Skip to content

Vuoden äänikirja

vierikko
Vuoden äänikirja 2015 -palkinto Vesa Vierikolle

Vuoden 2015 äänikirjaksi on valittu näyttelijä Vesa Vierikon lukema äänikirja Rintaperillinen. Palkinto myönnetään äänikirjan lukijalle, koska luenta vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten kirjan sisältö välittyy kuulijalle.

Vesa Vierikon luenta Rintaperillisessä on luontevaa ja rytmisesti kiinnostavaa. Ajatuksellisesti luenta on eheää ja läsnä olevaa. Erityisesti raati kiittää siitä, että lukijan tietoisuus kuulijasta ei herpaannu missään vaiheessa. Lukijan ilmaisuvoimainen ääni on myös liikkuva ja miellyttävä.

Palkittu äänikirja on tuotettu Celian äänikirjakokoelmaan yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Paasilinnan kanssa. Alkuperäisteoksen on tehnyt kirjailija Kalle Isokallio salanimellä Aleksi Aalto. Vuoden äänikirja 2015  julkistettiin 2.12. − nyt jo seitsemännen kerran.

Näkövammaisten kirjastoyhdistyksen äänikirjaraati on myöntänyt Vuoden äänikirja -palkinnon vuodesta 1998 lähtien. Palkinnon tarkoituksena on korostaa laadukkaan äänikirjan merkitystä henkilöille, joiden on vaikea lukea tavanomaista kirjaa. Äänikirjaraati jakaa palkinnon toimikautensa viimeisenä vuonna.

Vuoden äänikirja -palkinnon saajat 1998-2012

2012
Pinja Flink, teos: Gustafsson,  Laura. Huorasatu  sekä
Juha Sääski, teos. Carlson, Kristina. William N. päiväkirja

2009
Maija-Liisa Ström, teos: Joenpelto, Eeva. Kuin kekäle kädessä

2005
Reijo Hukkanen, teos: Linnilä, Kai & Savikko, Sari. Onko lintu kotona? Sata siivekästä

2002
Heli Laaksonen, teos: Laaksonen, Heli. Pulu uis

2000
Ulla-Britt Gustafsson-Pensar, teos: Mazzarella, Merite. Där man aldrig är ensam: om läsandets konst

1998
Emilia Pokkinen ja Mika Sairanen, teos: Kanon, Leila. Stadin friidu ja metsien mies: jatkosodan rakkaustarina