Celian pistekirjat
Yleistä pistekirjoista
Celianetistä lainattavia pistekirjoja on noin 5 000. Kokoelma sisältää suomen-, ruotsin- ja vieraskielistä kauno- ja tietokirjallisuutta sekä oppikirjoja perusasteelle. Pistekirjat on tarkoitettu sokeille ja vaikeasti heikkonäköisille henkilöille.
Pistekirjassa kirjan sisältö on toteutettu pistekirjoituksella, mutta pisteoppikirjat voivat sisältää myös kohokuvia tai niihin voi kuulua erillinen kohokuva- tai kohokarttaliite.
Pistekirjoitus vie enemmän tilaa kuin painettu teksti, minkä vuoksi yksi pistekirja koostuu useista pistevihkoista. A4-kokoiselle sivulle mahtuu yhdelle riville 30 pistemerkkiä.
Celiassa on myös pistemateriaalia, joka sopii pistelukutaidon opetteluun. Pisteitä lukemaan opetteleville kirjat painetaan joko harvalla kirjain- ja/tai rivivälillä ja sidotaan yksipuoleisesti kierresidontaan.
Kirjoja on mahdollista toivoa pistekirjamuotoon. Pistekirjatoiveet voi lähettää osoitteeseen palvelut@celia.fi. Uusien pistekirjojen tuotantoaika on noin 4 kuukautta.
Pistekirjojen lainaaminen
Pistekirjat voi lainata joko itse Celianetistä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun. Pistekirjoja on myös mahdollista lainata automaattisesti oman henkilökohtaisen lainakierron mukaan haluttu vihkomäärä kerrallaan.
Pistekirjat tulostetaan lainausten perusteella, eli kukin lainaaja saa kirjasta oman kappaleensa. Lainattuja pistekirjoja ei palauteta, vaan ne toimitetaan käytön jälkeen paperinkeräykseen.
Pistekirjoja Varastokirjastosta
Pääasiassa pistekirjat lainataan Celiasta. Celian valikoimasta poistettuja, vanhoja pistekirjoja voi lainata ottamalla itse yhteyttä Varastokirjastoon, Kuopioon. Varastokirjastosta kirjat lähetetään paketteina ja ne palautetaan takaisin eräpäivään mennessä.
Varastokirjaston yhteystiedot: Vaihde: 0294 117 600, Kaukopalvelu: 0294 117 680, Sähköposti: varkirja@nrl.fi
Mitä on pistekirjoitus?
Pistekirjoitus on ranskalaisen Louis Braillen vuonna 1825 kehittämä kohokirjoitusjärjestelmä, joka perustuu kuudesta pisteestä muodostuvaan peruskuvioon. Kuuden pisteen avulla voidaan muodostaa 64 erilaista merkkiä, jokaiselle kirjaimelle ja välimerkille on oma pistekirjoitusmerkki. Pistekirjoitusta luetaan sormenpäillä vasemmalta oikealle.
Lisätietoa pistekirjoituksesta on www.pistekirjoitus.fi-sivustolla.