Siirry sisältöön

Blogi

Urheilua ja eksotiikkaa – Rion olympialaiset ovat täällä!

Rion olympialaiset 2016

Olympiatuli leimahti Rio de Janeirossa viime viikonloppuna käynnistäen kesän jännittävimmän urheilutapahtuman. Suomalaismitaleja vielä toistaiseksi odotellaan, mutta urheilutunnelmaan ja brasilialaiseen elämänmenoon pääsee kiinni myös äänikirjojen parissa!

Olympialaisten historia on täynnä kummallisia, hauskoja ja dramaattisia tarinoita. Niihin voi tutustua Lasse Erolan Omituiset olympialaiset: kesäkisojen erikoisia sattumuksia –kirjan kautta. Urheilulajien synty puolestaan avautuu mielenkiintoisella tavalla Juha Kanervan Urheilulajien synty -kirjassa, joka esittelee monipuolisesti kaikki nykyiset olympialajit ja lisäksi muita kiinnostavia lajeja. Kirja valittiin vuonna 2012 vuoden urheilukirjaksi.

Kisojen taustalla käytävistä valtapeleistä kiinnostuneille sopii elämäkerta Peter Tallbergista, joka on vaikuttanut Kansainvälisessä Olympiakomiteassa lähes 40 vuotta ja ollut urheilijanakin mukana viisissä olympiakisoissa. Suomalaisten mitalijahtia jännittäessä voi muistella historian saavutuksia Viimeiset oikeat olympialaiset: Helsinki 1952 – kirjan kautta ja tutustua huippu-urheilijan mielenmaisemaan juoksijalegenda Paavo Nurmesta kertovan romaanin siivittämänä. Yksin: romaani on tilinteko Nurmen saavutuksista ja pettymyksistä, häviämisen pelosta, varman päälle laskemisesta ja katkeruuden tunteesta.

Olympialaiset tarjoavat ikkunan myös Brasilian ainutlaatuiseen kulttuuriin. Monipuolisuudessaan brasilialainen kulttuuri on vertaansa vailla, koska monitaustaisen väestön myötä se on saanut vaikutteita sekä aasialaisesta, eurooppalaisesta, afrikkalaisesta että alkuperäisväestön historiasta. Maria Mannerin ja Teivo Teivaisen tietokirja Brasilia on kattava kuvaus maan murroksesta, kasvukivuista, toiveista ja pettymyksistä. Kirja julkaistaan äänikirjana tulevan syksyn aikana ja on jo varattavissa Celianet-verkkopalvelussa. Kaunokirjallisempaa näkökulmaa Brasilian historiaan tarjoaa Ana Veloson romaani Kun kahvi kukkii, joka kertoo romanttisen tarinan kauniista ja rikkaasta kahviparonin tytär Vitóriasta 1800-luvun Brasiliassa.

Nykybrasilian elämänmenoon puolestaan voi tutustua Niina Within matkakertomuksen kautta. Rahtilaivalla Brasiliaan on vauhdikas kertomus rinkkamatkasta, joka vei kirjoittajan Salvadorin karnevaaleihin ja jokilaivalla pitkin Amazonia sademetsän halki. Amazonian sademetsä ja sen eristyksessä elävät intiaaniheimot ovat kiehtoneet seikkailijoita kautta aikojen. Viidakon uumeniin johdattaa kuulijan myös Anders C. Krogh, joka toteutti unelmansa ja vietti vuoden pienen matses-heimon parissa Amazonian sademetsässä. Hän kertoo matkakertomuksessaan Jaguaarin voima sopeutumisestaan luonnonkansan elämään ja kuvaa sen uhanalaista elämäntapaa ja kulttuuria.

Ja, jotta myös lastenkirjojen ystävät pääsevät matkatarinoinnin makuun, kannattaa viimeiseksi lukutärpiksi ottaa Mauri ja Tarja Kunnaksen Herra Hakkaraisen seitsemän ihmettä. Kirjassa Herra Hakkarainen voittaa matkan ihan mihin tahansa kohteeseen maapallolla ja vierailee muun muassa Brasilian Riossa, jossa hän ihastelee paikallisten jalkapallotaitoja – ja pelastaa rangaistuslaukauksellaan sambakarnevaaleihin valmistautuvan signora Elviran pukeutumispulmat!

Toivomme kaikille vauhdikkaita lukuhetkiä äänikirjojen parissa ja mitalirikkaita kesäolympialaisia. Celian kirjasuositukset olympialaisiin on listattu alle aakkosjärjestyksessä.

 

Brasilia (varattavissa)
Maria Manner, Teivo Teivainen
Teos on kattava kuvaus Brasilian murroksesta, kasvukivuista, toiveista ja pettymyksistä. Ensin täytyy tutustua Brasilian historiaan, jotta sen nousua ja kasvukipuja voi ymmärtää. Kirjassa pohditaan myös uskontoa, rasismia, koulutusta ja kansalaisten vaatimuksia. Teos on tarina vauraudesta, vallasta ja epätasa-arvosta.
336910

Herra Hakkaraisen seitsemän ihmettä
Mauri Kunnas, Tarja Kunnas ; lukija Mikko Lauronen, 28 min.
Herra Hakkarainen voittaa matkan ihan mihin tahansa kohteeseen maapallolla. Matkailu avartaa. Koe herra Hakkaraisen ja hänen seitsemän tassulaisen kanssa maailman ihmeet Niagaran putouksilta Egyptin pyramideille. Kirjassa vieraillaan myös Brasilian Riossa, jossa Hakkarainen ihastelee brasilialaisten jalkapallotaitoja – ja pelastaa rangaistuslaukauksellaan sambakarnevaaleihin valmistautuvan signora Elviran pukeutumispulmat!
289016

Jaguaarin voima : vuosi Amazonian sademetsässä
Anders C. Krogh ; suom. Sanna Manninen ; lukija Reijo Hukkanen, 10 h 50 min.
Nuori norjalaismies toteutti unelmansa ja vietti vuoden pienen matses-heimon parissa Amazonian sademetsässä. Hän kertoo sopeutumisestaan luonnonkansan elämään ja kuvaa sen uhanalaista elämäntapaa ja kulttuuria.
261612

Kun kahvi kukkii
Ana Veloso ; suom. Helen Moster ; lukija Markku Virtanen, 24 h 18 min.
Kaunis ja rikas kahviparonin tytär Vitória on tavoiteltu vaimoehdokas 1800-luvun Brasiliassa. Ainoa joka sytyttää Vitórian intohimon on orjien vapauttamisen puolesta taisteleva mystinen Leon. Hän edustaa elämäntapaa, joka ei ole perheen mieleen.
159493

Omituiset olympialaiset : kesäkisojen erikoisia sattumuksia
Lasse Erola ; lukija Outi Vuoriranta, 3 h 38 min.
Olympialaisten historia on täynnä kummallisia, hauskoja ja dramaattisia tarinoita. Kirja paljastaa mm. minne Carl Lewis hautasi kultamitalinsa ja mitä venyttelevä Tapio Rautavaara totesi kuninkaan saapuessa paikalle.
288022

Rahtilaivalla Brasiliaan : vuorotteluvapaalla Etelä-Amerikassa
Niina With ; lukija Virpi Haatainen, 5 h 37 min.
Kolmenkymmenen ikävuoden kolkutellessa ovea kirjoittaja anoi vuoden vuorotteluvapaan, pakkasi rinkan ja hyppäsi rahtilaivaan. Matka vei Brasiliaan, Salvadorin karnevaaleihin ja jatkui jokilaivalla pitkin Amazonia, Bolivian suola-aavikon kautta Argentiinaan.
112165

Urana olympiakisat : Peter Tallbergin tuulinen elämä
Arto Teronen ja Jouko Vuolle ; lukija Netta Dahlberg, 8 h 16 min.
Peter Tallberg on tehnyt ainutlaatuisen urheilijan ja urheilujohtajan uran kansainvälisellä näköalapaikalla. Hän on vaikuttanut Kansainvälisessä Olympiakomiteassa lähes 40 vuotta ja ollut urheilijana mukana viisissä olympiakisoissa. Urheilun ulkopuolella hän on tehnyt päivätyönsä liike-elämässä ja muun muassa perheyrityksen johdossa.
323674

Urheilulajien synty
Juha Kanerva ; Vesa Tikander ; lukija Tuula Kojo, 23 h 14 min.
Vuoden urheilukirja 2012. Urheiluhistorian tietopaketti esittelee kaikki olympialajit ja lisäksi muita kiinnostavia urheilulajeja. Kirja selvittää eri lajien kehittymistä nykymuotoonsa sekä niiden rantautumista Suomeen.
304543

Viimeiset oikeat olympialaiset : Helsinki 1952
Antero Raevuori ; lukija Eero Soininen, 10 h 15 min.
Kirja Helsingin kesäolympialaisista on paitsi kiehtovaa urheiluhistoriaa myös tarkkaa ajankuvaa ja yhteiskunnan, kylmän sodan jännitteiden tarkastelua.
122300

Yksin : romaani
Karo Hämäläinen ; lukija Risto Puolimatka, 6 h 7 min.
Paavo Nurmi, yksi myyttisimmistä suomalaisista urheilijoista, pystyi mihin tahansa. Romaani on tilinteko Nurmen saavutuksista ja pettymyksistä, häviämisen pelosta, varman päälle laskemisesta ja katkeruuden tunteesta.
331028