Siirry sisältöön

Blogi

Luetaan ääneen!

Maailman ääneen lukemisen päivää vietetään tänä vuonna 24.2. Ääneen lukeminen ja tekstien kuuntelu kannattavat, sillä ne parantavat lapsen lukusujuvuutta. Lukukeskus on koonnut 10 faktaa lukemisesta. Kodin merkitys lukijaksi kasvamiselle on keskeinen.

Tehostetun tuen tarpeessa olevaa oppilasta voi innostaa kirjojen pariin lukemalla ääneen lastenkirjoja. Aina ääneen lukeminen ei ole mahdollista, ja silloin äänikirja on oiva vaihtoehto. Vanhempia kannattaa rohkaista hankkimaan lapselle äänikirjoja. Lapset voivat kuunnella niitä kotona ja vaikka automatkoilla.

”Äänikirjat vahvistavat lapsen keskittymis- ja eläytymiskykyä samaan tapaan kuin aikuisen ääneen lukeminen lapselle. Äänikirjaa kuunnellessaan lapsi voi samalla piirtää tarinan tapahtumia ja näin kuvittaa tarinan itse mieleisekseen,” Päivi Heikkilä-Halttunen toteaa kirjassaan Lue lapselle! Opas lasten kirjallisuuskasvatukseen. Äänikirjan lukeminen vahvistaa lapsen monilukutaitoa.

Vinkkejä äänikirjan lukemiseen:

  • Valitse oppilaalle / lapselle sopiva kirja.
  • On tärkeää, että kirjan teksti on riittävän lyhyt, että motivaatio ja keskittyminen säilyvät. Äänikirjojen kokonaiskeston voi tarkistaa etukäteen.
  • Äänikirjaa voi lukea pienissä pätkissä ja alkuun voi harjoitella hyvinkin lyhyillä kirjoilla tai runokirjoilla.
  • Pidä äänikirjaa tasavertaisena painetun kirjan kanssa: myös äänikirjasta voi pitää kirjaesitelmän!

Äänikirjan etuja:

  • Äänikirja ei väsy, vaan sitä voi lukea aina uudestaan. Silloinkin, kun vanhempi jo haluaisi vaihtaa kirjaa.
  • Äänikirjaa kuunnellessa voi tehdä käsillään jotain muuta, vaikka piirtää.
  • Äänikirjaa kuunnellessa voi seurata samanaikaisesti painetun kirjan tekstiä ja saada mallia sujuvasta lukemisesta.
  • Äänikirjan lukeminen vahvistaa keskittymiskykyä.

Celian äänikirjapalvelussa tuhansia lasten- ja nuortenkirjoja

Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tuottaa ja välittää äänikirjoja henkilöille, joiden on vaikea lukea tavallista kirjaa esimerkiksi luki- tai oppimisvaikeuden vuoksi. Valikoimassa on tuhansia lasten- ja nuortenkirjoja ja yhteensä jo yli 40 000 äänikirjaa. Kirjat saa suoraan verkosta. Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi liittyä kirjastossa.

Celian äänikirjapalvelussa on myös tekstitettyjä äänikirjoja

Osa Celian lasten- ja nuortenkirjoista on tekstitettyjä äänikirjoja, joita voi kuunnella ja seurata tabletin tai tietokoneen näytöltä samaan aikaan. Näitä kirjoja sanotaan DaisyTrio-kirjoiksi, ja Celian verkkosivuilta löydät listan jo valmiina olevista kirjoista. Uusia kirjoja tuotetaan koko ajan.

Aäneen lukeminen ja äänikirjat ovat osa kirjallisuuden monipuolista maailmaa – lukutaidon kehittämiseen on monta tapaa, joita kannattaa hyödyntää rinnakkain.