Siirry sisältöön

Uutiset

Uusi Julkaisekaikille.fi-sivusto kokoaa yhteen saavutettavan julkaisemisen ohjeet

Saavutettavuuskirjasto Celia on avannut uuden ohjesivuston kaikille saavutettavasta julkaisemisesta kiinnostuneille. Julkaisekaikille.fi-sivusto sisältää tietoa uusista saavutettavuusvaatimuksista, jotka koskevat sähkökirjoja. Lisäksi sivustolla on käytännön neuvoja siitä, miten e-kirjoista tuotetaan saavutettavia. Sivusto on tarkoitettu e-kirjojen tuottajille ja tekijöille.

Uudet saavutettavuusvaatimukset perustuvat Euroopan unionin esteettömyysdirektiiviin. Direktiivi koskee useita tuotteita ja palveluita. Se kattaa myös sähkökirjat ja niiden lukemiseen käytetyt laitteet ja ohjelmat. Nämä vaatimukset sisältyvät lakiin digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jota päivitetään parhaillaan. Myös Celian toimintaa ohjaava laki on päivittymässä vuodenvaihteessa ja sisältää jatkossa tehtävän toimia saavutettavan julkaisemisen asiantuntijana.

”Uuden sivuston tarkoituksena onkin tarjota tukea ja ohjeistusta suomalaisille kustantamoille ja muille kirja-alan toimijoille. Näin haluamme osaltamme pitää huolen, että myyntiin tulevat e-kirjat olisivat jo julkaisuhetkellä myös lukemisesteisille soveltuvia”, kertovat Celian saavutettavuusasiantuntijat Miia Kirsi ja Kirsi Ylänne.

Julkaisekaikille.fi-sivusto sisältää monipuolista tietoa: syventäviä artikkeleja, havainnollistavia esimerkkejä sekä yksityiskohtia e-kirjojen koodauksesta. Lisäksi sivustolla tullaan julkaisemaan saavutettavuusvinkkejä myös sellaisille julkaisuille – esimerkiksi äänikirjoille – jotka eivät kuulu lainsäädännön vaatimusten piiriin. Sivuston ohjeita täydennetään ja päivitetään säännöllisesti.

Lisätietoja sivustosta saa Celian saavutettavuusasiantuntijoilta: [email protected].