Siirry sisältöön

Blogi

Sukellus tiedon mereen ja tarinoiden sampoon

Fanny Neittaanmäki selfiessä Pentti Haanpään teoksen Noitaympyrä kanssa

Fanny Neittaanmäki selfiessä suosikkikirjansa kanssa

 

”Äänikirjat ovat minulle erittäin tärkeitä. Olen aina pitänyt lukemisesta, mutta lukemisesteen vuoksi pidempien tekstien lukeminen kuormittaa. Äänikirjat avasivat jälleen tien kirjojen pariin ja tekivät mahdolliseksi myös yliopisto-opintojen jatkamisen”, kertoo Fanny Neittaanmäki, joka valmistui joulukuussa 2015 filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta.

– Olenkin nyt ahminut kirjoja urakalla – sekä opintojen kirjallisuutta että kauno- ja tietokirjoja, joita on Celian kokoelmissa, Fanny toteaa ja jatkaa rakkaasta lukuharrastuksestaan:

– Keskustelen kirjoista perheenjäsenten ja tuttavien kanssa, ja usein löydänkin näitä minulle vinkattuja, kiinnostavia kirjoja Celiasta. Etsin myös jonkin verran uutuuksia ja pyydän teoksia hankittavaksi kokoelmiin.

– Melkein aina on menossa joku Pentti Haanpään teos, ei väliä, monettako kertaa, nauraa Haanpää-fani Fanny.

Äänikirja – tarpeellinen oppimisväline

Celiasta Fanny Neittaanmäki sai tietää ensimmäisen kerran, kun hän haki tietoa lukemisesteistä ja äänikirjoista ja törmäsi Celian verkkosivuihin. Verkon kautta äänikirjojen käyttökin sujuu nyt tottuneesti.

– Celian kirjat olivat erittäin merkittäviä opintojeni kannalta. Äänikirja on työväline, hieman erilainen kanava, jota pitkin aivoille annetaan ajateltavaksi kirjojen sisältö, Fanny kuvailee.

Vaikka Fanny sanoo olevansa hyvin tyytyväinen Celian äänikirjapalveluun, kehittämisehdotuksiakin löytyy. Etnologiaa, sukupuolentutkimusta ja aikuiskasvatustiedettä opiskellut Fanny ei yleensä löytänyt kurssikirjoja valmiina Celian valikoimista, vaan ne valmistettiin hänelle tilauksesta kolmessa kuukaudessa.

– Oppikirjojen valmistamiseen tarvittava aika on melko pitkä, ja vaikka hyvällä opintojen suunnittelulla selviää pitkälle, palvelun olisi hyvä olla notkeampi, sillä opiskeluaikatauluihin voi tulla yllättäviä muutoksia, selittää Fanny.

Paljon kirjoja kuuntelevan Fannyn toinen toive liittyy – arvatenkin – kirjojen luentaan.

– Puhesyntetisaattori on edelleen jonkin verran kömpelö, joten toivottavasti Celialla on mahdollisuus hyödyntää alan teknologista kehitystä. Suurinta osaa ihmisäänellä luetuista kirjoista on helppo kuunnella, mutta toivon, että selkeään ääntämykseen kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Joidenkin lukijoiden puhe puuroutuu helposti, etenkin jos kuuntelunopeutta lisää yhtään, Fanny huomauttaa.

Äänikirjasta tukea oppimisvaikeuksissa

Celian äänikirjapalvelun voi opiskelija saada käyttöönsä omasta korkeakoulukirjastostaan. Tärkeää onkin saada tieto palvelusta leviämään, jotta mahdollisimman moni opiskelija saisi tukea oppimisvaikeuksiin. Fannylla on tähänkin hyviä vinkkejä.

– Hyvis-hyvinvointineuvojat ja amanuenssit olisi hyvä perehdyttää Celian tarjoamiin mahdollisuuksiin. Myös YTHS:n, julkisten terveyspalvelujen ja TE-toimistojen työntekijöiden, etenkin ammatinvalintapsykologien, tulisi osata opastaa lukemisesteinen opiskelija tai opiskelemaan aikova sekä lukemisesteiden tutkimuksiin että Celian palvelujen käyttäjiksi.

– Tärkeää on osata kertoa asiakkaalle konkreettisesti, mitä kautta lukemisesteitä lähdetään selvittämään, ja että lukemisesteitä on monenlaisia, Fanny painottaa ja lisää:
– Tarvitaan myös paljon rohkaisua – lukemiseste ei estä menestyksekästä opiskelua, kun työvälineet ovat kunnossa.

Tuore etnologi pohtii avoimesti myös lukemisesteen merkitystä.
– Lukemisesteitä on hyvin monenlaisia, ja sen jälkeen kun esteen syy on selvitetty ja välineet ovat kunnossa, kyseessä on ominaisuus, joka tuottaa usein uudenlaisia tapoja tehdä asioita.

Lukivaikeus voikin Fannyn mielestä olla juuri se eteenpäin ajava voima.
– Kokemukseni mukaan lukemisesteiden kanssa selviävistä ihmisistä tulee mainioita työntekijöitä, sillä he ovat tottuneet etsimään toisenlaisia tapoja tehdä asioita, ja heiltä on kysytty myös tavallista enemmän sinnikkyyttä, Fanny sanoo.

Kaunokirjallisuus – runsauden ehtymätön sarvi

– Celian äänikirjapalvelun avulla sain toteutettua yhden unelmistani eli maisterin tutkinnon ja nautin opiskelusta todella paljon, muistelee Fanny haikeana opiskeluvuosiaan.

Mutta jatkossa on enemmän aikaa uppoutua niihin lukemattomiin kaunokirjoihin!
– Parasta Celian äänikirjapalvelussa on monipuolinen ja ennakkoluuloton kokoelma, Fanny kehaisee.

– Kaunokirjallisuudessa minua houkuttelee lukemaan rikas ilmaisu ja vetävä poljento, tarinankin pitää tietysti toimia. Mitään suosikkigenreä ei ole. Klassikoita on tullut kuunneltua nykykirjallisuuden rinnalla. Ei ole olemassa aihetta, josta ei saisi kirjoitettua kiehtovaa kirjaa.

Näin siis Fanny, jonka viehtymystä tarinoiden sampoon kuvaa osuvasti hänen lausahduksensa:
– Olen kiinnostunut ihmisestä kulttuureja luovana olentona, ja tarkastelen uteliaana erilaisia ilmiöitä ja niiden moniulotteisia taustoja.

 

Teksti: Pirjo Nironen
(Fanny Neittaanmäen haastattelun pohjalta)