Siirry sisältöön

Typhlo & Tactus

Kansainvälinen Typhlo & Tactus -kilpailu lisää koskettelukirjojen tunnettuutta

Typhlo & Tactus -ryhmä perustettiin Ranskassa vuonna 2000. Ryhmän tavoitteena on tehdä kansainvälistä yhteistyötä näkövammaisten lasten kosketeltavien kuvakirjojen tuottamiseksi ja kehittämiseksi. Joka toinen vuosi järjestettävällä kansainvälisellä koskettelukirjakilpailulla palkitaan korkeatasoisia kuvakirjoja. Lue lisää kilpailusta Tactus.org-sivuilta.

Typhlo & Tactus -kansainvälinen koskettelukirjakilpailu seuraavaksi Ranskan Dijonissa 26. – 28.10.2017

Suomen esikarsinta kilpailua varten järjestettiin Celiassa 14.8.2017 ja siihen osallistui yhteensä 22 kirjaa. Raati valitsi kilpailusääntöjen mukaan Ranskaan lähtevät 5 koskettelukirjaa:

Sirkku Katajamäki, Elina Lappalainen ja Anne Kolehmainen. Juhlapäivänä
Jutta Ketola, Milla Laitila ja Teija Rinne. Ystävä pulassa
Maarit Korhonen. Tule mukaan sirkukseen
Terhi Nortunen, Justiina Pirhonen ja Heidi Pyhtilä. Missä koirani?
Jaana Rundelin. Jälkiä lumella

Onnea kilpailuun!

Typhlo & Tactus 2017 -kilpailun kilpailusäännöt

Typhlo & Tactus 2015

Vuonna 2015 kilpailun parhaana koskettelukirjana palkittiin italialaisen Marcella Basson suunnittelema kirja ”IO, TU, LE MANI” eli suomeksi Minä, sinä ja kätemme. Materiaalina kirjassa on käytetty kangasta. Marcella Basso sai vastaanottaa 14.11.2015  trofén ja 500 €:n rahapalkinnon. Toiselle sijalle tuli sveitsiläisen Valentina Lungon kirja ”LA STRADA DI CASA” eli suomeksi Takaisin kotiin. Tämä koskettelukirja on pahvisivuinen kollaasikirja. Kolmas palkinto jaettiin Belgian kirjalle ”UNE SEMAINE DANS LA VIE DE LULU” eli Viikko Lulun elämässä. Kirjaan kuuluu tekstin lisäksi magneettinen pelilauta ja pieniä eläimiä ja kukkia, joita voi siirtää laudalla. Paras suomalainen koskettelukirja oli Ida Mattilan, Anne Neitolan ja Outi Partasen kirja Bea balleriina, joka ylsi kymmenen parhaan kirjan joukkoon.

Kilpailu järjestettiin Robert Hollman säätiössä Italiassa. Määräaikaan mennessä kilpailuun oli saapunut kaikkiaan 55 koskettelukirjaehdokasta 15 eri maasta.

Kilpailun historiaa

Typhlo & Tactus -kilpailu oli aikaisemmin eurooppalainen koskettelukirjakilpailu ja se sai tukea EU:n Kulttuuri 2000 -ohjelmasta.  Myös Ranskan kulttuuriministeriö ja Dijonin kaupunki tukivat kilpailua rahallisesti. Palkituista kirjoista tuotettiin kollaasikirjoja seitsemälle eri kielelle, joita jäsenmaat saivat ostaa. Ryhmä muodostui kahdeksasta EU-maasta: Ranska, Britannia, Belgia, Suomi, Saksa, Italia, Puola ja Hollanti. Kilpailun tuomaristoon kuului osallistujamaiden edustajat sekä lisäksi näkövammaiset henkilöt. Hyväntekeväisyysyritys Les Doigts Qui Rêvent (LDQR) valmisti kopiot palkituista kirjoista kunkin osallistujamaan omalla kielellä. Viimeinen koskettelukirjakilpailu tässä muodossa järjestettiin vuonna 2007.

Vuodesta 2009 kilpailuun ei ole haettu EU:n rahoitusta jäsenmaiden yksimielisestä päätöksestä. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi ja se on laajentunut kansainväliseksi kilpailuksi.

Suomalaiset koskettelukirjat ovat menestyneet hyvin. Aune Rintalan kirja Hiiri kissalle räätälinä voitti kulttuurikirjasarjan 1. palkinnon vuonna 2006.  Maarit Korhosen kirja Merirosvotarina sai jaetun 2. palkinnon 2013. Suomalaiset kankaiset koskettelukirjat ovat saaneet kunniamainintoja useampina vuosina, ja niitä pidetään maailmalla erittäin korkeatasoisina.

Kansainvälisen Typhlo & Tactus -koskettelukirjakilpailun lopputulokset voi lukea Tactus organisaation sivulta. Tactus.org