Siirry sisältöön

Pistekirjat

Celian pistekirjat

Yleistä pistekirjoista

Celianetistä lainattavia pistekirjoja on noin 5000. Määrä käsittää suomen-, ruotsin- ja vieraskielistä kauno- ja tietokirjallisuutta. Lisäksi valikoimaan kuuluu Oppari-verkkokaupan maksulliset pisteoppikirjat. Pistekirjat on tarkoitettu sokeille ja vaikeasti heikkonäköisille henkilöille.

Pistekirjassa kirjan sisältö on toteutettu pistekirjoituksella, mutta pisteoppikirjat voivat sisältää myös kohokuvia tai niihin voi kuulua erillinen kohokuva- tai kohokarttaliite. Lue lisää pisteoppikirjoista.

Pistekirjoitus vie enemmän tilaa kuin painettu teksti, minkä vuoksi yhdestä romaanista tulee useita vihkoja. A4-kokoiselle sivulle mahtuu yhdelle riville 30 pistemerkkiä.

Celiassa on myös pistemateriaalia, joka sopii pistelukutaidon opetteluun. Pisteitä lukemaan opetteleville kirjat painetaan joko harvalla kirjain- ja/tai rivivälillä ja sidotaan yksipuoleisesti kierresidontaan.

Suomenkielisiä pistekirjoja tuotetaan lainattavien kirjojen valikoimaan vuosittain noin 100 kappaletta. Lapsille ja nuorille tuotetaan noin 50 pistekirjaa joka vuosi. Suositut ja yleistä kiinnostusta herättävät kirjat pyritään tuottamaan pistekirjaksi, jos ne ovat soveltuvia pistetuotantoon.

Kirjoja on myös mahdollista toivoa pistekirjamuotoon. Pistekirjatoiveet voi lähettää osoitteeseen palvelut@celia.fi. Uusien pistekirjojen tuotantoaika on noin 4 kuukautta.

Pistekirjojen lainaaminen

Pistekirjat voi lainata joko itse Celianetistä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Pistekirjoja on mahdollista lainata automaattisesti oman henkilökohtaisen lainakierron mukaan haluttu vihkomäärä kerrallaan, esimerkiksi yksi pistekirja 30 päivän välein. Jos kirjassa on useampi vihko, voimme lähettää vihkoja kerrallaan esimerkiksi sen verran kuin postilaatikkoon mahtuu.

Lainattava pistekirja tai -nuotti koostuu useasta nidotusta vihkosta. Lasten pistekirjoissa käytetään pääsääntöisesti kierresidontaa. Pistekirjat tulostetaan lainausten perusteella, eli kukin lainaaja saa kirjasta oman kappaleensa. Lainattuja pistekirjoja ei palauteta, vaan ne toimitetaan käytön jälkeen paperinkeräykseen.

Lähetämme myös kirjaluetteloita pistekirjoituksella 3-4 kertaa vuodessa niille, jotka ovat tilanneet pisteluettelon.

Äänikirjoja cd-muodossa lukevien on mahdollista saada pistetarrat äänikirjalevypussien päällä. Tarrassa lukee kirjan nimi ja tekijä.

Pistekirjoja Varastokirjastosta

Pääasiassa pistekirjat lainataan Celiasta. Celian valikoimasta poistettuja, vanhoja pistekirjoja voi tarvittaessa lainata Varastokirjaston kautta. Varastokirjaston kaukopalvelu palvelee pistekirja-asioissa suoraan henkilöasiakkaita eikä kirjoja tarvitse kierrättää kirjaston kautta. Varastokirjastosta kirjat lähetetään paketteina ja ne palautetaan takaisin eräpäivään mennessä.
Varastokirjaston yhteystiedot:  Vaihde: 0294 117 600, Kaukopalvelu: 0294 117 680, Sähköposti: varkirja@varastokirjasto.fi

Mitä on pistekirjoitus?

Pistekirjoitus on ranskalaisen Louis Braillen vuonna 1825 kehittämä kohokirjoitusjärjestelmä, joka perustuu kuudesta pisteestä muodostuvaan peruskuvioon. Kuuden pisteen avulla voidaan muodostaa 64 erilaista merkkiä, jokaiselle kirjaimelle ja välimerkille on oma pistekirjoitusmerkki. Pistekirjoitusta luetaan sormenpäillä vasemmalta oikealle.

Lisätietoa pistekirjoituksesta on www.pistekirjoitus.fi-sivustolla.