Siirry sisältöön

Typhlo & Tactus

Seuraava Typhlo & Tactus – kansainvälinen koskettelukirjakilpailu pidetään Ranskassa 26 – 28. 10. 2017

Suomen esikarsinta pidetään kesäkuussa 2017. Tarkempaa tietoa asiasta myöhemmin.

Typhlo & Tactus –ryhmä perustettiin Ranskassa vuonna 2000, ja sen tavoitteena on tehdä kansainvälistä yhteistyötä näkövammaisten lasten kosketeltavien kuvakirjojen tuottamiseksi ja kehittämiseksi. Joka toinen vuosi järjestettävällä koskettelukirjakilpailulla palkitaan korkeatasoisia kuvakirjoja. Lisää kilpailusta Tactus.org-sivuilta

Typhlo & Tactus  2015
Onnittelemme Italiaa ja Marcella Bassoa, sillä hänen suunnittelemansa koskettelukirja ”IO, TU, LE MANI” eli suomeksi ”Minä, sinä ja kätemme” oli tuomariston mielestä kilpailun paras koskettelukirja. Materiaalina kirjassa on käytetty kangasta. Marcella Basso sai vastaanottaa 14.11.2015  trofén ja 500 €:n rahapalkinnon. Toiselle sijalle tuli sveitsiläisen Valentina Lungon ”LA STRADA DI CASA” eli suomeksi ”Takaisin kotiin”-kirja. Tämä koskettelukirja on pahvisivuinen kollaasikirja. Kolmas palkinto jaettiin Belgian kirjalle ” UNE SEMAINE DANS LA VIE DE LULU” eli ”Viikko Lulun elämässä”. Kirjaan kuuluu tekstin lisäksi magneettinen pelilauta ja pieniä eläimiä ja kukkia, joita voi siirtää laudalla.

15 maasta oli määräaikaan mennessä saapunut 55 koskettelukirjaa.  Kilpailu järjestettiin Robert Hollman säätiössä Italiassa. Paras suomalainen koskettelukirja oli Bea Ballerina, joka ylsi kymmenen parhaan kirjan joukkoon.  Kansainvälinen Typhlo & Tactus –kilpailun lopputulokset voi lukea Tactus organisaation sivulta. Tactus.org

Kilpailun osallistuneet suomalaiset koskettelukirjat

Koskettelukirjaesiraatiin osallistui yhteensä 9 kirjaa, joista raati valitsi seuraavat viisi: Alvarin matka maailman ympäri/ Maija Autio ja Vuokko Tupola,  Bea Ballerina/ Ida Mattila, Anne Neitola ja  Outi Partanen, Hiiren uusi ystävä/ Maarit Korhonen, Kylpyhuoneen kummajaiset/ Maija Haavisto  ja  Silitä minua/ Vuokko Keränen.

Kilpailusäännöt 2015 (word-tiedosto)

Kilpailun historiaa

Typhlo & Tactus kilpailu oli aikaisemmin eurooppalainen koskettelukirjakilpailu ja se sai tukea EU:n Kulttuuri 2000-ohjelmasta.  Myös Ranskan kulttuuriministeriö ja Dijonin kaupunki tukivat kilpailua rahallisesti. Palkituista kirjoista tuotettiin kollaasikirjoja seitsemälle eri kielelle, joita jäsenmaat saivat ostaa. Ryhmä muodostui kahdeksasta EU-maasta:  Ranska, Britannia, Belgia, Suomi, Saksa, Italia, Puola ja Hollanti. Kilpailun tuomaristoon kuului osallistujamaiden edustajat sekä lisäksi näkövammaiset henkilöt. Hyväntekeväisyysyritys Les Doigts Qui Rêvent (LDQR) valmisti kopiot palkituista kirjoista kunkin osallistujamaan omalla kielellä. Viimeinen koskettelukirjakilpailu tässä muodossa järjestettiin vuonna 2007.

Vuodesta 2009 kilpailuun ei ole haettu EU:n rahoitusta jäsenmaiden yksimielisen päätöksen mukaisesti. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi ja se on laajennettu kansainväliseksi kilpailuksi.

Suomalaiset koskettelukirjat ovat menestyneet hyvin. Aune Rintalan kirja ”Hiiri kissalle räätälinä” voitti kulttuurikirjasarjan 1. palkinnon vuonna 2006.  Maarit Korhosen kirja Merirosvotarina sai jaetun 2. palkinnon 2013. Suomalaiset kankaiset koskettelukirjat ovat saaneet kunniamainintoja useampina vuosina, ja niitä pidetään maailmalla erittäin korkeatasoisina.

Kansainvälinen Typhlo & Tactus –kilpailun lopputulokset voi lukea Tactus organisaation sivulta. Tactus.org