Siirry sisältöön

Blogi

Kuvailutulkkaus sanallistaa, muttei tulkitse

Taideteoksen kuvailutulkkaus on teoksen sanallistamista. Kuvailutulkkauksen avulla myös näkövammaiset henkilöt voivat nauttia taidenäyttelyistä, joissa teoksiin tutustuminen on perinteisesti ollut lähes yksinomaan visuaalista, näkemiseen perustuvaa.

Kuvailutulkkaus on keino tehdä taideteoksista saavutettavia kaikille kuluttajille. Museoista ainakin Ateneumin taidemuseo Helsingissä on ottanut kuvailutulkkauksen opastuksiinsa. Uteliaana päätin osallistua – vaikkakin näkevänä – sen kuvailutulkattuun Modigliani-näyttelyn opastukseen.

Noin kymmenen hengen ryhmämme seisoo Amedeo Modiglianin suuren mustavalkoisen valokuvan äärellä ja kuuntelee, kun Ateneumin opas Karoliina Arola kuvailee teosta seikkaperäisesti. Kuuntelen silmät kiinni ja varon katsomasta kuvaa missään vaiheessa. Rekisteröin lukuisia yksityiskohtia, kuten ”siristää silmiään, suu hymytön”, ”hiukset loivasti kihartuvat”, ”vaatetus likaisen läikikäs” ja niin edelleen ja niin edelleen. Näiden tietojen varassa yritän muodostaa mielikuvan teoksesta.

Tarkkaa faktatietoa teoksesta

Ihan aluksi olemme saaneet tietää valokuvan koon, kehystyksen laadun sekä sen, miten kuva on rajattu ja miten kuvattava kohde on sijoitettu ja asemoitu kuvaan. Ja tätä ennen Arola on kuvaillut itse näyttelysalia – sen kokoa, värejä ja lattiamateriaalia.

Olen vastaanottajana ilmeisen harjaantumaton, sillä avatessani silmäni näen kuvan loppujen lopuksi aika erilaisena kuin millaiseksi sen mielessäni kuvittelin. Tajuan, että oma mielikuvitus täytyy kerta kaikkiaan pitää aisoissa ja pitäytyä ainoastaan kuuloaistin kautta saatuun informaatioon.

Mutta harjoitus varmasti auttaa, siispä eteenpäin saleissa: Modiglianin valokuvan lisäksi opastus käsittää viiden hänen taideteoksensa kuvailutulkkauksen.

Sivellintekniikka ja piirrosjälki kiehtovat

Kuvailutulkattuun opastukseen kuuluvat taideteokset edustavat taiteilijan uran eri vaiheita ja eri tekniikoin tehtyjä teoksia. Salissa 2 saamme tutustua Modiglianin öljyvärityöhön Nuoren naisen muotokuva vuodelta 1908, salissa 3 kuvailun kohteena taas on hoikkaa miestä esittävä grafiittikynäpiirros. Kiviveistos Naisen pää odottaa kuvailuaan salissa 4.

Erityisen kiintoisana pidän teosten teknisen toteutuksen kuvailua, esimerkiksi ”leveät siveltimen vedot, oikealla pyörivin liikkein”, ”keveällä kynänjäljellä piirretty”, ”sivellintyöskentely läpikuultavaa”, ”täplämäisiä siveltimen painalluksia” tai ”hahmoa korostettu ääriviivoin”. Saan hyvän käsityksen teoksen tyylistä ja luonteesta.

Myös yksiselitteiset, helposti ymmärrettävät määrittelyt auttavat hahmottamaan kuvan suhteita, esimerkiksi kohteen asemointia: ”kolme sormen leveyttä jää kehyksen ja päälaen väliin” tai ”kasvot miehen kämmenen kokoiset”.

Jälkikäteen pääsen kysymään kokemuksesta opastuskierrokselle niin ikään osallistuneelta Jukka Penttilältä. Hän on yksi Suomen neljästä kuvailukonsultista, jotka ovat olleet mukana kouluttamassa kuvailutulkkeja.

Kuvailutulkkauksen koulutusta lyhytkursseilla

”Positiivinen kokemus”, toteaa Jukka Penttilä juuri kuulemastaan,
”Kuvailutulkkauksessa kuvaillaan nimenomaan teos ja vältetään subjektiivisuutta. Yleisön tehtävänä on sitten tehdä päässään johtopäätökset.”

”Kuvailtavat teokset on myös hyvin valittu laajasta näyttelystä.”, hän kehuu.

Penttilä on itse ollut suunnittelemassa oppaiden koulutusta, joka sisältää muun muassa tietopaketin näkövammaisuudesta sekä kuvailutehtävän: jokainen kurssilainen kuvailee haluamansa taideteoksen harjoitustyönä.

Muutaman päivän pituiseen koulutukseen osallistui sekä ammattioppaita että muita kuvataidealan ammattilaisia.

”Kouluttajina toimivat kuvailutulkin ja näkövammaisen kuvailukonsultin muodostamat työparit, jotka ohjasivat kurssilaisia pienryhmissä. Kuvailukonsultit toivat tilanteeseen kuluttajan näkökulman ja kontrolloivat, että kuvailu piti sisällään kaiken tarvittavan.”, kertoo Penttilä kouluttajien työnjaosta.

Ateneumin taidemuseon kuvailutulkkaus osoitti koulutuksen epäilemättä onnistuneen!

 

Teksti: Pirjo Nironen

Kirjoittaja toimii Celiassa tiedottajana.