Siirry sisältöön

Uutiset

Marrakesh Treaty in Action -seminaaria seurasi lähes tuhat katsojaa 34 maasta

Jesper lavalla, taustalla kuvassa kirjoja, joista on nuoli kännykkään.

Jesper Klein Ruotsista haastoi miettimään kirjastojen yhdenvertaisuutta tulevaisuudessa.

Celia järjesti seminaarin saavutettavien kirjojen kansainvälisen liikkuvuuden uusista mahdollisuuksista. Tiistaina Oodissa järjestetyssä The Marrakesh Treaty in Action -seminaarissa kuultiin mm. Australian ja Venäjän ensikokemuksia Marrakeshin sopimuksen käytännön toteutuksesta.

Sopimus astui voimaan tämän vuoden alussa.

Marrakeshin sopimus on kansainvälinen sopimus, jonka tarkoituksena on varmistaa kirjojen saatavuus henkilöille, jotka eivät pysty lukemaan kirjoja tavalliseen tapaan. Sopimus koskee myös Suomea.

Saavutettavien kirjojen kansainvälinen vaihto helpottui vuoden alussa

Marrakeshin sopimus mahdollistaa saavutettavien kirjojen kansainvälisen vaihdon aiempaa helpommin.

Sopimuksen vahvistaneissa maissa mahdollisuus saada saavutettavia kirjoja lainaksi moninkertaistuu, kun käytössä on nyt jo yli 50 maan saavutettavien kirjojen kokoelmat.

Kirjoja voi vaihtaa sellaisten maiden kesken, jotka ovat vahvistaneet Marrakeshin sopimuksen. Euroopan unioni on vahvistanut Marrakeshin sopimuksen kaikkien jäsenvaltioidensa puolesta.

Suomalaisille lukemisesteisille henkilöille Marrakeshin sopimus tarkoittaa sitä, että he voivat helpommin saada äänikirjoja, pistekirjoja tai saavutettavia e-kirjoja eri kielillä. Opiskelu voi nopeutua ja kielten harrastaminen helpottuu.

Yleisten kirjastojen digitaalinen tulevaisuus mietitytti

Seminaarissa keskusteltiin myös yleisten kirjastojen tulevaisuudesta digitalisoituvassa maailmassa.

Celian ruotsalaisessa sisarjärjestössä MTM:ssä työskennellyt Jesper Klein nosti esille tilaston, joka näyttää kaupallisten palveluiden hallitsevan digitaalisten kirjojen markkinoita. Yleiset kirjastot pärjäävät paremmin painetuissa kirjoissa, mutta kuinka käy, jos kirjastojen digitaalista kirjavalikoimaa ei kartuteta ajoissa?

Klein muistutti, että kirjaston digitaaliset palvelut ovat hyödyksi erityisesti nuorille, vähävaraisemmille sekä vähemmistöille.

(juttu jatkuu kuvan alla)

Punaiseen pukeutunut nainen heittää kuution muotoista oranssia pehmeää mikrofonia yleisöön.

Seminaarissa keskusteltiin aktiivisesti myös heitettävän mikrofonin avulla.

Seminaarin esitykset tulossa verkkoon

The Marrakesh Treaty in Action -seminaari keräsi noin 80 kansainvälistä osallistujaa Oodiin. Seminaarin livelähetystä seurasi lähes 1 000 katsojaa 34 maasta.

Seminaarin esitykset julkaistaan ensi viikolla Celian nettisivuilla.

Celia järjesti seminaarin yhteistyössä Suomen kirjastoseuran sekä kirjastoalan kansainvälisen IFLA-järjestön Libraries Serving Persons with Print Disabilities -jaoston kanssa.