Siirry sisältöön

Blogi

Tarina kuuluu kaikille! Kirjavinkkejä 3. luokan erityisoppilaille

Kutkuttavat, jännittävät, hassut, huikeat tarinat! Kirjastotyön yksi parhaimpia puolia on nähdä kirjojen ja tarinoiden löytävän lukijansa hyllyjen välissä, vinkkauksissa tai vaikkapa lukuvalmennuksessa. Lukuinnon syttymisen ja säilymisen kannalta on oleellista, että jokaiselle lukijalle löytyisi juuri se sopiva, omalta tuntuva kirja.

Kun lukutaito on sujuva, potentiaalisten kirjojen määrä on valtava. Lukemiseen liittyvien haasteiden myötä valinnanmahdollisuudet kuitenkin kaventuvat. Suomessa julkaistaan paljon laadukasta lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Silti kirjavinkkauksia valmistellessa usein tulee miettineeksi, löytyykö valikoimasta oikeasti se sopiva kirja jokaiselle lukijalle? Löytyykö juoneltaan kiinnostava kirja sille lukijalle, joka ehkä mekaanisesti lukee hyvin, mutta jolle sanojen sisällön ymmärtäminen on vaikeaa? Entä sille, jolle lukemisen tekninen puoli tuottaa vaikeuksia, mutta joka voisi kuunnellen lukea tiiliskiven paksuisen fantasiaeepoksen? Tai sille, jolle keskittyminen on niin vaikeaa, että yhteiselo kirjan kanssa ei sen vuoksi kestä paria sivua kauempaa?

Kirjan monet muodot lukemisen tukena

Yksi keino laajentaa kirjojen ja tarinoiden saavutettavuutta on hyödyntää erilaisia kirjaformaatteja. Siksi päätimme Helsingin kaupunginkirjaston ja Celian yhteistyönä koota kirjavinkkauksen tueksi vinkkauspaketin. Toivomme, että vinkkauspaketti helpottaisi erityisoppilaiden vinkkausten suunnittelua ja toteuttamista sekä lisäisi kirjaston työntekijöiden, opettajien ja oppilaiden tietoisuutta erilaisista kirjan käyttöliittymistä.

Vinkkauspaketissa on kunkin kirjan tiedot: nimi, kirjailija, ilmestymisvuosi, kansikuva, kuvaus kirjan juonesta ja tieto siitä, minkätasoiselle lukijalle kirja sopii. Kuvakaappaus vinkkauspaketin sivusta.

Esimerkki kirjavinkkauspaketin sivusta.

Vinkkauspaketti koostuu mm. vinkkaajille tarkoitetusta kirjalistasta ja vinkkauksen järjestämistä helpottavasta materiaalista. Kirjalistaan on kerätty eri tasoisia kirjoja eri formaateissa: tavallisen printtikirjan lisäksi kirjat ovat saatavilla joko äänikirjoina, DaisyTrio-kirjoina, e-kirjoina tai pistekirjoina.

Vinkkauspaketti on suunnattu erityisesti kolmasluokkalaisille, sillä Helsingin kaupunginkirjastossa juuri tämän ikäryhmän parissa tehdään paljon töitä. Kirjasto pyrkii vuosittain tarjoamaan kirjavinkkauksen jokaiselle kaupungin 3. luokalle, ja joukkoon mahtuu paljon erityisoppilaita ja erityisopetuksen ryhmiä.

Celian kirjat madaltavat lukemisen kynnystä

Erityisesti Celian DaisyTrio-kirjat ovat osoittautuneet monen oppilaan kohdalla kullanarvoiseksi: keskittyminen ja kirjan tarinan seuraaminen helpottuvat, kun samanaikaisesti tarinaa voi sekä kuunnella että lukea itse. Äänikirjan avulla esimerkiksi lukemisen teknisen sujuvuuden kanssa painiskeleva oppilas pääsee käsiksi oman ikätason mukaisiin tarinoihin, jotka oman lukutaidon osalta saattavat muutoin olla ulottumattomissa.

Celian äänikirjavalikoima on myös huomattavasti yleisten kirjastojen valikoimia laajempi, jolloin todennäköisyys houkuttelevan kirjan löytämiseen kasvaa. Pratsam Reader -sovelluksen avulla nämä monet kirjat löytyvät näppärästi myös oppilaan omasta älypuhelimesta.

Uusia kirjoja tarvitaan eritasoisille lukijoille

Toivomme, että Celian aineistoja hyödyntämällä kynnys hypätä tarinan kyytiin olisi monen oppilaan kohdalla matalampi kuin pelkän painetun kirjan avulla. Tämä ei toki poista sitä tosiasiaa, että eritasoisille lukijoille tarvitaan kipeästi myös kielellisesti ja visuaalisesti laadukkaita printtikirjoja.

Lukijakunta kirjoille on laaja ja kirjava – lukiesteisten lisäksi esimerkiksi monen ikäiset S2-oppilaat tarvitsevat kirjoja, jotka houkuttelevat tarinoiden maailmaan kunkin omaa luku- ja ikätasoa kunnioittaen. Toivotaan, että vuosi 2018 toisi mukanaan teoksia, jotka tavoittaisivat erityisesti näitä lukijoita!

Lataa kirjavinkkauspaketti Celianetistä.

Piia Bågman
Pedagoginen informaatikko, Helsingin kaupunginkirjasto
piia.bagman@hel.fi