Skip to content

Ajankohtaiset lukuvinkit

Ajankohtaiset lukuvinkit

Pakolaisuus: historiaa, kulttuuria ja tavallisia ihmisiä

Tähän vinkkilistaan on koottu kirjoja, jotka käsittelevät erilaisista näkökulmista Suomeen tällä hetkellä saapuvien pakolaisten lähtömaita, sekä pakolaisuutta ja uuden elämän aloittamista muukalaisena vieraassa maassa. Listasta löytyy matkakirjoja ja yhteiskuntakuvauksia, joissa kuvaillaan historiaa, kulttuuria ja tavallisten ihmisten elämää. Kirjat kertovat myös sodista ja niiden vaikutuksista: kodin menettämisestä, turvattomuudesta ja jälleenrakennuksesta. Mukaan on lisäksi otettu teoksia, jotka valottavat islamia uskontona ja poliittisena ilmiönä.

AHMED, Amran Mohamed
Rauhaa etsimässä : Amran Mohamed Ahmedin tarina / Amran Mohamed Ahmed ; toim., suom. Eeva-Liisa Bahnaan ; lukija Tuula Kojo, 10 h 49 min
Vuoden pakolaisnaiseksi valittu Ahmed kertoo aurinkoisesta mutta epävakauden varjostamasta lapsuudestaan keskiluokkaisessa somalialaisperheessä, tiestään pakolaiseksi ja elämästään Suomessa. Hän on toiminut opettajana, runoilijana ja yhdistysaktiivina.
288411

AL-SADOON, Eine
Elämäni Irakissa : aavikkomyrskystä Bagdadin valtaukseen / Eine Al-Sadoon ; lukija Irma Koskinen, 15 h 18 min
Suomalainen Eine Al-Sadoon eli perheineen Bagdadissa kun sota Irakissa syttyi vuonna 1991. Epätoivo sai hänet kirjoittamaan päiväkirjaan kuvauksia elämästä sodanvarjossa. Vuonna 2003 uuden sodan uhan alla päiväkirja sai taas jatkoa.
127707

AL-SADOON, Eine
Bagdadin vanki / Eine Al-Sadoon ; lukija Tuija Kosonen, 10 h 25 min
Suomalainen Eine Al-Sadoon kertoo paluustaan Irakiin sisällissodan keskelle kesällä 2006. Eine pyrkii miehensä Nimmerin kanssa viettämään tavallista arkea ja myymään talonsa Bagdadissa.
230913

ASLAM, Nadeem
Sokean miehen puutarha / Nadeem Aslam ; suom. Kirsi Luoma ; lukija Tauno Pajukallio, 14 h 21 min
Pakistanilaisnuorukaiset Jeo ja Mikal lähtevät vapaaehtoisina auttamaan Afganistanin sodan uhreja. Sodan melskeessä Jeo saa surmansa ja Mikal joutuu amerikkalaisten kiduttamaksi. Pääseekö Mikal koskaan takaisin rakastettunsa, Jeon vaimon luo?
321296

BLASIM, Hassan
Vapaudenaukion mielipuoli / Hassan Blasim ; suom. Sampsa Peltonen ; lukija Jari Koskelainen, 4 h 32 min
Suomessa asuvan irakilaissyntyisen kirjailijan novellikokoelma sodan ja terrorin repimästä Irakista. Maahanmuuttajien, turvapaikanhakijoiden ja sodan keskellä elävienkaruja ihmiskohtaloita kerrotaan makaaberilla mustalla huumorilla.
306667

BROOKS, Geraldine
Islamin naisten salattu elämä / Geraldine Brooks ; suom. Susanna Ylä-Havanka ; lukija Arja Finne, 11 h 16 min
Australialainen toimittaja lähti vuosiksi kiertämään Lähi-itää ja selvitti millaista naisen elämä on hunnun alla. Hän tekee muslimikulttuurista monia hämmästyttäviä löytöjä.
148045

DIRIE, Waris
Aavikon kukka / Waris Dirie, Cathleen Miller; suom. Riikka Toivanen ; lukija Ritva Björklund, 8 h 12 min
Waris Dirie syntyi somalialaiseen paimentolaisperheeseen. Monien vastoinkäymisten jälkeen hänestä tuli kuuluisa valokuvamalli ja myöhemmin YK:n erityislähettiläs.
134693

FARAH, Nura
Aavikon tyttäret / Nura Farah ; lukija Pinja Flink, 9 h 11 min
Tytöillä ei ole lupa runoilla, mutta kieltoja uhmaten Khadija osallistuu kuitenkin runonlaulukilpailuun. Myöhemmin hän päätyy vasten tahtoaan naimisiin ja menee kauan ennen kuin hän hyväksyy uuden roolinsa. Tarina sijoittuu 1900-luvun puolivälin Somaliaan ja kertoo usean sukupolven naisista.
316618

HOSSEINI, Khaled
Ja vuoret kaikuivat / Khaled Hosseini ; suom. Katariina Kaila ; lukija Mikko Lauronen, 14 h 1 min
Afganistanin lähihistoriaan sijoittuva, syksystä 1952 alkava ja talveen 2010 päättyvä tarina kertoo orpoutuneista sisaruksista, jotka erotetaan väkivaltaisesti toisistaan. Heidän kohtaloidensa mukana päädytään Afganistanista Pariisiin, Kaliforniaan, Kreikkaan ja takaisin.
308622

HÄMEEN-ANTTILA, Jaakko
Islamin miekka : idän ja lännen konfliktien historia / Jaakko Hämeen-Anttila ; lukija Jussi Etto, 9 h 43 min
Länsi ja itä ovat olleet keskinäisissä konflikteissaan puolin ja toisin hyökkääjänä. Kirja asettaa muslimien sotatoimet kehyksiinsä ja selittää islamilaisen ja läntisen maailman suhteita ennen ja nyt.
300380

IBRAHIMI, Anilda
Ajan riekaleita / Anilda Ibrahimi ; suom. Helinä Kangas ; lukija Timo Mäkynen, 9 h 9 min
Kosovolaiset lapsuudenystävät Zlatan ja Ajkuna rakastuvat toisiinsa ja vannovat ikuista rakkautta siitäkin huolimatta, että joutuvat sisällissodan alkaessa eri puolille. Voiko rakkaus kantaa sodan ja vihan yli?
311897

IIVONEN, Jyrki
Kirjeitä Kabulista / Jyrki Iivonen ja Pauli Järvenpää ; lukija Jyrki Uurasmaa, 11 h 37 min
Puolustusministeriön viestintäjohtajan Jyrki Iivosen ja Suomen Afganistanin suurlähettilään Pauli Järvenpään välinen kirjeenvaihto vuosilta 2010-2012. Teos tarjoaa analyyttisiä havaintoja Afganistanin tilanteesta ja kansainvälisestä läsnäolosta maassa.
300578

JABER, Hala
Lentävällä matolla Bagdadiin : ”haluan pelastaa nämä lapset” / Hala Jaber ; suom. TuijaTuomaala ; lukija Inkeri Wallenius, 10 h 51 min
Keskellä Irakin sodan sekasortoa sotakirjeenvaihtajana toimivan naisen eteen osuu odottamatta kaksi orvoksi jäänyttä pientä tyttöä ja hänen elämänsä saa uuden suunnan. Tositarina kertoo äitiyden kaipuusta sekä rakkaudesta, surusta ja toivosta sodan repimässä Irakissa.
266042

KHADRA, Yasmina
Bagdadin kutsu / Yasmina Khadra ; suom. Lotta Toivanen ; lukija Mika Suikkanen, 9 h 13 min
Länsimaisten miehittäjien iskiessä beduiinikylään Irakissa nuori mies joutuu todistamaan isänsä häpäisyä. Nuorukainen pakenee Bagdadiin ja päätyy terrori-iskua suunnittelevaan vastarintaliikkeeseen, muttei voi myöskään välttyä pohtimasta vihan ja väkivallan syitä ja oikeutusta.
216954

LAURÉN, Anna-Lena
Kuinka kallis vapaus : värivallankumouksista Georgiassa, Ukrainassa ja Kirgisiassa /Anna-Lena Laurén ; suom. Liisa Ryömä ; lukija Maija Unkuri, 6 h 19 min
Kolme entistä neuvostotasavaltaa valitsi demokratian niin kutsutuissa ruusu-, oranssissa ja tulppaanivallankumouksissa. Georgiassa käynnistyneistä tapahtumista on kulunut kymmenen vuotta – mitä kaikkea niistä on seurannut? Kirja kuvaa etnisiä konflikteja, korruptiota ja puutetta.
311781

LAURÉN, Anna-Lena
Ukraina – rajamaa / Anna-Lena Laurén, Peter Lodenius ; suom. Liisa Ryömä & Robert Ryömä ; lukija Timo Mäkynen, 3 h 44 min
Teos taustoittaa Ukrainan vuoden 2014 tapahtumia ja edelleen käynnissä olevaa sotaa. Siinä käsitellään Maidanin mielenosoituksia ja vallankumousta, Venäjän osuutta kriisiin sekä informaatiosotaa. Ääneen pääsevät myös tavalliset ukrainalaiset: mitä he kriisistä ajattelevat?
327293

LEWIS, Ioan M.
Somalia ja Somalimaa : kulttuuri, historia ja yhteiskunta / Ioan M. Lewis ; suom. Leif Sundström ; lukija Anna Saksman, 5 h 8 min
Teos tarjoaa perustiedot Somaliasta ja Somalimaasta, kartoittaa alueen historian polttopisteitä ja pureutuu lähimenneisyyden traagisten tapahtumien syihin ja seurauksiin. Lisäksi tarkastellaan klaanien monimutkaisia sisäisiä ja keskinäisiä suhteita ja alueen rikasta kulttuuriperintöä.
318778

LYONS, Jonathan
Viisauden talo : länsimaiden arabialainen perintö / Jonathan Lyons ; suom. Niina Saikkonen ; lukija Martti Mäkelä, 12 h 20 min
Kun Eurooppa eli Rooman valtakunnan romahtamisen jälkeisessä tiedollisen taantuman ajassa, islamilainen kulttuuri ja tiede kukoistivat. Tiedon keskipiste oli Viisauden talo Bagdadissa. Se oli yliopisto, kulttuurikeskus ja kirjasto, jonka kokoelmassa oli 400 000 teosta. Teos tutustuttaa lukijan suurenmoisiin keksintöihin ja unohdettuihin arabioppineisiin.
323583

MARTTINEN, Annamari
Vapaa / Annamari Marttinen ; lukija Jari Koskelainen, 9 h 12 min
Poliisin kiduttama Mahdi pakenee Bagdadista ja päätyy Suomeen vastaanottokeskukseen odottamaan turvapaikkapäätöstä. Mahdin elämä on jähmettynyt välitilaan, jossa menneisyydessä on koti ja perhe ja nykyisyydessä järkyttävät kidutusmuistot, mutta myös varovaiset unelmat.
326132

MOHAMED, Nadifa
Kadotettujen hedelmätarha / Nadifa Mohamed ; suom. Heli Naski ; lukija Anu Vilhunen, 12 h30 min
Vuonna 1987 Somalian diktatuuri on kaatumaisillaan. Yhdeksänvuotias tyttö karkaa pakolaisleiriltä, yksinäinen leski on kokenut sotilaiden pahoinpitelyn ja nuorinaissotilas haluaa edetä urallaan. Kolmen naisen tarinaa kannattelee toivo ja selviytymisen halu keskellä Somalian sisällissodan sekasortoa.
321461

MUBARAK, Yusuf M.
Suomen somalit / Yusuf M. Mubarak, Eva Nilsson & Niklas Saxén ; lukija Tarja Keinänen, 10 h 15 min
16 000 suomalaista puhuu äidinkielenään somalia. Kirjassa valotetaan Suomen somalien arkea ja ajatusmaailmaa. Mitä he ajattelevat Suomesta ja kokevatko he itsensä suomalaisiksi? Millaista on suomalainen rasismi? Mitä ruokaa somaliperheissä laitetaan?
328987

MUHAMMED, Husein
Yhtä erilaiset : islam ja suomalainen kulttuuri / Husein Muhammed ; lukija Antti Hänninen, 11 h 2 min
Kirja muslimeista ja suomalaisesta yhteiskunnasta antaa monipuolisen kuvan siitä, millaista on islamilaisia perinteitä noudattavien maahanmuuttajien arki Suomessa. Kirjoittaja on Irakin Kurdistanista kotoisin oleva lakimies, joka on asunut Suomessa 17 vuotta.
281034

NAWA, Fariba
Oopiumin maa : erään naisen matka lapsimorsianten ja huumekeisareiden Afganistaniin / Fariba Nawa ; suom. Antti Immonen ; lukija Anu Vilhunen, 15h 39 min
Sotatoimittaja palaa 2000-luvulla takaisin kotimaahansa Afganistaniin. Teoksessa Nawa valaisee muutoksia, jotka ovat koetelleet maata ja erityisesti sen naisia ja kertoo ällistyttäviä tarinoita huumekeisareista, narkomaaneista, lapsimorsiamista ja korruptoituneista viranomaisista.
320953

NORDBERG, Jenny
Kabulin tyttöjen salaisuus : vaietun vastarinnan jäljillä Afganistanissa / Jenny Nordberg; suom. Irmeli Ruuska ; lukija Maija-Liisa Ström, 13 h 25 min
Afganistan on lähes yksinomaan miesten hallinnassa. Siinä missä pojan syntymä on suuri juhlanaihe, saattaa tytön syntymä olla suuri murhe. Kirjassa kerrotaan ilmiöstä nimeltä bacha posh: tyttöä kasvatetaan väliaikaisesti poikana. Kirja on koskettavakuvaus siitä, millaista tytön on elää poikana epätasa-arvoisessa yhteiskunnassa.
326622

OMAR, Qais Akbar
Yhdeksän tornin linnake : afgaanipojan tarina / Qais Akbar Omar ; suom. Sami Heino ; lukija Martti Mäkelä, 17 h 54 min
Koskettava kertomus afgaaninuoresta, joka käy omaa selviytymiskamppailuaan sotien runtelemassa kotimaassaan. Kun sisällissota myöhemmin vaihtuu talibanien terrorisoimaan arkeen, Omar oppii hiljaista vastarintaa ja keksii keinon, jolla turvaa perheensä ja naapuruston toimeentulon.
314807

PEPICELLI, Renata
Islamin huntu / Renata Pepicelli ; suom. Lena Talvio ; lukija Anna Saksman, 5 h 35 min
Musliminaisten huntu herättää keskustelua islaminuskoisissa maissa ja länsimaissa. Mikä tämä paljon meteliä aiheuttava vaatekappale oikein on? Mitä huntu merkitsee naisille, jotka sitä käyttävät? Renata Pepicelli käsittelee huntua historiallisena, uskonnollisena ja yhteiskuntapoliittisena ilmiönä, islamin syntyajoista nykypäivään.
320115

PRUNIER, Gérard
Afrikan maailmansota : Kongo, Ruandan kansanmurha ja koko mantereen laajuisenkatastrofin ainekset / Gérard Prunier ; suom. Leena Teirioja ; lukija Jari Aula, 31 h 27 min
Ruandan kansanmurha aloitti 1990-luvulla poliittisen vellonnan ja väkivallan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kirjassa käydään läpi Afrikan valtioiden sekasortoisen sodan syitä, kulkua ja seurauksia.
308970

RAVELA, Reko
Afganistanin loputon sota / Reko Ravela ; lukija Tuija Kosonen, 9 h 53 min
Kirjailija hyödyntää omakohtaisia kokemuksiaan ja laajaa lähdemateriaalia kertoessaan Afganistan 30-vuotisen konfliktin taustoista. Hän käsittelee maan lähihistoriaa, nykytilannetta ja sisäisten ja ulkoisten voimien vaikutusta sotaan.
297297

REYBROUCK, David van
Kongo : historia / David van Reybrouck ; suom. Antero Helasvuo ; lukija Jussi Etto, 29 h 56 min
Kirja esittelee Kongon moniulotteisen historian ja kulttuurin aloittamalla 1970-luvultaja päättämällä sen 2010-luvun Kongon demokraattisen tasavallan viisikymmenvuotispäivään. Kirjassa käsitellään muun muassa orjakauppaa ja sen seurauksia, Belgian siirtomaa-aikaa, vuoden 1960 itsenäistymistä ja Mobutun 32-vuotista diktatuuria.
307892

ROIHA, Heli
Matkalaukullinen aurinkoa : pakomatka pohjoiseen / Heli Roiha, Fatbardhe Hetemaj ; lukija Pinja Flink, 5 h 10 min
Tarina Hetemajn perheestä, joka pakeni Kosovon sotaa Suomeen 1992. Vanhempienhenkinen perintö kannusti lapsia eteenpäin vieraassa maassa ja vahvisti perheen yhteenkuuluvuutta. Fatbardhe Hetemaj valittiin vuoden pakolaisnaiseksi 2009.
277005

ROMMI, Satu
Teetä ja temppeleitä : matkakirjoituksia Thaimaasta, Burmasta ja Kambodžasta / Satu Rommi ; lukija Tuija Kosonen, 4 h 41 min
Kaakkois-Aasian reissuillaan kirjailija käy Thaimaassa, Burmassa ja Kambodžassa, ja tarkkanäköisten matkakuvausten lomassa avaa maiden oloja ja historiaa.
313453

ROPPONEN, Ville
Krimin niemimaa / Ville Ropponen & Natalia Deviatkina ; lukijat Anssi Rönnqvist ja Bruno Puolakainen, 8 h 14 min
Matkaoppaassa kerrotaan yleistietoa Krimistä, esitellään keskeisimmät matkakohteet sekä tarkastellaan Krimin todellisuutta mm. ympäristön ja kulttuurin tilan näkökulmasta.
270358

RÄMÖ, Matti
Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin / Matti Rämö ; lukija Niko Nieminen, 12 h 42 min
Matti Rämö polkee Helsingistä Ukrainan ja Georgian kautta Istanbuliin. Kuuden viikon ja 3500 kilometrin kiihkeä vaellus kulkee historian poimuissa Krimin sodasta Konstantinopoliin.
326787

SALBI, Zainab
Kahden maailman välissä : Saddamin varjosta vapauteen / Zainab Salbi ja Laurie Becklund ; suom. Jaana Ryynänen ; lukija Maarit Suutarla, 13 h 9 min
Muotokuva irakilaisesta perheestä, joka joutuu tahtomattaan Saddam Husseinin lähipiiriin. Rohkea tytär pakenee ylellisestä vankilastaan ja väkivaltaisesta, järjestetystä avioliitostaan. Hän rakentaa itselleen uuden elämän ja omistautuu sotien naisuhrien auttamiselle.
185928

SALZINGER, Caroline
Terveisiä pahan akselilta : arkea ja politiikkaa maailman suljetuimmissa valtioissa /Caroline Salzinger ; suom. Ulla Lempinen ; lukija Eeva Hytönen, 8 h 7 min
Yhdysvallat on julistanut vihollisekseen ja pahan akselivalloiksi Iranin, Irakin, Pohjois-Korean, Syyrian, Libyan ja Kuuban. Ruotsalainen toimittaja kertoo tavallisten ihmisten elämästä näissä maissa ja tilanteista, joista uutiset eivät kerro.
223419

STASIUK, Andrzej
Matkalla Babadagiin / Andrzej Stasiuk ; suom. Päivi Palokoski ; lukija Jari Aula, 11 h 6 min
Puolalaiskirjailijan tuokiokuvia ja pohdiskeluja matkoilta Euroopan taka- ja rajamaille, Romaniaan, Unkariin, Slovakiaan, Ukrainaan, Albaniaan ja Moldovaan. Tarinoissa kuvataan katoavaa elämänmuotoa, kyliä, ihmisiä ja maisemia, jotka jäävät vauhdilla eteenpäin laukkaavan yhtenäiskulttuurin jalkoihin.
182780

STATOVCI, Pajtim
Kissani Jugoslavia / Pajtim Statovci ; lukija Timo Mäkynen, 8 h 3 min
Albaanityttö Emine joutuu naimisiin miehen kanssa, jonka hän on tavannut vain kerran. Kaikki muuttuu, kun levottomuudet pirstovat maan heidän ympäriltään. Heidän poikansa kasvaa maassa, jossa hän ajelehtii, kunnes menee eräänä päivänä lemmikkikauppaan ja hankkii kuningasboan. Hän tapaa baarissa oikukkaan kissan, joka johdattaa hänet ravistelevalle matkalle menneisyyden kerroksiin.
321485

TUCKER-JONES, Anthony
Jihad : taistelevan islamin taustat / Anthony Tucker-Jones ; suom. Juhani Nieminen ; lukija Jussi Etto, 12 h 44 min
Britannian tiedustelupalvelussa toiminut historioitsija kertoo terrorismin juurista ja selvittää kansainvälisen terrorijärjestöjen kasvua ja niiden välisiä yhteyksiä muslimimaailmassa. Hän osoittaa että al-Qaida saa käyttövoimansa länsimaiden omista virheistä.
283913

TUOVINEN, Tarja
Hikeä, kyyneleitä ja sideharsoa : naisena kriisipesäkkeissä / Tarja Tuovinen ; lukija Saara Pasonen, 6 h 29 min
Päiväkirjamerkinnöissään Tarja Tuovinen kertoo sairaanhoitajan kokemuksistaan maailman kriisipesäkkeissä sekä avustustyön arjesta. Merkinnät paljastavat humanitaarisen työn todellisuutta, joka ei ole niin särötöntä kuin yleensä annetaan ymmärtää.
314191

VAKKURI, Juha
Afrikan sydämeen / Juha Vakkuri ; lukija Jari Aula, 15 h 37 min
Juha Vakkuri matkusti 2013 Keski-Afrikan kriisimaihin, jotka ovat diktatuureja tai joiden yhteiskunnallinen järjestys on murtunut. Konsulipassinsa avulla hän pääsi moniin paikkoihin, joihin muilla ei ollut asiaa. Kertomuksissa paljastuu maiden karu arki, mutta myös ihmisten elämänusko vaikeissa oloissa.
322231

VAKKURI, Juha
Afrikan ympäri / Juha Vakkuri ; lukija Jari Aula, 30 h 32 min
Vakkuri tutkii matkallaan 22 maan läpi sitä, miten eurooppalaisten vaikutus näkyy afrikkalaisessa nykypäivässä. Rannikot Mauritaniasta Djiboutiin ovat niitä seutuja, joille eurooppalaiset asettuivat ennen kuin uskaltautuivat sisämaahan. Monipuolinen tietopaketti maanosasta.
298221

WETTERSTRAND, Tuija
Kirjeitä Somaliasta : maa, joka lakkasi olemasta / Tuija Wetterstrand ; lukija Maarika Latva, 8 h 15 min
Kirjoittaja asui Somaliassa vuosina 1989-1990. Hän kertoo läheisilleen lähettämissään kirjeissä vieraasta kulttuurista, maan lähihistoriasta ja siitä, millaista oli elää suomalaisena Mogadishussa aikana jolloin maa hajosi ympäriltä.
307042

YOUSAFZAI, Malala
Minä olen Malala : koulutyttö, jonka Taliban yritti vaientaa / Malala Yousafzai ja Christina Lamb ; suom. Jaana Iso-Markku ; lukija Pinja Flink, 11 h 47 min
Kun Taliban otti vallan Swatin laaksossa Pakistanissa, vain yksi tyttö rohkeni taistella oikeudestaan koulutukseen. Talibanit hyökkäsivät koulubussiin ja ampuivat Malala Yousafzaita lähietäisyydeltä päähän. Teos kuvaa paitsi Malalan toipumista hyökkäyksen jälkeen, myös ennen kaikkea urhean tytön ja hänen perheensä taistelua tyttöjen oikeuksien puolesta.
315123