Siirry sisältöön

Uutiset

Saavutettavuuskirjasto Celia, Kansallisarkisto ja Varastokirjasto yhdistyvät

Saavutettavuuskirjasto Celia yhdistyy Kansallisarkiston ja Varastokirjaston kanssa uudeksi virastoksi vuoden 2026 alussa.

Celian palvelut asiakkaille ja yhteistyökumppaneille jatkuvat. Virastojen yhdistämisessä tärkeintä on varmistaa palvelujen laatu ja katkeamaton saatavuus asiakkaille.

Uudistus on osa Petteri Orpon hallitusohjelmaa. Sivistyshallinto muodostuu jatkossa opetus- ja kulttuuriministeriön lisäksi viidestä virastosta nykyisen yhdentoista sijaan. Uudistuksella tavoitellaan vaikuttavuutta ja taloudellista kestävyyttä sekä varmistetaan virastojen palvelukyky tulevaisuudessa. Uudet virastot aloittavat toimintansa 1.1.2026.

Saavutettavuuskirjasto Celian rooli yhdenvertaisen lukemisen ja oppimisen edistäjänä on tärkeä säilyttää muutoksessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina, ja tekee yhteistyötä kirjastojen, koulujen ja kustantajien kanssa. Kirjastopalvelujen lisäksi Celia tarjoaa neuvontaa saavutettavaan julkaisemiseen.

Näiden tehtävien tulee säilyä ja kehittyä. Celian palvelut näkövammaisille ja muille lukemisesteisille henkilöille mahdollistavat lukemisen ja oppimisen yhdenvertaisen toteutumisen. Lisäksi Celian työ tukee saavutettavuuden kehittymistä laajemmin yhteiskunnassa.

”Elämme maailmassa, joka on täynnä tekstejä ja kuvia. Mahdollisuus lukutaitoon, lukemiseen sekä tiedon ja näkökulmien hankkimiseen on olennainen osa yhteiskunnan peruspilareita. Edistämällä lukemisen yhdenvertaisuutta myös uudessa virastossa varmistamme, että myös lukemisesteiset ihmiset voivat lukea, opiskella ja oppia omilla ehdoillaan,” sanoo Saavutettavuuskirjasto Celian johtaja Minna von Zansen.

Uuden viraston nimeä ei ole vielä päätetty. Kotimaisten kielten keskus Kotus ehdotti Kansallisarkiston, Saavutettavuuskirjasto Celian ja Varastokirjaston muodostaman viraston nimeksi Arkisto- ja kirjastovirasto – Arkiv- och biblioteksmyndigheten. Lisäksi Kotus ehdotti, että nykyiset virastojen nimet säilyvät palvelujen niminä.

Hallituksen esitys tulee lausuntokierrokselle loppuvuonna 2024. Uuden viraston valmistelu jatkuu Celiassa yhteistyössä Kansallisarkiston ja Varastokirjaston kanssa.

Lisätiedot:
Saavutettavuuskirjasto Celian johtaja Minna von Zansen, [email protected], puh. 0295 333 105
Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote Sivistyshallinto 2030 -hankkeesta