Siirry sisältöön

Blogi

Worldconin kunniaksi: kotimaisia naisia tieteiskirjallisuudessa

kuvituskuva naisesta

Helsingissä järjestetään 9.-13. elokuuta 75. Worldcon, maailman vanhin scifi- ja fantasiakirjallisuuden harrastajien tapahtuma. Worldcon kokoaa yhteen tieteiskirjailijoita ja lajityypin kirjallisuuden ystäviä. Tieteiskirjallisuutta pidetään usein miesten hallitsemana lajina. Kirjallisuudesta löytyy silti paljon naiskirjailijoita, ja tässäpä tapahtuman kunniaksi muutamia Celiasta löytyviä suomalaisia naiskirjailijoiden kirjoittamia tieteis- ja fantasiakirjoja. Voit lukea lisätietoja ja lainata kirjat alla olevia kansikuvia klikkaamalla.

Elsa Heporaudan runollinen teos edustaa varhaista kotimaista fantasiakirjallisuutta

Yksi varhaisimpia kotimaisia naiskirjailijan fantasiaromaaneja on Elsa Heporaudan kirjoittama Seeritin rakkaudentie: mielikuvitusromaani toisilta tähdiltä. Elsa Heporaudan tuotanto on nykyään painunut unohduksiin, mutta sotakirjeenvaihtajanakin toiminut Heporauta teki pitkän kirjallisen uran. Suomen historiaa arvostanut Heporauta oli myös Kalevala korun perustaja.

Sodan jälkeen vuonna 1947 ilmestynyt mielikuvituksellinen romaani kertoo kahdesta suomalaisesta hävittäjälentäjästä, jotka ajautuvat kesken lennon vieraalle planeetalle. Elsa Heporaudan romaani on runollinen kertomus, jonka vanhahtava kieli luo siihen oman hohtonsa. Kirja on vielä tuotannossa, mutta sen voi varata Celianetin kautta:

Seeritin rakkaudentie -kirjan kansikuva

Johanna Sinisalon klassikko ja uutuus

Johanna Sinisalo on Suomen kuuluisimpia tieteis- ja fantasiakirjailijoita. Hänen tunnetuin kirjansa on mytologiaa ja luonnontiedettä yhdistävä, kerrostalon takapihalta löytyvästä metsänpeikosta kertova Ennen päivänlaskua ei voi, josta Sinisalo sai Finlandia-palkinnon vuonna 2000. Kirja on ensimmäinen Finlandia-palkinnon saanut fantasiakirja.

Sinisalon uusin romaani Auringon ydin on satiirinen dystopiakuvaus terveysfasismiin ajautuneesta yhteiskunnasta, jossa naiset ovat menettäneet ihmisarvonsa.

Ennen päivänlaskua ei voi:

Ennen päivänlaskua ei voi -kirjan kansi

Auringon ydin:

Auringon ydin -kirjan kansi

Tulevaisuuden dystopiakuvausta Emmi Itärannalta

Emmi Itäranta on kirjoittanut kaksi fantasiaromaania, Teemestarin kirjan ja Kudottujen kujien kaupungin. Teemestarin kirjan Itäranta kirjoitti samanaikaisesti suomeksi ja englanniksi. Kirja kertoo tulevaisuuden kaoottisesta maailmasta, jossa ihmiskunnan rippeet taistelevat hupenevista vesivaroista. Englanninkielinen versio Memory of water löytyy myös Celiasta, joten kumpaakin kirjaa voi kuunnella vaikka rinnakkain.

Teemestarin kirja:

Teemestarin kirjan kansikuva

Memory of water:

Memory of water -kirjan kansikuva

 

Reaalifantasiaa Maarit Verroselta

Maarit Verronen on tuottelias kirjailija, joka on kirjoittanut useiden eri lajityyppien välillä liikkuvia kirjoja. Verrosen kirjat ovat usein reaalifantasiaa, ja niissä on toistuvana teemana ulkopuolisuus ja sivullisuuden tunne.

Karsintavaihe kuvaa tulevaisuuden yhteiskuntaa, jossa suuryritykset hallitsevat ihmiskuntaa hierarkian luovien mikrosirujen kautta. Kirkkaan selkeää sijoittuu samaan maailmaan kuin Karsintavaihe. Se kuvaa ekokatastrofin seurauksia yhteiskunnalle.

Karsintavaihe:

Karsintavaihe-kirjan kansi

 

Kirkkaan selkeää:

Kirkkaan selkeää -kirjan kansi

Paljon lisää Celianetistä

Nämä kirjat ovat muutama nosto Celiasta löytyvistä tieteis- ja fantasiakirjoista. Celianetistä kirjoja löytyy hakusanoilla tieteiskirjallisuus ja fantasiakirjallisuus monin verroin enemmän!

Lähteet: Kirjasampo.fi, Risingshadow.fi.

Teksti: Eeva Paunonen, kokoelmapäällikkö (vt.), Celia

Eeva Paunonen