Siirry sisältöön

Blogi

Myös muistisairas tarvitsee tarinoita

Kirjoittajan Riitta Taarasti kuva

Siellä he ovat taas ruokailutilan pöydän ympärillä. He eivät tiedä odottaa minua, sillä aloitamme alusta joka kerta, kun saavun heitä tapaamaan. Yhden kasvoilla näen ilahtuneen katseen, toisella kysyvän, mutta tiedän, että kun poistun puolisen tuntia myöhemmin, olemme kokeneet yhdessä jotain arvokasta.

Olen lukulähettiläs. Käyn lukemassa muistisairaille vanhuksille vanhainkodissa. Minulle lähtölaukauksena toimi syksyllä 2018 näkemäni uutinen, jossa kerrottiin Helsingin kaupunginkirjaston Lukulähettilääksi!-hankkeesta. Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa lukuharrastuksen säilyminen lukemalla ääneen ikääntyneille, muistisairaille sekä muille, jotka eivät pysty enää lukemaan itse tai tarvitsevat apua lukemisessa. Tuon uutisen herättämänä minä sain uuden harrastuksen vapaaehtoisena lukulähettiläänä ja sen kautta olen oppinut lukemisesta paljon uutta.

Vapaaehtoistyö tuo iloa

Jopa 40 % suomalaisista tekee vapaaehtoistyötä. Siksipä se, että kerron vapaaehtoistyön tuovan iloa, ei ole uutinen kenellekään. Sen sijaan muistisairaan kohtaamisesta tekstien äärellä ei ainakaan minulla itselläni ollut aavistustakaan ennen lukulähettiläänä aloittamista. Miksi lukea ihmisille, jotka unohtavat saman tien sen, mitä ovat kuulleet?

Kun olin käynyt vasta pari kertaa lukemassa, sain olla mukana tilanteessa, joka vahvisti entisestään uskoani tarinoiden voimaan. Luin tarinaa, jonka miljöönä oli Linnanmäki. Pysähdyin kysymään haluaisiko joku kertoa mitä tarina on tuonut mieleen. Sillä kertaa lukutilaan oli tuotu sängyssään 100-vuotias rouva. Kuulin hänen hennon äänensä ja kumarruin hänen puoleensa. Hän kertoi valloittavan tarinan työskentelystään Linnanmäellä. ”Aino puhuu!”, kuulin ympäriltäni. Tiedän, että musiikki ja eläinten läsnäolo saavat muistisairaissa vanhuksissa aikaan tuollaisia ”heräämisiä”, mutta myös ääneen luetun tarinan virkistävä ja koskettava voima voi olla suuri. Sen jälkeen olen kuullut pieniä ja suuria tarinoita. Katkelmia ja kokonaisia elämänvaiheita. Niitä olen kuullut lukemieni tekstien herättämänä ihmisiltä, jotka eivät muutoin muista esimerkiksi ikäänsä tai mitä aamulla ovat syöneet. Uskon, että niiden tarinoiden kertominen saa aikaan hyvää myös kertojissa itsessään.

Ääneen luettavaksi sopivat tekstit oppii valitsemaan lukemalla

Ensimmäisille lukukäynneille mennessäni otin mukaan pitkiä tekstejä. Ajattelin yhdistää omaa lukuharrastustani lukien ääneen novelleja ja romaaneja, joita lukisin muutenkin. Näppärää, kun ajasta on muutenkin pulaa. Heti ensimmäisillä kerroilla huomasin, että tekstit olivat liian vaikeita ja kaiken lisäksi kukaan kuulijoistani ei muistanut mitä edellisellä tapaamisella oli luettu ja puhuttu. Niinpä nuo kohtaamiset toimivat oppaanani ja kuulijat opettajinani.
Nyt tiedän, että kohtaaminen on se tärkein asia. Kirjat ja tekstit toimivat liimana, joka saa aikaan vanhainkodissa käynnit. Luen pienen pätkän, pidän taukoja, kysyn, kierrän ja näytän kuvia. Pidän huolta, että jokainen tulee huomatuksi. Kun luen ja lukemani teksti naurattaa minua, nauravat myös kuulijani. Sitten me nauramme sille, että meitä yhdessä naurattaa. Jokainen lukukerta ohjaa seuraavan kerran tekstien ja teemojen valintaa.

Hetkessä elämisen moninaisuus

Näin vuoden alkuun moni meistä on asettanut itselleen tavoitteeksi karsia turhaa poukkoilua ja hälinää ja tuoda sen tilalle keskittymistä ja hetkessä elämistä. Yksi suurimpia oppeja, joita olen muistisairaille kuulijoilleni lukemisesta saanut, on hetkessä elämisen syvempi ymmärtäminen. Se tunne on vaikea sanoittaa, mutta sen sijaan minun on helppoa kehottaa jokaista lukemisesta nauttivaa heittäytymään ääneen lukemisen matkalle.

Lukuhaaste sinulle

Jos pidät lukemisesta ja vapaaehtoistyö sopii arvomaailmaasi ja elämäntilanteeseesi, älä jää miettimään, vaan anna itsellesi mahdollisuus koettaa, olisiko ääneen lukeminen sinun juttusi. Samaan haluan rohkaista hoiva-alan työntekijöitä ja muistisairaiden läheisiä. Kirjallisuus ja tekstit saattavat olla ovia asioihin, jotka jäisivät muuten kokematta ja käsittelemättä. Jos tekstien valinta tuntuu hankalalta, aina voi mennä lähikirjastoon ja pyytää vinkkejä ja esimerkiksi valikoimaan kannattaa tutustua. Samoin kaikki ovat tervetulleita Facebookin Lukulähettiläät -ryhmän, joka on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita vanhuksille ääneen lukemisesta.

Palataan vielä vanhainkodille. Tekstit on luettu ja niistä on keskusteltu. Pakkaan kirjat laukkuun ja puen ulkovaatteet ylleni. ”Nyt se lähtee”, sanoo aina yhtä iloinen rouva. ”Saanko tulla tapaamaan teitä taas ensi viikolla?” kysyn. ”Tule vaan”, kuulen heidän sanovan. Kerron lyhyesti, miten päiväni siitä jatkuu ja sitten vilkutetaan hyvästiksi. Käytävällä hoitaja pysäyttää minut ja kiittää käynnistä kertoen, että se on arvokasta.

Riitta Taarasti
vapaaehtoinen lukulähettiläs

******************************
Tietoja kirjoittajasta:
Olen koulutukseltani viestinnän ammattilainen ja työskentelen Kirjastokaistan tuottajana ja toimittajana. Teemme Kirjastokaistalle videoita kirjallisuudesta, lukemisesta ja kirjastoista.
www.kirjastokaista.fi
www.facebook.com/kirjastokaista

 

Iloa muistisairaille ja ikäihmisille myös Celian äänikirjoista

Celian maksuttomat äänikirjat löytyvät Celianet-verkkopalvelusta, www.celianet.fi. Tässä joitakin vinkkejä esim. muistisairaille soveltuvista kirjoista:

Lyhyet ja kieliasultaan mukautetut tekstit ovat helposti ymmärrettäviä. Selkokirjat ovat tähän tarkoitukseen hyviä. Löydät ne kirjoittamalla Celianetin perushakuun: selkokirja.
Lyhyitä kertomuksia, novelleja ja satuja löydät lyhenteillä: kert, nov, satu
Kaskuja, vitsejä ja runoja voit hakea hakusanoilla: kask, vitsit, runot
Kiinnostavaa kuunneltavaa voivat olla myös vuodenaikoihin ja juhliin liittyvät kirjat.
Luontokirjat löytyvät kirjoittamalla perushakuun: luon
Eläinaiheisia kirjoja löytyy hakusanalla: eläi
Historiaan, matkoihin, vanhoihin aikoihin ja tapoihin liittyvät kirjat voivat tuoda esiin muistoja ja keskustelun aiheita. Celian kokoelmasta löytyy myös murteella luettuja kirjoja.

Tutustu Kirjavinkkejä senioreille -kirjalistaan, jolta löytyy esimerkkejä edellä mainittuihin teemoihin liittyvistä kirjoista!