Siirry sisältöön

Blogi

Seinäjoen kaupunginkirjasto: saavutettavuutta lapsille ja nuorille!

Seinäjoen pääkirjasto Apila

Vuoden 2017 Celia-palkinto myönnettiin Seinäjoen kaupunginkirjastolle. Palkinto myönnetään yleiselle kirjastolle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt kirjastopalveluiden saavutettavuutta.

Palkinnon myöntänyt raati kiitteli Seinäjoen kaupunginkirjastoa monipuolisesta lähestymisestä lasten ja nuorten kirjastopalveluiden saavutettavuuteen. Muun muassa erilaiset lukemiseen rohkaisevat kampanjat ja lukukerhot auttavat lapsia löytämään iloa ja varmuutta lukemisesta. Lisäksi Seinäjoen kaupunginkirjaston jokainen toimipiste tarjoaa Celian rekisteröintipalvelua sekä tukea Celian kirjojen äärelle pääsemiseen.

Haastattelimme Seinäjoen kaupunginkirjaston kirjastotoimenjohtaja Mervi Heikkilää voiton tiimoilta.

Lukitiimi lasten ja nuorten apuna

Seinäjoen kaupunginkirjaston monipuolisesta saavutettavuustoiminnasta Heikkilä nostaa erityisesti esiin lukitiimin, joka tukee sellaisten lasten ja nuorten lukuharrastusta, joilla on erityisvaikeuksia lukemisessa. Tiimissä on edustus jokaisesta kirjaston toimipisteestä sekä myös peruskoulun erityisopetuksesta.

Heikkilä kertoo, että ”tiimin työtä on suunnitella ja toteuttaa käytännön toimenpiteitä, kuten 2.-4.-luokkalaisten lukilasten vuosittainen, kaksiosainen kirjastokampanja (tänä vuonna nimeltään Löytöretki), Apila-leirit 3. luokkalaisille lukilapsille (lukusujuvuuden kuntoutusta ja erilaisia kulttuuriharrastuksia kivalla tavalla), lukukoiratoiminta (pääkirjasto ja lähikirjastot) ja lukikerhot.”

Kohti parempaa saavutettavuutta

Määrätietoinen ja monipuolinen lähestyminen saavutettavuuteen on kuitenkin pitkän työn tulosta. Heikkilän mukaan saavutettavuuden huomioiminen on ”lisääntynyt pikku hiljaa viimeisten vuosien kuluessa, kun olemme entistä vahvemmin ymmärtäneet, että erityiset asiakkaat tarvitsevat erityisiä kirjastopalveluja.”

Ensiarvoisen tärkeää olisikin tuoda kirjaston palvelut juuri niiden saataville, jotka ovat toistaiseksi jääneet enemmän tai vähemmän palveluiden ulkopuolelle ja jotka näin ollen kirjastojen palveluja kipeimmin kaipaisivat.  ”Myös kirjaston yhteiskunnallisen ja miksei taloudellisenkin vaikuttavuuden näkökulmasta kannattaa panostaa niihin, jotka meitä eniten tarvitsevat”, Heikkilä linjaa.

Seinäjoen kaupunginkirjasto on toiminnallaan asettanut erinomaisen esimerkin siitä, miten saavutettavuustyötä voidaan kirjastoissa tehdä. Jokainen kirjasto lähestyy aihetta omasta vinkkelistään, mutta hyvänä yleisvinkkinä Heikkilä ehdottaa ottamaan yhteyttä oman alueen erityisopettajiin: ”Suosittelen lämpimästi yhteistyötä erityisopetuksen kanssa. Meillä se toimii loistavasti, ilman erityisopetusta emme tavoittaisi oikeaa kohderyhmää samalla kattavuudella ja tarkkuudella kuin nyt. Ja yhteiset palaverit tuottavat aivan huikeita ideoita.”

Kaikki vuoden 2017 Celia-palkinnon ehdokkaat perusteluineen

Kuva: Seinäjoen kaupunginkirjasto, pääkirjasto Apila


Johannes Koski,
Viestintäasiantuntija