Siirry sisältöön

Pistekirjat lapsille ja nuorille

lastenkirjoja ja pistekirja

Juuri ilmestyneitä pistekirjoja lapsille ja nuorille

Lastenkirjat

JANSSON, Anna
Kummitustalo [harvaa harvalla] / Jansson Anna ; Sjöblom Sirkka-Liisa (suom.), 5 vihkoa
Martebon kylän lähellä on suo, jolla liikkuu yöllä outoja valoja. Lisäksi Hedvigin talossa saattaa asua kummitus. Emil ei usko yliluonnollisiin ilmiöihin, joten tapaus on tutkittava. 11-vuotias Emil tutkii tapausta kaverinsa Ubben ja pikkusiskonsa Lindan kanssa.
Pistekirja, 335997

JANSSON, Anna
Kummitustalo [tiheää harvalla] / Jansson Anna ; Sjöblom Sirkka-Liisa (suom.), 3 vihkoa
Martebon kylän lähellä on suo, jolla liikkuu yöllä outoja valoja. Lisäksi Hedvigin talossa saattaa asua kummitus. Emil ei usko yliluonnollisiin ilmiöihin, joten tapaus on tutkittava. 11-vuotias Emil tutkii tapausta kaverinsa Ubben ja pikkusiskonsa Lindan kanssa.
Pistekirja, 335996

NIEMELÄ, Reetta
Uljas ja kadonnut koira [harvaa harvalla] / Niemelä Reetta, Savolainen Salla kuv., 1 vihko
Tikkumäen tallin lähistöllä on kadonnut koiranpentu. Ponikerholaiset alkavat etsiä Pirkko-pentua. Lapset asettavat metsälaitumelle syötiksi herkkukipon, joka tyhjenee kerta toisensa jälkeen. Mutta käykö kipolla kadonnut pentu vai jokin metsäneläin?
Pistekirja, 336460

Nuortenkirjoja

HAI, Magdalena
Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta / Hai Magdalena, 5 vihkoa
Karmean ja ilkikurisen tarinakokoelman kertomukset käsittelevät pinnan alla niin koulukiusaamista, yksinäisyyttä kuin vanhempien eroa. Kirjasta voi lukea muun muassa tapauksesta, jossa kemianopettajan käsi haisee päivä päivältä kauheammalta, ja tivolin onnenonginnasta voitetusta nukesta, joka ei taidakaan olla aivan tavallinen nukke…
Pistekirja, 340218

THORNE, Jack
Harry Potter ja kirottu lapsi : osat yksi ja kaksi / Thorne Jack, Rowling J. K., Tiffany John ; Kapari-Jatta Jaana (suom.)|Kapari Oona (suom.), 6 vihkoa
Harry Potterilla ei ole koskaan ollut helppoa, ja vaikeuksia riittää nytkin kun hän on ylityöllistetty virkamies taikaministeriössä, aviomies ja kolmen kouluikäisen lapsen isä. Samaan aikaan kun Harry kamppailee esiin pyrkivän menneisyytensä kanssa, hänen nuorin poikansa Albus joutuu ottamaan vastuksekseen suvun henkisen perinnön taakan.
Pistekirja, 340661

Tietokirjallisuus

CRUZ, Carlos da
Tutut oudot eläimet [tiheää harvalla] : 100+3 asiaa joita et eläinkunnasta tiennyt / Cruz Carlos Da, Nevala Heikki, 5 vihkoa
Biologi Flora von Hetulan seurassa kierretään maapallon ympäri ja tutustutaan eläinkunnan merkillisiin tapoihin ja ominaisuuksiin.
Pistekirja, 336461

Yleistä lasten ja nuorten pistekirjoista

Celianetissä on lainattavissa noin 1 000 pistekirjaa lapsille ja nuorille. Valikoima kasvaa vuosittain noin 50 pistekirjalla. Lainattava pistekirja tai -nuotti koostuu useasta nidotusta vihkosta. Lainattuja pistekirjoja ei palauteta, vaan ne laitetaan käytön jälkeen paperinkeräykseen.

Kirjat lainataan joko itse Celianetista tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

Lasten pisteiden opettelu lähtee kirjoista, joiden pistetekstin kirjain- ja riviväli on harva. Tätä HH-painatusta käytetään yleensä ensimmäisen luokka-asteen kirjoissa. Toisen luokka-asteen kirjoissa teksti tulostetaan tiheällä kirjainvälillä ja harvalla rivivälillä (TH). Tavallisessa pistetekstissä sekä kirjain- että riviväli on tiheä.

Huumoria, heppoja, salapoliiseja – lukemista kaikille

Pistekirjoina voi lukea niin huumoria, jännitystä kuin heppakirjojakin. Jos kokoelmasta ei löydy haluamaasi kirjaa, voit esittää siitä pistekirjatoiveen lomakkeella.

Ehdota lasten- tai nuortenkirjaa pistekirjaksi

Murra koodi –vihko kannustaa pistekirjoituksen alkeisiin

Luku- ja kirjoitustaito on jokaisen oikeus. Näkövammaisen lapsen luku- ja kirjoitustaito perustuu pistekirjoituksen osaamiseen. Puhuva apuväline ei korvaa pistekirjoitusta.

Pistekirjoituksen oppiminen on lapselle tärkeää, sillä hän tarvitsee taitoa etenkin oikeinkirjoituksen, matematiikan ja vieraiden kielten oppimisessa.

Murra koodi-vihkon avulla voi näkevä henkilö tutustua pistekirjoituksen alkeisiin. Myös vaikkapa lapsen luokkatovereita voi kannustaa opettelemaan näkövammaisen lapsen oma aakkosto ja kieli.

Lapsen kanssa voi tutkia pistekirjoitusta omassa ympäristössänne. Löytyykö hissistä numerot pistekirjoituksella? Onko kotona pakkauksia, joissa on pistekirjoitusta? Esimerkiksi lääkepakkaukset tai Elmukelmu-pakkaus?

Murra koodi on Braille-neuvottelukunnan julkaisema ja se voi tulostaa maksutta osoitteesta https://www.pistekirjoitus.fi/julkaisut/

Pisteoppikirjat

Pisteoppikirjat koostuvat useista sidoksista, jotka lähetetään tilaajalle seitsemän sidoksen pakkauksissa. Työ- ja tehtäväkirjasidokset ovat rengaskansioita, joista sivut voi irrottaa ja joihin voi myös liittää omia vastausarkkeja. Pistetekstin lisäksi pisteoppikirjat voivat sisältää kohokuvia tai niihin voi kuulua erillinen kohokuva- tai kohokarttaliite.

Pisteoppikirjat kannattaa tilata hyvissä ajoin, vähintään 4 kuukautta ennen kuin kirjalle on tarve. Oppikirjat ostetaan Oppari-verkkokaupasta.

Kohokuvat ja -kartat

Pistekirjoihin ja elektronisiin Luetus-kirjoihin on tilattavissa erikseen niitä tukeva kohokuvaliite. Näitä tuotetaan useista oppiaineista riippumatta luokka-asteesta. Tietyissä pistekirjoissa, esimerkiksi matematiikan oppikirjoissa, kohokuvat ovat osana pistekirjaa.

Lisäksi Celian valikoimaan kuuluvat ainekohtaiset kohokuvastot, joita ei ole sidottu minkään kustantajan oppikirjaan, vaan ne ovat yleiskäyttöisiä. Opettajia ja avustajia varten ainekohtaiset kohokuvastot sisältävät kohokuvien käyttöön liittyviä pedagogisia vinkkejä sekä kohokuvat ja avainsivut painettuna tekstinä. Ainekohtaiset kohokuvastot ovat tilattavissa Oppari-verkkokaupasta.

Koe- ja monistemateriaalit

Koe- ja monistemateriaalia voi ostaa pistekirjoituksena tai elektronisessa muodossa.

Tuotamme tilauksesta:

•peruskoulujen valtakunnalliset kokeet

•lukion ja toisen asteen kokeet

•korkeakoulujen kurssivaatimuksiin kuuluva tenttimateriaali

•pääsykokeet toisen ja korkea-asteen oppilaitoksiin

Ota yhteyttä Celian asiakaspalveluun, jos tarvitset koe- tai monistemateriaalia.

Luetus-kirjat

Luetus-kirjat ovat näkövammaisten käyttöön tarkoitettuja, pelkästään tekstiä sisältäviä elektronisia kirjoja, joita kuunnellaan tietokoneen koneäänen avulla tai luetaan pistenäytöltä.

Luetus-kirjoina on saatavissa maksullisia oppikirjoja. Tekstioppikirjojen lisäksi Luetus-kirjoina on työkirjoja, joihin voi tehdä muistiinpanoja ja kirjoittaa vastauksia. Kieliaineiden Luetus-kirjat eivät sisällä foneettisia merkkejä. Luetus-oppikirjojen ajantasainen valikoima on Oppari-verkkokaupassa.

Luetus-kirjan käyttöä varten tarvitaan tietokoneeseen Luetus-ohjelma, joka on Näkövammaisten liiton kehittämä ja toimii Windows-koneissa. Ohjelman saa Näkövammaisten liitosta, info(at)thp.nkl.fi.

Tilaa kirjastokortti

Celian kirjastokortti on näkövammaisille lapsille tarkoitettu pistekirjoitettu kortti, jossa on Cecilia-siilin kohokuva. Korttia ei tarvita lainaamiseen, vaan se on sinulle muisto Celian asiakkuudesta.

Voit tilata kirjastokortin alla olevalla lomakkeella.