monimuotoistumisen kuten äänikirjojen lainattavuuden tukeminen on ensiarvoisen tärkeää.”

Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Kirjasto kaikille: projektin päätösseminaari 13.11.2015

Päätösseminaari järjestettiin perjantaina 13. marraskuuta 2015 klo 10.00-15.00 Iiris-keskuksessa Helsingissä. Seminaari tallennettiin, ja se on katsottavissa Celian Bambuser-kanavalla. Sulje ensin ylimääräiset ohjelmat koneeltasi, ennen kuin avaat tallenteen.

Seminaarin esitysten Power Point -materiaalit

Onko kirjasto nyt kaikille avoin? – projektin loppukatsaus (PPT), projektipäällikkö Elina Kilpiö

Äänikirjat kirjastoissa: mitä hyviä käytäntöjä löysimme? Paneelissa osastonjohtaja Merja Kalliomäki (Pori), osastonjohtaja Ulla-Maija Vanha-aho (Tampere) (PPT), kirjastonhoitaja Leena Eskelinen (Itäkeskus, Helsinki) ja asiakkuusjohtaja Minna von Zansen (Celia)

Kirjastoalan opetuksen näkökulma / AMK-yhteistyö (PPT)koulutuspäällikkö Ritva Hyttinen

Saavutettavuudesta pitää myös viestiä – jatkohanke alkamassa (PPT)kirjastotoimen johtaja Tuula Haavisto

Kaikki lukee -seminaari 27.11.2014

Celia-kirjasto järjesti yhteistyössä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kanssa Kaikki lukee -seminaarin Tampereen pääkirjasto Metsossa 27.11.2014. Seminaarissa kuultiin pilottikirjastojen kokemuksia Kirjasto kaikille -projektin etenemisestä, ja mukana oli myös kaksi asiantuntijaa Ruotsista kertomassa aiheeseen liittyvistä kokemuksista ja projekteista. Päivä päätettiin ryhmätöillä ja aikaa oli varattu myös seurustelulle. Alta löytyy puhujien esityksiä.

Pilottikirjastojen esitykset:

Celian Vera-palvelun lanseeraus Turun kaupunginkirjastossa (PDF) informaatikko Virva Suvitie

Kaikki lukee Sastamalan kaupunginkirjastossa (PDF) informaatikko Tuula Portin

Ruotsalaisten vieraiden esitykset:

Äänikirjoja ruotsinsuomalaisille senioreille (PDF, ruotsiksi, på svenska) kirjastonhoitaja Emma Makkonen, Lundby bibliotek, Göteborg

Att nå ut till talboksläsande barn och unga (PDF) tillgänglighetsbibliotekarie Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek